Gladna, opljačkana i ponižena zemlja

Napadi na vjerske objekte, na povratnike, incidenti zasnovani na međunacionalnim podjelama i tenzijama odavno su postali uobičajeni predizborni "dekor" na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni. Tako se ovi incidenti ponavljaju uoči svakih izbora u našoj zemlji.

Bosna i Hercegovina 31.07.2014 | 07:03
Gladna, opljačkana i ponižena zemlja

Prof. dr Esad Bajtal u razgovoru za Klix.ba, govoreći o ovoj pojavi, ističe kako to na najbolji način oslikava nezrelost, nekompetentnost i nesposobnost političkih subjekata u našoj zemlji, kojima su ovi incidenti jedno od sredstava u utrci za politički tron.

"Ja nemam neposredne dokaze da politika i političari stoje iza svih tih napada i divljaštava, ali moramo znati da se ništa ne događa slučajno. Činjenica da se takvi incidenti učestalo dešavaju pred svake izbore govori sama za sebe dovoljno", naglašava naš sagovornik.

Ističe kako se ovakvi incidenti, ali i teška krivična djela, uoči izbora mogu očekivati sve dok ne sazrije politička scena u BiH, te da ona neće sazreti dok ne sazriju političari, ali i biračko, a ne glasačko tijelo.

"Svjedoci smo velike apstinencije biračkog tijela, koja ide i do 50-60 odsto, zbog čega nam glasačko tijelo, koje je često instruirano i upućeno kako da glasa, bira predstavnike. To bi se moralo promijeniti", rekao je Bajtal i nastavio:

"Međutim, kako očekivati da sazrije biračko tijelo u ovoj gladnoj, poniženoj i opljačkanoj zemlji u kojoj 20 posto stanovništva živi u teškom siromaštvu, a 90 ljudi, čija imena ne znamo kao ni način kako su stekli bogatstvo, imaju čak devet milijardi dolara. Sa tim novcem možete dobiti izbore i u Americi. A u BiH ih možete dobijati narednih 100 godina, i to legalno, u demokratskom duhu i uz aminovanje međunarodne zajednice".

Jedna od žrtava incidenta iz "lepeze predizbornog dekora" je i univerzitetski profesor Slavo Kukić koji je nedavno pretučen u svome kabinetu u Mostaru.

"Nisu to nikakva nacionalistička divljanja, jer bi to tada bili ekscesi koji nisu kontrolisani. Svi ovi napadi na vjerske objekte, premlaćivanja, paljenje zastava... uoči izbora, zapravo su organizovani iz centara političke moći u našoj zemlji i njima se pred svake izbore homogenizira biračko tijelo, već evo četvrt stoljeća", navodi profesor Kukić.

Kada je riječ o napadu koji se lično njemu desio, profesor Kukić kaže:

"Tim slučajem je poslana poruka 'običnom' svijetu da trebaju držati jezik za zubima, jer ako jedan univerzitetski profesor nije zaštićen od napada, šta tek mogu oni očekivati. Takođe, ovakvim se napadima i incidentima zastrašuju svi oni koji razmišljaju drugačije, kako više ne bi imali dilemu da li da istraju ili da se utope u masu koja ih okružuje", naveo je Kukić, dodajući kako je to loša poruka za budućnost BiH.

Sve to, dodaje, dovelo je do toga da je naša zemlja danas dezintegrisanija nego što je to bila, naprimjer, 2001. godine.

"U narednom periodu, do oktobarskih izbora, možemo očekivati incidente i na sportskim priredbama, koji se obično dešavaju pred izbore, a daleko rjeđe u godinama koje nisu izborne", mišljenja je naš sagovornik.

Profesor Kukić je na kraju rekao kako smatra da BiH nema domaće snage koje bi donijele neke bitnije promjene u ovom smislu, te da je za to potreban značajniji angažman međunarodne zajednice u našoj zemlji.

"Sasvim je jasno da međunarodni centri moći mogu riješiti situaciju u našoj zemlji 'od doručka do ručka', no prema mom mišljenju, za to ne postoji spremnost, iako su svi verbalno i deklarativno za promjene. No, moram reći da će se bez njihove podrške ovo mučenje u našoj zemlji nastaviti, te da BiH, nažalost, ima dobre izglede da postane spržena i ničija zemlja, u kojoj će ostati samo starci", zaključio je Kukić.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

Eu

31.07.2014 06:13

Situacija je teška i u zemljama gdje se svi bore zajedno za bolje sutra i vuku za jedan konopac da bi djeci ostavili nešto, a kod nas gdje pola države konstantno radi protiv države, gdje je čak predsjednik najveći borac protiv države koji nikad za ovo godina nije uputio nikakvu riječ koja bi približila ljude, već se bavi retorikom zavađanja pred izbore, čak se i rat spominje, ali ipak je narod taj koji odlučuje, jer on priča to što narod hoće da čuje s tim da je on dobro plaćen da to radi, a narod gladan. I sve dok je tako dajite mu glasove, padajte na priču o velikoj Srbiji, o Turcima, o mudžahedinima, o referendumima od toga se ne može živjeti. Živi se tamo gdje vlada sloga, rad i demokratija.

ODGOVORITE
Name

RS

31.07.2014 07:38

E, ti si živi dokaz žašto je tako, kao za sve probleme je kriv Dodik, a tvoji federalesi se opet satraše od sloge i borbe za bolju državu. Mrzim licemjerne i drske ljude koji o realnosti nemaju pojma ili su svjesno zlonamjerni. Kamo sreće da Dodik nije u pravu za mudžahedine i ostala zla u drugoj polovini države. Ne pričaš ti protiv Dodika već protiv svih Srba.

ODGOVORITE
Name

za rs

31.07.2014 08:36

Ako je tebi Dodik dobar, glasaj za njega i nema problema, biće ti i naredne četiri godine predjesdnik, to je i moja želja.

ODGOVORITE
Name

Covjek

31.07.2014 10:10

Jadni mi kako smo zatrovani vjerom i nacionalizmom lijeka nam nema,sve su ovo ista govna

ODGOVORITE
Name

miro

31.07.2014 10:16

Re RS Ne mogu da vjerujem da u 2014. ima ljudi u Srpskoj koji misle pozitivno o Dodiku?!

ODGOVORITE