Muke sa pasošem BiH!

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik smatra da bi bilo dobro da se u parlamentu Republike Srbije nađu i predstavnici Srba koji žive van matice.

Republika Srpska 30.07.2014 | 21:04
Muke sa pasošem BiH!

Dodik je nedavno dobio pasoš Srbije, a u intervju za list “Danas” podseća da je tražio trajnu liberalizaciju dodele pasoša Srbije, jer Srbi u RS žele državljanstvo Srbije.
 
On kaže da je zahvalan premijeru Srbije Aleksandru Vučiću što je omogućio ubrzanje procedure, ali misli da treba da bude još brža.

“Mislim da svaki Srbin treba da dobije državljanstvo Srbije, da pokažemo privrženost zemlji matici koju smatramo domovinom”, kaže Dodik i dodaje da uvek “oseća muku kad putuje s pasošem BiH”.

“Kad odem negde s pasošem BiH, uvek me čudno gledaju. Jednom sam išao u SAD preko Holandije gde su me na aerodromu pretresali. Kad sam im rekao da idem na sastanak u Stejt department, postao sam im još sumnjiviji. Let je kasnio 45 minuta”, navodi on.

Osvrćući se na to da mu državljanstvo Srbije daje mogućnost da učestvujete na izborima u Srbiji, da bira i da bude biran, Dodik ističe da je primarno državnjanin RS, ali da ne vidi razlog da Srbija ne postupi kao neke druge zemlje, poput Hrvatske, koja u Saboru ima kvotu poslanika za hrvatske zajednice van matice.

“Kad su izbori u Hrvatskoj, u Banjaluci vidite bilborde sa kandidatima za predsednika. Znam Hrvaticu iz Banjaluke koja tu živi, a izabrana je u hrvatski Sabor. Da ne pominjem Mađare. Ne vidim zašto Srbija ne bi krenula u promenu izbornog zakonodavstva, da omogući kvote. Koliko god nas da izađe na glasanje, za RS bi kvota mogla da bude četiri-pet poslanika, dva-tri za Crnu Goru, po jedan za Makedoniju, Zapadnu Evropu... To bi bila dobra poruka rukovodstva Srbije. Pošto se u Srbiji razgovara o promeni Ustava, moglo bi da se razmišlja i u tom pravcu”, smatra Dodik.

Predsednik RS ne veruje da će istraga za ratne zločine nad kosovskim Srbima koju predvodi Klint Viljamson rezultirati podizanjem optužnice protiv Hašima Tačija - zbog toga što, prema njegovom mišljenju, do sada nije bilo dovoljno angažovanja i zbog protoka vremena.

Dodik ističe da je jedina novost u Vilijamsonovom izveštaju predstavljenom u ponedeljak ”priznanje sa tako visokog mesta da postoje osnovane sumnje da je bilo trgovine organima“ kosovskih Srba.

“Očigledno da ima dokaza i da ih je bilo. I Dik Marti je dokaze imao, ali je bio sprečen da sprovede istragu, imala ih je i Karla del Ponte. Mnogim Srbima se sudilo na osnovu kolektivne odgovornosti. Osuđena je Biljana Plavšić, koja nije imala nikakve veze sa zločinima, ali je bila rukovodilac. A sada (u slučaju OVK) treba da se zgrnu ogromni dokazi”, primećuje on.

Dodik ocenjuje da će Zapad sve više nastojati da omekša srpsku stranu, da bi u jednom, najtežem momentu, za punopravno članstvo u EU zatražio priznanje Kosova.

“Neće dati članstvo bez obzira na reforme koje Srbija pokazuje. Mislim da je i akterima u Srbiji jasno da će to biti traženo bez obzira na to što Kosovo nije priznala cela EU i što sama krši svoje principe. Kako objasniti da EU radi na sporazumu o Stabilizaciji i pridruživanju sa Kosovom, a pet zemalja EU nije priznalo Kosovo? Igre velikih su jasne. Ponekad meni nije jasno šta im je toliki interes... Danas sam osetio muku u stomaku kad sam čitao kako Šreder kaže da se kaje što je 1999. podržao bombardovanje”, kaže on.

Predsednik RS, s druge strane, ocenjuje da je EU heterogena kada je reč o Rusiji i eventualnim pritiscima na Srbiju u vezi sa odnosima sa Moskvom.

“Rusija ima pravo na odbranu svojih nacionalnih interesa. Ako su Francuzi mogli na nekim dalekim destinacijama, u Libiji na primer, da brane svoje interese, zašto Rusija da ne brani svoj narod kojeg je nekoliko desetina miliona tamo? U svakom slučaju, želi se postaviti izazov Srbiji. Mislim da njenom rukovodstvu nije nimalo lako. Licemerje nekih važnih ambasadora koji traže priznanje Ukrajine sa Krimom, a Kosovo je eklatantan primer drugačije politike, govori o dvoličnosti velikih sila. Uveren sam da Srbija neće Rusiji uvesti bilo kakve sankcije i prikloniti se Zapadu. Kriza u Ukrajini će proći, a sankcije Srbije u Rusiji ne bi bile zaboravljene. Za Srbiju bi bio luksuz da uvede sankcije prijateljskoj zemlji kakva je Rusija”, smatra Dodik.

Kada je reč o konfliktu u pojasu Gaze, poznato je da RS ima razvijene odnose sa Izraelom, te Dodik ne krije da je prvi rekao da “Izrael ima pravo da se brani, da se odupre terorističkim napadima”.

“Bio sam prvi ko je to izgovorio, kasnije smo mogli da čujemo Obamu, Merkelovu i druge lidere koji su upotrebili istu frazu... Naravno, saosećam i pogađaju me scene stradanja na obe strane. Govorio sam da mir treba postići što pre. Izrael s nama razvija vrlo prijateljske odnose. RS i Izrael su u sličnom okruženju. Mi sa okruženjem iz Sarajeva imamo gotovo identičan problem, naravno nema raketa i sukoba, to je prošlost. Homogenizacija muslimanskog življa se dešava. Izetbegovićeva izjava da muslimani moraju da budu jaki pa će ih uvažavati poruka je i za nas. Izrael nam je saveznik i prijatelj koji nas uvažava”, poručuje Dodik.

Izvor: Danas

Komentari / 48

Ostavite komentar
Name

maja

30.07.2014 19:08

Ne mlati .... vec vrati pare sto si pokrao od narodna.

ODGOVORITE
Name

Pokojna Mileva

30.07.2014 19:12

ahahhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhaaaahahahahahhahahahahahahah...Mileva ce krepati od smijeha....Merkel i Obama culi od Mile pa podrzali Izrael.....hahahhahahahahahahahh....

ODGOVORITE
Name

Mi sami

30.07.2014 19:13

Skonto ga Holandjanin...

ODGOVORITE
Name

Rešo

30.07.2014 19:19

Šta će mu pasoš?

ODGOVORITE
Name

Gradiska RS

30.07.2014 19:26

Gdje su pare lopove?

ODGOVORITE
Name

MiraISa

30.07.2014 19:30

Šta je ovom čovjeku...Na čemu li je on???

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

30.07.2014 19:33

ČOVJEK OČITO MNOGO VOLI DA SKUPLJA PUTNE ISPRAVE NA SVOJE IME, MOŽDA ON IMA I HRVATSKU PUTNU ISPRAVU...NE BI ME ČUDILO DA IMA SLOVAČKU ILI NEKU DRUGU... MOGU ZATREBATI, NIKAD SE NE ZNA...

ODGOVORITE
Name

dijaspora

30.07.2014 19:38

E moj baja, i Republika Srpska, a i Federacija zive na infuziji MMF-a... Ostavi se Rusije, od cega ce narod zivjeti, sta ce jesti... Lako ces ti i tvoji

ODGOVORITE
Name

neutralna

30.07.2014 19:43

ja stvarno ne mogu da vjerujem sta trabunja. a jos me vise cudi sto ga neki srbijanski mediji forsiraju. eto im ga brate, nek im bude u skupstini, na to on cilja. koji mamlaz, sta lupeta a ziv i dalje. on stvarno treba hitno pomoc psihijatra, teski psihopata. ili ga neko dobro placa sa strane da siri nacionalizam i rasizam. meni nista nije jasno.

ODGOVORITE
Name

bandit

30.07.2014 19:57

Bravo Mile

ODGOVORITE
Name

aco

30.07.2014 20:04

Ja sam se rodio u BIH imam 28 godina i ne smatram Srbiju svojom maticom.

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

30.07.2014 20:07

Опаааа...па Баја себе види раме уз раме са Обамом, Меркеловом итд... Биједниче јадни - па они су на челу моћних држава, које су моћне и са њима и без њих...а ти си умислио да си неки фактор када си дао подршку Израелцима. Ко је још на кугли земаљској регистровао твоју подршку и ко је на њу реаговао??? Ти си јак само на сијању илузија и на пљачки овог народа. Ништа више. Тачка.

ODGOVORITE
Name

lik

30.07.2014 20:11

Bravo dodo kralju voli te republika srpska

ODGOVORITE
Name

kum

30.07.2014 20:22

Mozda sto je diplomatski probaj sa normalnom sarom.

ODGOVORITE
Name

kum

30.07.2014 20:23

Nije to zbog pasosa to je zbog te lobanje.

ODGOVORITE
Name

JANKO

30.07.2014 20:46

Ja bi predlozio da se bn neoglasava na bajina lupetanja, covjek je davno bio za lijecenje.

ODGOVORITE
Name

valter

30.07.2014 20:53

Baja lupa gluposti , on bi i Srbiji da pravi zakone i odredjuje sta i kako treba , narod ti gladan a ti bi da krojis svijetsku politiku !

ODGOVORITE
Name

zenica

30.07.2014 21:16

Dodiku,budalo velika;Vučić ti je dao pasoš Srbije, da te može lakše uhapsiti!!!!

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

30.07.2014 21:41

@neutralna, ništa nije slučajno. Sve je to srbijanskim medijima plaćeno. Ima se s čim. Njih interesuju pare a hebe im se za Republikom Srpskom i Srbima zapadno od Drine. To su ionako "Priječani" a ne Srbi. Što je najgore, Vučićev angažman u vezi Dodikove predizborne kampanje, za mene je očit. Previše se često vidjaju, previše u medijima Dodikovih izjava vezanih za Vučića. To se upravo tako radi. Neuki birači kakvi su ovi u Republici Srpskoj, odmah glasaju za onoga ko se vidja u društvu vlasti iz Srbije. Onda se još u medijima pojavi nekakav momak koji spominje privatizaciju Telekoma Republike Srpske i navodi da je Srbija platila Telekom 600 miliona Eura a vrijedi 200. Kao, Dodik uradio super stvar za RS. Vratićemo vam tih 600 miliona, to Telekom zaradi za par godina. Sve je to jako providno, ali nije za ovaj narod. Na narod to i te kako djeluje. Biće toga još. Upravo će kampanja organizovana u Srbiji i iz Srbije pomoći Dodiku da skupi nešto glasova. Koliko, vidjeće se. Ako slučajno pobijedi u trci za predsjednika, može se zahvaliti jedino premijeru Srbije, Aleksandru Vučiću. Ustvari , vjerovatno se već zahvalio. Koji razlog Aleksandar Vučić ima da se ovako ponaša, vezano za Dodika? Biće zanimljivo saznati, da li mu je plaćeno ili su ga pritisli ruski tajkuni ili Zapad. Ako Dodik ipak osvoji novi mandat, tek onda će biti zlo i naopako. Čak ako Savez za promjene i osvoji skupštinsku većinu a Dodik ostane na mjestu predsjednika RS, nikakve borbe protiv korupcije neće biti. Sve ća da se odvija kako se i do sad odvijalo i biće još mnogo gore. Hoće li to prouzrokovati gradjanski rat na kraju, ostje da se vidi. nekim je to sigurno cilj a neki drugi opet radije vide ovdje rat nego da idu iza rešetaka.

ODGOVORITE
Name

Milan

30.07.2014 22:21

Majke mile malo je ovakvih idiota kao ovaj veliki Baja Milokrad Dvolik Laktasenko.

ODGOVORITE
Name

DEDO

30.07.2014 22:39

OVAJ DODIK PRICA VISE O SRBIJI NEGO O ICEM DRUGOM BOLJE MU JE DA OTVORI RADNA MJESTA I ZAPOSLI NAROD

ODGOVORITE
Name

Milak

31.07.2014 00:51

Ove komentare kao da je pisao sam Izetbegovic.

ODGOVORITE
Name

stanojko

31.07.2014 02:30

A sta je sa Grckim i Izraelskim pasosima,mora da su to tajni u slucaju bjezanije.Samo ti skupljaj pasose ni jedan ti nece pomoc posle izbora cuza ti negine kao ni svim tvojim kumovima i partijskim jaranima koji su 10god.pljackali ovu sirotinju.

ODGOVORITE
Name

stojan

31.07.2014 03:39

Naravno da ti treba u Srbiji imas vilu i imovinu. Ne znam sta ce neni. Mozda da trazim posao u Srbiji

ODGOVORITE
Name

bager

31.07.2014 03:50

V R A T I PARE .

ODGOVORITE
Name

Zenica

31.07.2014 06:10

“Kad odem negde s pasošem BiH, uvek me čudno gledaju. Jednom sam išao u SAD preko Holandije gde su me na aerodromu pretresali. Kad sam im rekao da idem na sastanak u Stejt department, postao sam im još sumnjiviji. Let je kasnio 45 minuta”, navodi on...." Ha,ha,svašta... E,ova će "informacija" zaista mnogo pomoći tamo nekom običnom čovjeku iz Ugljevika ili Lopara (ili Kladnja,sasvim svejedno)ako se nekad odluči na neki put (i pri tome hvala Bogu imao neki novac za tako nešto) u inostranstvo (i to sa tim "problematičnim" pasošem,da stvar bude gora),možda čak na neko ljetovanje,jadna mu majka...

ODGOVORITE
Name

RS BL

31.07.2014 06:56

Niko nikad nije imao problema sa BiH pasošem, a ti ćeš imati problema taman da putuješ sa američko-njemačko-britansko- ruskim pasošem.

ODGOVORITE
Name

gladni smo konjino

31.07.2014 07:03

...Hljeba, hljeba gospodaru.

ODGOVORITE
Name

Iskreno

31.07.2014 07:08

Mile, da se mjenjamo. Ja ću putovati sa BIH pasošem na trošak RS, trpjeti neugodnosti, kašnjenja i ostalo. Ti sjedi ovdje i radi moj posao, svoj na svome.Može?

ODGOVORITE
Name

Super Hik

31.07.2014 07:50

Kako je njemu teško u životu. Biće da kasni plata i da nema dovoljno para djetetu kupi cipele i patike za novu školsku godinu. Nije njemu kao meni pa da ima povlasticu da mlađi sin može nositi prošlogodišnju obuću koju ovaj stariji ne podere. Lako je meni i knjige za školu će mlađi moći iskoristiti ove godine. Stariji se potrudio pa je sve izbrisao. Kako je njemu teško ove godine kiša ubila jabuke. Meni je lako jer nemam vočnjak i nemam kuću u Beogradu pa se ne brinem da je neko ne opljačka. O kako sam ja sretan jer neću biti na listi za oktobarske izbore pa samim tim ne mogu ni da izgubim. Ljudi vi ne shvatate kako je njemu teško pa ne možete ni shvatiti zašto on lupa nebuloze zadnja dva mjeseca. Stvarno što ste takvi kako ne možete shvatiti čovjeka.

ODGOVORITE
Name

brane

31.07.2014 08:09

Mile, tebi je najbolje da kupiš lijepo, prikladno "prugasto odijelo",trebaće ti, a ne da pričaš prazne priče u koje više niko ne vjeruje...oktobar je blizu!

ODGOVORITE
Name

slaven

31.07.2014 08:14

Tebi je Srbija dala pasoš da bi te mogla uhapsiti za kriminal kao državljanina Republike Srbije.

ODGOVORITE
Name

[email protected]

31.07.2014 08:19

Nista čudno da su te pretresali, vidi se odmah ko je lopuža.

ODGOVORITE
Name

Milorad

31.07.2014 08:43

Pričaš o stvarima za koje te niti pita ko, niti je ikom normalnom bitno tvoje razmišljanje!! Što si uhvatio na galamu, uhvatio si!! Poštao si mali mišić koji više nikome nije zanimljiv!!

ODGOVORITE
Name

MiraISa

31.07.2014 11:41

“Kad odem negde s pasošem BiH, uvek me čudno gledaju. Jednom sam išao u SAD preko Holandije gde su me na aerodromu pretresali. Kad sam im rekao da idem na sastanak u Stejt department, postao sam im još sumnjiviji. Let je kasnio 45 minuta”, navodi on. Provali Mile i ostade živ. Mile..Mile...ti misliš da smo svi ovce i nigdje ne putujemo pa ne znamo...Eto slučajno sam nekoliko puta putovala u SAD službeno...Procedura kao i za ostale putnike kojima treba viza za SAD...Niti su me pretresali niti su me "krivo" gledali zbog pasoša...A moj pasoš je obični, ne kao tvoj diplomatski...Tek kako li ti prelaziš s diplomatskim pasošem... Ko je pročitao ovu tvoju nebulozu a ne zna kakva je procedura možda ti je i povjerovao...Ja nisam...

ODGOVORITE
Name

MUKA BAJA

31.07.2014 15:49

ZNAM DA TI JE MUKA, ALI NIJE TI MUKA UZIMATI LIJEKOVE ZVANE 10 POSTO I VIŠE.

ODGOVORITE
Name

Navijac

31.07.2014 16:51

Koristenje rijeci "matica" za Srbiju, podrazumijeva da su svi Srbi dosli iz te "matice". Predsjednice, Srbi su domaci u BiH, Crnoj Gori, Hrvatskoj, Kosovu... Sto se tice BiH pasosa, sa njim se putuje bez problema, a gdje treba viza, treba. Pretresali su te, vjerovatno, zbog tvog kriminalnog dosijea.

ODGOVORITE
Name

banjaluka 1

31.07.2014 17:04

Ne znam sto sad ta prica, pa braca Hrvati su svojima u BiH tu pricu poceli i zavrsili jos 1993, a ti kao Srbima hoces pomoci 2014. Kao i obicno kasnimo za ovima iz nase lijepe otprilike od 15 do 20 godina. Stvarno se mnogo sikiras.

ODGOVORITE
Name

kreten

31.07.2014 20:53

pretresaju te druze zato sto su culi da si lopov,glup si ti to da skontas baja..

ODGOVORITE
Name

aco

31.07.2014 22:39

@Milak znas sto? Jer vecina ovih koji pisu komentare i jesu njegovi ljudi, samo pod laznim imenima.

ODGOVORITE
Name

Koji igrac!

01.08.2014 06:33

Igra covjek opasno... Cisto skupljanje glasova, cuj to BiH pasos bezveze, uzo sam srbijanski i moram to objaviti dobicu vise glasova na osnovu nacionalizma naravno! Rusija ovo ono hajmo i tu malo, te kosovo, te krim, te izrael... FUJ! Ovo je poruka samo teskim nacionalistima i anti islamistima da svi izadzu i glasaju za njeg... Pa nigdje nije nista spomenuo sta je uradio za dobro RS-a ili BIH i za dobro naroda a cak i ne spominje ono sto je lose uradio do sad. Konju jedan glupi daj nam info o zaposlenima, o penzijama i djecijim doplatcima? Daj nam info o bolnicama i skolama (na kakvom su standardu). Daj nam info o buducnosti za dobrobit naroda! Jesam srbin al nisam Srbijanac a mozda bi i bio kad bi imo cime izganjat njihov pasos i imati imovine tamo a ovako konju jedan ja ostajem tu zauvjek a ti idi tamo pa se bori za srbiju a ovdje ako ostajes bori se za mene i ovakve slicnim, GADE JEDAN IDIOTSKI! J@bo te vucic koji jedva ceka oktobar pa da te se otarasi, koristis tu svoju poziciju da se sa njim vidzas sto vise pa gdje si bio prije dok su izbori bili daleko?

ODGOVORITE
Name

mrkalj.

01.08.2014 09:46

Ko mu ove tekstove sastavlja ,nije ovo iz njegove glave, odavno mu sastavlja neko govore...!

ODGOVORITE
Name

Tetak

01.08.2014 10:06

Sreća pa ga ni Hamas ne konta ozbiljno, bar za sad.

ODGOVORITE
Name

Pokojna Mileva

01.08.2014 12:14

Može li mi neko objasniti ko je ovaj što ovo priča;Neupućena sam.

ODGOVORITE
Name

Hulio

01.08.2014 12:46

Ovaj covjek pravo lupeta.sto se tice pasosa bh,sasvim normalno putujes ,niko te cudno negleda.ja putujem sa bh pasosem normalno kao i drugi ,godisnje 3-4 puta.nego mislim izbori su u oktombru,pa treba glas.treba naci pametne Ljude sa programom i dati glas.iz rs npr:ognjen Tadic ,ivanic iz federacije npr :komsic

ODGOVORITE
Name

ĐURĐA I M

01.08.2014 17:24

TI SI DODO SAMO ZA OKO KUĆE, A NISI NI ZATO.

ODGOVORITE
Name

ozrenac

01.08.2014 21:35

pa dobro vi uzmite i albanski ali ostavite na niru ove koji zele srbske

ODGOVORITE
Name

BUDIMIR

06.11.2015 05:23

ODUZETI VAM SVIMA DRZAVLJNSTVO SRBIJE KOJA MOZE DA BUDE MATICA ONIMA KOJI SU POREKLOM IZ NJE PA ODU U NEKU DRZAVU ...A VAMA JE MATICA BIH.

ODGOVORITE