Poštujemo EU, ali i našu ekonomiju

Premijer Aleksandar Vučić rekao je da je Srbija potpuno lojalna Evropskoj uniji, ali i da traži od Unije da poštuje vitalne i nacionalne interese Srbije, te da ne očekuje da uništavamo sopstvenu ekonomiju zarad tapšanja po ramenu.

Srbija 28.07.2014 | 21:01
Poštujemo EU, ali i našu ekonomiju

Premijer je, povodom poruke italijanske ministarke spoljnih poslova Federike Mogerini da EU očekuje od Srbije povećan nivo usaglašenosti spoljne politike sa Briselom po pitanju sankcija Rusiji, rekao da će se vlada boriti da i dalje brani svoje vitalne interese, te da nije spreman na promenu takve politike.

- Situacija u kojoj se nalazi Srbija nije laka - konstatovao je premijer, i istakao na sednici vlade u Nišu da sa ponosom može da kaže da je Srbija sačuvala poziciju zemlje na putu za Evropsku uniju, ali i svoju samostalnost i nezavisnost, te da je tretiraju kao ozbiljnu suverenu državu koju svuda poštuju.
 
- Da li ćemo uspeti da sačuvamo državne i ekonomske interese to je pitanje na koje će odgovore dati budućnost - rekao je premijer na sednici Vlade Srbije u Nišu.
 
To, dodao je, zavisi od naše sposobnosti, ali od prilika sa kojima ćemo se suočiti.
 
- U svakom slučaju, mi imamo jasna spoljnopoltička opredeljenja, ali živimo u teškim ekonomskim uslovima i ne možemo da uništavamo sopstvenu ekonomiju da bi nas neko tapšao po ramenu - poručio je Vučić dodavši da će Srbija svakako biti na evropskom putu.
 
- I danas otvoreno kažem da Srbija ne može da baca pod noge stotine miliona evra da bi nekome dokazala političku lojalnost. Potpuno smo lojalni EU, ali tražimo da EU poštuje vitalne i nacionalne interese Srbije, a to je kada naše firme mogu
da zarađuju novac da nam to neko ne zaustavlja samo da bi pokazao silu nad Sribjom - kazao je premijer.
 
Napomenuo je da uostalom i izjave pojedinih ukrajinskih zvaničnika govore koliko je Srbiji potrebno i alternativno napajanje gasom i koliko je potrebno i koliko možmeo da obezbedimo za naše građane novca i posla.
 
- Ta pozicija neće biti laka, ali sam zadovoljan činjenicom da smo do sada uspevali da zaštititimo nase vitalne interese. Kako će to biti u budućnosti borićemo se da to odbranimo, a ukoliko bude dolazilo do promene naše politike to će morati neki drugi ljudi - rekao je Vučić.

Komentari / 0

Ostavite komentar