Milionski gubici zbog greške Vlade Srpske

Fiskalizacija je privredi Srpske nanijela štetu od 106 miliona maraka, izračunali su u PDP–u.

Republika Srpska 28.07.2014 | 22:14
Milionski gubici zbog greške Vlade Srpske

Prema podacima Poreske uprave, postupak fiskalizacije je završen kod 47 hiljada i 363 korisnika, što su u PDP–u pomnožili sa prosječnom cijenom kase od 1000 maraka, mjesečnom pretplatom MTEL–u od 9 maraka, kao i godišnjom cijenom tehničkog pregleda od 65 maraka. I sve to puta sedam godina, prije koliko je i donesen Zakon o fiskalnim kasama.

Prema nezvaničnim informacijama BN televizije, izmjenama i dopunama Zakona o fiskalnim kasama su najnezadovoljniji taksisti, i nezvanično već se pripremaju dopune zakona, odnosno podzakonski akti.

Sumnjivo je to da je poglavlje 6 u nacrtu zakona, koji je u posjedu BN televizije, tačno preciziralo kod koga se ukida fiskalna kasa, što je u prijedlogu zakona potpuno izbačeno.

A taksisti se bune, nezvanično, jer upravo oni nisu u programu ukidanja fiskalnih kasa, kao što je prvobitno planirano. To nije jedina nedosljednost, tvrde u PDP–u.

Od 47 hiljada završenih fiskalizacija, tek 3 hiljade korisnika će ukinuti kasu, kako stoji u dopuni Zakona o fiskalnim kasama, što predstavlja uštedu od 2,8 miliona maraka na godišnjem nivou. Dok u PDP–u sve vide kao dio predizborne kampanje, u ministarstvu finansija odgovaraju da sve ima svoj ekonomski cilj.

Dok u ministarstvu dograđuju zakon o fiskalnim kasama, krojačica Zorka Kecman broji koliko je novca izgubila na popravke i kupovinu kasa tokom prethodnih sedam godina. Zorka Kecman nije sigurna ni šta sada treba da radi sa fiskalnom kasom. Nije joj potrebna, ali kako će ubuduće izdavati račune – još nije stiglo objašnjenje.

Izgleda da će se Zorka vratiti na blokove, kao i ostalih 3 hiljade preduzetnika u Srpskoj. A odgovornost za izgubljene milione koji su završili u džepovima privatnika očigledno neće snositi niko.

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

Zoro

28.07.2014 16:01

Oni znaju računati?!

ODGOVORITE
Name

Marko

28.07.2014 16:08

hahaha izracunali u PDP-u?Zar oni znaju racunati,prodali su banku za 1KM o kakvoj oni racunici pricaju??

ODGOVORITE
Name

Nikolas

28.07.2014 18:11

Marko,bolje to vi u SNSD-u racunate.Kod vas je 1+1=10 Bando crvena,odzvonilo je i vase!

ODGOVORITE
Name

buna

28.07.2014 19:09

Banda. Fiskalizacija je od samog pocetka radjena sa jednim ciljem-bogacenje ljudi bliskim vlasti. Sticajem okolnosti radio sam za jednu firmu koja je bila servis za fiskalne kase, tako da vrlo dobro znam i mane i prednosti fiskalizacije, ali i ova racunica PDP-a je totalno besmislena. Smanjenje troskova, nista od toga, "ne platis na mostu, platis na cupriji", ukinuli fiskalne kase - uveli solidarni porez.

ODGOVORITE
Name

ja

28.07.2014 20:11

Pa zorka nezadovoljna.kasom, a ne pišu joj se blokovi. Možda najbolje da niko ne izdaje račune

ODGOVORITE
Name

Rick

28.07.2014 20:45

@Marko jeste, prodali su banku za marku pa je propao plan tvog lidera da ne mora vracati kredite koje je podigao.

ODGOVORITE
Name

Nikola_istok

29.07.2014 08:44

Jasno je svima da nije bilo potrebe za fiskalizacijom malih preduzetničkih djelatnosti ali kada je u pitanju guranje para u sopstvene dzepove to se ne propušta.

ODGOVORITE