Talas koji nailazi je nezaustavljiv

Predsednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić naveo je, u nastavku autorskog teksta u današnjoj "Politici", šest grupa zadataka za mandat ove vlade i istakao da je vlada krenula da menja stvari i da je taj talas nezaustavljiv.

Srbija 29.07.2014 | 12:44
Talas koji nailazi je nezaustavljiv

"Svi mi... moramo jednom da se pokrenemo, da iz lera prebacimo u brzinu. I kada se malo razmisli, samo smo to i uradili. Krenuli smo. Zato svim dušebrižnicima poručujem - ne brinite o brzini. Brinite o veličini talasa koji nailazi i koji je nezaustavljiv", rekao je Vučić.

U odgovoru slovenačkom ekonomisti Joži Mencingeru koji mu je nedavnom intervjuu poručio "Vučiću, uspori", premijer je još jednom pozvao: "Ubrzaj, Srbijo."

Vučić je kao prvu grupu zadataka označio stvaranje neuporedivo boljeg poslovnog ambijenta, istakavši da je ponosan što je donet Zakon o radu koji predstavlja "kamen-temeljac za sve promene koje u Srbiji hoćemo da ostvarimo", a pre svega promenu sopstvene svesti i pristupa radnim obavezama.

Premijer je među zadacima naveo i stvarnu i žestoku borbu protiv sive ekonomije, podsetivši da je donet novi zakon o poreskom postupku i administraciji, da je angažovano 400 novih poreskih inspektora, te da ćemo prvi put imati temeljnu kontrolu i sankcionisanje neprijavljivanja zaposlenih u privatnom sektoru.

On je dodao i da je bezbednosna agencija postigla prve ozbiljnije rezultate u borbi protiv šverca cigareta i rezanog duvana.

Kao treću grupu zadataka Vučić je naveo suštinsku reformu javnih preduzeća, napominjući da će, po njegovom sudu, ovo "predstavljati najveću muku i problem za srpsku državu, iako tako ne izgleda".

Premijer je upozorio da su državna preduzeća doživljavana kao "partijske prćije" i da su od tih kompanija napravljeni "privredni bogalji kojima država daje novac kako bi mogli da prežive i očuvaju visoke plate svojih zaposlenih".

"Zato, kreću smene i novi konkursi za izbor rukovodilaca u javnim preduzećima. Merilo uspeha biće rezultati, tj. smanjenje gubitaka i povećanje profita. I ništa više", naglasio je Vučić i dodao da će promene biti intenzivne i u više koraka.

Neće, dodao je, biti direktora koji su se srodili sa foteljom i funkcijom, a nekako, uvek su bežali od rezultata, a i rezultati od njih - "te promene kreću, koliko danas".

Premijer je kao sledeću grupu zadataka naveo rešavanje problema tzv. preduzeća u restrukturiranju, podsetivši da je vlada izglasala i poslala u Skupštnu zakone o privatizaciji i stečaju.

"Svuda gde je moguće da pronađemo strateškog partnera, svuda gde postoji bilo kakav biznis kejs, vlada će pomoći i subvencionisati opstanak preduzeća i zaposlenih u njemu. Tamo gde to nije moguće, radnicima ćemo platiti otpremnine, ali sistem u kojem se ne bavimo ekonomijom, već plaćamo socijalni mir bez ikakve, ili uz nedovoljnu privrednu aktivnost, vodi nas direktno u propast. I ta preduzeća, i te radnike, i nas kao državu", upozorio je Vučić.

Uređenje javnih finansija i mere fiskalne konsolidacije su, prema njegovim rečima, politički najosetljivije pitanje.

"Ove mere, bilo da je reč o smanjenju plata u javnom sektoru, ili nečem drugom, imaju smisla samo u slučaju da sprovodimo sve ostale", naglasio je Vučić.

On je istakao da nam je potrebna odlučnost najvećeg dela društva da sprovede u delo plan reformi koje je vlada usvojila "jer u protivnom, suočićemo se samo sa još većim problemima i završiti kao neke od zemalja u našem okruženju".

Vučić je među zadacima naveo i reformu javne administracije i istakao da je u pripremi zakon o planiranju i izgradnji koji bi trebalo da birokratske procedure svede na minimum i izdavanje građevinskih dozvola pretvori u brz, rutinski posao.

"Ali to je samo jedna od stvari koje moramo da uradimo u promeni odnosa naše administracije prema građaninu", konstatovao je on i dodao da ni država sa tako slabim privatnim sektorom ne može da izdrži ovako glomazan administrativni aparat.

Primetivši da put pred nama nije lak i da jedino napornim i posvećenim radom možemo da ispunimo naš san o stvaranju moderne srpske ekonomije, premijer je istakao:

"Ne radi ova vlada sve ovo zbog neke imaginarne Evrope, zbog članstva u bilo kojoj organizaciji, niti zbog bilo kakvih snova o ujedinjenom svetu, ili nekom njegovom delu. Mi, naravno i ja, imamo samo jedan san. Pristojnu, uređenu i zadovoljnu Srbiju."

Izvor: Politika

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

spin

29.07.2014 09:39

Bla bla bla bla bla bice svima bolje, antikorupcijski tsunami dolazi, ekonomija ce da raste, Srbija lider u regionu, bla bla bla bla ..i tako prodje 10 godina i proci ce jos i 30 ..i 300..

ODGOVORITE
Name

gadafi

29.07.2014 10:05

Pozdravljam borbu.Ali riba se čisti od repa to si i dokazao .Zasto jednako pričamo o jurnjavi malih privatnika,stavi na videlo dela tvojih prethodnika i tvoja.Sve ugovore od fijata do arapa bez zatamnjenih delova,ako se već kuneš u transparentnost a nije tako nama se crno piše,ali mislim da će morati da se dodje i do prvih "sanadera" pa zato tu početi,a gde je ispražnjen fond pio,sta je od istog sve napravljeno i kroz privatizaciju poklonjeno tajkunima i vasim prijateljima sa zapada.Zapamtimo da svako može da proda samo ono sto je zaradio i nasledio od oca, a vi prodadoste sve(mene ne interesuje koja je to vlast uradila,jer svako kada zasedne na ta mesta treba da zna da pored svega nasledjuje i sve od prethodnih )

ODGOVORITE