BiH zaslužuje članstvo u NATO

Zamjenik ministra odbrane BiH Marina Pendeš ocijenila je da BiH zaslužuje Akcioni plan za članstvo u NATO-u /MAP/, iako nije riješila pitanje knjiženja vojne imovine.

Bosna i Hercegovina 30.07.2014 | 15:21
BiH zaslužuje članstvo u NATO

"Članstvo u NATO-u nije samo vojno nego i političko pitanje", rekla je Pendešova danas obraćajući se grupi od 20 američkih admirala i generala koji su u okviru studijskog putovanja Kapston programa posjetili BiH.U saopštenju Ministarstva odbrane BiH navodi se da je cilj studijskog putovanja Kapston programa upoznavanje polaznika sa ključnim američkim civilnim i vojnim zvaničnicima kao i zvaničnicima zemlje domaćina.

Sastanku su prisustvovali zamjenik načelnika Zajedničkog štaba za operacije, general major Mirko Tepšić, zamjenik načelnika Zajedničkog štaba za resurse, general major Senad Mašović, te delgacija SAD predvođena admiralom Haroldom Gemanom, uz prisustvo polaznika Kapston programa i predstavnika Ambasade SAD-a u BiH.Admiral Geman je izrazio zadovoljstvo posjetom Ministarstvu odbrane BiH, te zahvalio na prijemu i izrazio spremnost SAD u daljoj podršci BiH i Ministarstvu odbrane BiH.

Tokom susreta bilo je riječi i o pitanjima članstva u NATO-u, učestvovanju u mirovnim operacijama, rješavanju viškova naoružanja i municije, te nepokretnoj vojnoj imovini.

Komentari / 6

Ostavite komentar
Name

xxl

30.07.2014 13:23

Zaslužujemo da ratujemo za tuđe interese po bijelom svijetu?!

ODGOVORITE
Name

ja sam za

30.07.2014 15:00

Koliko znam niti jedna zemlja prije ulaska u EU nije bila van NATO kisobrana. Znaci ako hocemo u EU moramo biti clanica NATO saveza. Ako pogledamo Hrvatsku kao clanicu NATO-a vidjecemo da oni nigdje ne ratuju osim sto ucestvuju u mirovnim misijama, kao i Slovenci, Poljaci, Nijemci... uglavnom ratuju Amerikanci i Britanci. Pa i BiH kao zemlja u Partnerstvu za mir ima odgovarajuce obaveze pa samim tim i simbolicno slanje vojnika u mirovne misije. Ne mozemo samo crpiti korist iz odredjenog clanstva vec imati i odredjene obaveze. Niko nece traziti od BiH da ratuje za tudje interese jer bi to bio nerealan zahtjev za jednu malu drzavu clanicu. Ali clanstvom dobijamo puno vise, strani kapital i ulaganja koja idu tamo gdje on siguran, otvaranje novih radnih mjesta, povoljniji kreditni rejting i mnogo drugih beneficija. Ako nista drugo smatram da bi clanstvom u NATO u BiH bio napokon osiguran mir i ne bi postojala nikakva mogucnost novih konflikata na tlu BiH.

ODGOVORITE
Name

Nedjo

30.07.2014 15:48

Traže članstvo u NATO a u vojsci cvijeta zloupotreba službenih položaja, nepotizam, mito i korupcija. Dovoljno je samo sitnica pa da krene da se raspada.

ODGOVORITE
Name

Rrrrr

30.07.2014 17:30

Ulaskom u NATO dobijamo 20 000 vehabija u BiH spremne za sve vrste terorizma! Jasarevic je mala maca u koliku nevolju bi upali da ne pricam koliko bi zemlja pala na medjunarodnom polju pogotovo kod bogatih arapskih zemalja, pa vi sad izvazite sta je bolje!

ODGOVORITE
Name

bos

30.07.2014 19:33

Koliko znam medju deset najvecih investitora u BiH nema niti jedne bogate arapske zemlje.Tako da govoriti o padu ugleda kod tih zemalja je besmisleno.Pogotovo ako se zna da i tim bogatim arapskim zemljama upravljaju Amerikanci.UAE su vise investirali u Srbiju nego BiH.Cak i Turska je otvorila vise fabrika u Srbiji nego BiH.Investitori ne broje krvna zrnca vec gledaju interes tj.gdje ce jeftinije i brze investirati i ostvariti profit.I danas oruzane snage BiH ucestvuju u mirovnim misijama pa nema tetoristickiha aktivnosti na tlu BiH zbog toga.Turska je clanica NATO saveza pa nikad nije bilo teroristickih aktivnosti zbog toga,kao ni u Albaniji.Prica o 20000 vehabija koji ce praviti belaj po BiH je neutemeljena.

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

02.08.2014 15:26

Mislim da BiH treba napokon da povede racuna o mladom narastaju.Ja ne vidim prosperitet omladine ulaskom BiH u NATO,naprotiv.

ODGOVORITE