Što je Murinjo prodao Lukakua?

Možda se Rodžers s ovime neće složiti, ali Murinjo ima svoje razloge i možemo samo da mu verujemo ili ne...

Fudbal 31.07.2014 | 12:15
Što je Murinjo prodao Lukakua?

Posle tri sezone tokom kojih je zabeležio samo 15 utakmica u dresu, od čega tri kao starter, bez postignutog gola i dve uspešne pozajmice u Vest Bromvič Albionu i Evertonu, Romelu Lukaku je definitivno otišao sa "Stamford bridža".
Zašto je kao 22-godišnjak prodat a da praktično nije dobio šansu?

Menadžer Čelsija Žoze Murinjo javno je rekao koji su bili njegovi razlozi da prihvati ponudu Evertona od ne malih 35,2 miliona evra (juče je bilo reči o sumi od 31,5), a s obzirom na to da Lukaku nije bio standardan ni kod njegovih prethodnika u Čelsiju, nije nemoguće da je u pravu.

Portugalski trener, koji obožava ratnike, maksimalno posvećene fudbalere, rekao je sledeće...

"Mislim da je, pre svega, Romelu bio veoma iskren prema nama po pitanju svog mentaliteta i pristupa obavezama, a on nikada nije bio izuzetno motivisan da bude deo takmičarskog tima Čelsija. On je želeo da igra za Čelsi, ali uvek i isključivo kao prva napadačka opcija, a ovo je klub takvih dimenzija da teško može bilo kom igraču da obeća takav status", rekao je Murinjo posle pobede od 3:1 nad Viteseom.

"To je, automatski, umanjilo njegovu želju da nam se pridruži i bude deo sistema. Otprilike u isto vreme, pojavio se Everton sa veoma ozbiljnom ponudom, koja nam je odgovarala jer smo deo UEFA finansijskog fer pleja i morali smo da analiziramo situaciju", dodao je Murinjo.

I Murinjo je, na kraju, rekao možda i najvažniju stvar. Čelsi nije smeo da propusti priliku da proda Lukakua za toliki novac (2011. godine platio ga je Anderlehtu 11 miliona, a bonusi od sedam miliona nikada nisu aktivirani jer nije igrao).

Jednostavno, UEFA je počela nemilosrdno da kažnjava klubove koji troše više od onoga što zarade na godišnjem nivou, i Čelsiju je lako mogla da se dogodi sudbina Pari sen Žermena i Mančester sitija, koji su žestoko finansijski kažnjeni, pa im je čak i smanjen broj igrača sa kojima mogu da raspolažu za utakmice Lige šampiona.

Čelsi je ove sezone potrošio skoro 100 miliona evra na nove igrače (Dijego Košta, Sesk Fabregas, Felipe Luis, Mario Pašalić), a uskoro bi trebalo da stigne i Miranda. Ta suma izjednačena je prodajom Lukakua, pre kojeg su klub napustili David Luiz, Demba Ba i Patrik van Anholt, dok su Ešli Kol, Frank Lampard i još nekoliko igrača otišli bez obeštećenja.

Ne treba zanemariti ni konkurenciju. U napadu su sada Dijego Košta i Fernando Tores, vratio se i Didije Drogba, a uloge u špicu mogu da preuzmu Andre Širle, Kristijan Atsu, Mohamed Salah, pa i Eden Azar, Marko Marin...

Komentari / 0

Ostavite komentar