Tornado u Tuzli

Čitalac portala Tuzlanski.ba poslao je fotografiju sa jezera Modrac.

Bosna i Hercegovina 28.07.2014 | 17:39
Tornado u Tuzli

Kratko je u opisu fotografije šaljivo napisao: “Dok pecam, znači gledam tornado” ukazujući na neobičnu pojavu ispred sebe.

- Prizor je snimljen danas, oko 16:15 sati u momentu je izgledalo zaista strašno i jezivo, da budem iskren svi smo se pomalo uplašili jer do sada nikada nešto slično nismo vidjeli, za svega par trenutaka vrtlog se formirao i počeo da kruži, a njegova silina da se pojačava, izgledalo je kao neka jeziva scena iz filma, za Tuzlanski.ba rekao je čitatelj A.R.

Naime u pitanju je “Pijavica”, vrtložni vjetar, atmosferski vrtlog manjeg razmjera i kratkog trajanja koji se pri izrazito nestabilnoj atmosferi pojavljuje ispod olujnog kumulonimbusa.

Obično nastaje iznad vodene površine. Mnogi smatraju da je vodena pijavica ustvari manji tornado nad vodom te da takvu pijavicu kad pređe s vodene površine nad kopno treba smatrati tornadom. Rotacija u vrtlogu pijavice češće je u ciklonalnom smjeru. Pijavice obično kratko traju, od pet do deset minuta, ali ponekad mogu trajati i preko sat vremena.

Brzine kojima zrak kruži oko područja sniženog pritiska u središtu vrtloga iznose od nekoliko km/h pa do 80 km/h u izuzetnim slučajevima. Pijavica jako uzburka vodu te može potopiti čamce. Pređe li na
kopno, duž uske putanje kojom prolazi, može nanijeti veliku štetu drveću, građevinama, vozilima i drugim predmetima.

Komentari / 0

Ostavite komentar