Ministar Bogdanić slagao radnike

Ministar Dragan Bogdanić slagao je predstavnike raznih sindikalnih organizacija da neće doći do ukidanja Kliničko – bolničkog centra Banjaluka.

Republika Srpska 28.07.2014 | 14:15
Ministar Bogdanić slagao radnike

Bogdanić je na sastanku održanom 15.07.2014. godine odgovorio da se naziv KBC-a neće mijenjati, nakon što mu je Željko Šukalo, predsjednik Unije sindikata, uputio pitanje da li će se dotadašnji naziv KBC-a Banjaluka mijenjati.

Samo devet dana kasnije, 24.07., KBC Banjaluka je ukinut i preregistrovan  u Univerzitetsku bolnicu Banjaluka, čime je Republika Srpska izgubila jedini klinički centar koji je imala.Kompletan KBC izlijepljen je dokumentima koji svjedoče o Bogdanićevim lažima.

Zdravstveni radnici shvatili su da je riječ o uništenju zdravstva RS i za četvrtak, 31.07., najavili su protestni skup protiv vlasti.

Takođe, sindikati su 28.07. izdali saopštenje u kojem optužuju Vladu Republike Srpske da je urušila zdravstveni sistem ovog entiteta:

SAOPŠTENJE ZA JAVNOST:


Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu Republike Srpske u koju su udruženi Strukovni sindikat doktora medicine Republike Srpske, Strukovni sindikat medicinskih sestara i tehničara Republike Srpske i Samostalni sindikat radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti Republike Srpske je jednoglasno donio odluku da ne prihvati odluku Vlade Republike Srpske kojom se ukida Klinički centar u Banjaluci.

Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu tvrdi da je ukidanjem jedinog kliničkog centra u Republici Srpskoj, Vlada Republike Srpske ilegalno provela konačni izavršni akt urušavanja zdravstvenog sistema i potpuno se neosnovano odrekla ustavnih nadležnosti Republike Srpske u oblasti organizovanja zdravstvene zaštite njenih građana, zbog čega se traži da se ova odluka odmah stavi van snage.Upravni odbor Unije sindikata radnika u zdravstvu tvrdi da svako dalje provođenje ove neprihvatljive odluke može proizvesti teške i nepopravljive pravne, ekonomske i mnoge druge posljedice na postojeći ustavom utvrđeni sistem zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj, kao i na profesionalni, socijalni i ekonomski status zdravstvenih radnika zaposlenih u Kliničkom centru u Banjaluci, a naročito direktne i teške posljedice za osnovna prava pacijenata i osiguranika koji iz obaveznih doprinosa finansiraju zdravstvenu zaštitu u Republici Srpskoj.

Stoga obavještavamo javnost, osiguranike i pacijente u Republici Srpskoj, da ukoliko vlasti odbiju da ukinu navedenu odluku, Unija sindikata radnika u zdravstvu će preduzeti sve potrebne mjere i sva pravna i druga sredstva sindikalne borbe da se navedena odluka formalno ospori i na sve zakonite načine onemogući njeno provođenje.

Pozivajući se na navedeno, Unija sindikata radnika u zdravstvu javno izražava i svoje sumnje u postojanje dobre namjere Vlade Republike Srpske, koja je u tajnosti na nelegitiman i potpuno ilegalan način provela odluku o ukidanju Kliničkog centra u Banjaluci, a naročito izražava svoje sumnje u povezanost ove nelegalne odluke sa zaključivanjem brojnih sumnjivih ugovora o građevinskim radovima na rekonstrukciji i nabavci opreme za sada bivši Klinički centar, kao i dugogodišnjem, svjesnom i neopravdanom gomilanju enorminih dugovanja u ovoj zdravstvenoj ustanovi za koja Vlada Republike Srpske kao njen osnivač, nikada nije utvrdila odgovornost dosadašnjih uprava Kliničkog centra, koje su zajedno sa republičkim vlastima navedenu javnu zdravstvenu ustanovu konačno doveli i u potpuni finansijski kolaps.

Na osnovu navedenog Unija sindikata radnika u zdravstvu, kao većinski i faktički jedini reprezentativni sindikat u Kliničkom centru u Banjaluci, javno poziva sve zaposlene radnike Kliničkog centra da sačuvaju socijalni mir i dostojanstvo svoje profesije i da se sindikalnim mjerama i aktivnostima na miran, efikasan i organizovan način izborimo za profesionalan, održiv i ekonomičan sistem zdravstvene zaštite u Republici Srpskoj koji garantuje Ustav Republike Srpske, kao i da se omogući dostojanstven nivo profesionalnih, ekonomskih i socijalnih prava zdravstvenih radnika, kao i potpuna zaštita garantovanih prava pacijenata.

UPRAVNI ODBOR UNIJE

 

SlobodanVaskovicBlog

Komentari / 20

Ostavite komentar
Name

hercegovac

28.07.2014 12:30

Zar i ti Dragane? Ma, nemoguće, ha ha

ODGOVORITE
Name

Rubin

28.07.2014 12:31

Jesu li oni išta uradili a da nisu slagali!Ta dodoova vlada,ti njegovi(jer narodni sigurno nisu)ministri,ti njegovi tajkuni,i postoje zato da Republiku Srpsku obezvređuji do posera,kako naš narod kaže.Tako je i sa zdravstvom!Šta li ćeš sad ,narode ,za svoje zdravlje kad ti ovakve mudreserske face kroje politiku liječenja za svoje džepove!Ah,taj oktobar!

ODGOVORITE
Name

Nenad

28.07.2014 13:09

Bravo Vaskovicu.Samo raskrinkavaj ovu politicku - drzavnu mafiju.A narod ce da uzvrati uskoro!!!

ODGOVORITE
Name

кретен

28.07.2014 13:22

па видите да ми више личи на кретена који би рођену мајку продао за шаку долара, човјек које нама муда, који нема своје ја , зар је спао на то да баја брише под са њим и она куга од предсједнице, да је ипак човјек показао је доктор Рачић, зна човјек да треба сутра погледати у очи колегама око себе, народу и на крају одговарати за погрешне потезе и материјалне штете. Браво за синдикат здравства, па ви ако сте сложни можете много да учините, а и морате због свију нас???

ODGOVORITE
Name

tito

28.07.2014 13:37

Bravo dr Racicu!! Na vrijeme napusti banditski klan. Bog neka im sudi, a hoće sigurno.

ODGOVORITE
Name

nomad

28.07.2014 14:07

Ko je ono njemu ucitelj? Baja! Pa sta vas onda cudi?!

ODGOVORITE
Name

jastreb

28.07.2014 14:22

Ministre, u zdravstvu ti rade osudjenici. Slucaj u Domu zdravlja Mrkonjic Grad, imas dva osudjenika za najteza krivicna djela organizovanog kriminala, jedan za prevare i falsifikovanje u osiguranju doktor lezao na psihijatriji a drugi za kradju auta i zlocinacko udruzivanje Lazendic i Radic!

ODGOVORITE
Name

Мали Грујица

28.07.2014 14:25

Питам се да ли је и ово дил пробосанске политике Лагумџија Додик, индирктно пренос здравства на ниво БХ и уништавање трагова криминала корумпиране владајуђе олигархије.

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

28.07.2014 14:34

Ovaj ministar je zadrigla debela krmetina koja laže čim zine. Matora lažovčina. Poltronsko g...o spremno ne viriti iz Miloradovog šupka. Upravo zbog ovakvih smradova su ova zemlja i ovaj narod otišli p...u materinu.

ODGOVORITE
Name

Teslić

28.07.2014 14:55

NIJE TO PRVA A, SASVIM SIGURNO, NI POSLEDNJA LAŽ DRAGANA BOGDANIĆA. Prije nego što je ustoličen na mjesto generalnog direktora u ZTC "BANJA VRUĆICA" Dragan Bogdanić govorio je kako su plate radnicima male, a kada se dočepao vlasti, ne samo što nije povećao plate, već je stimulacije radnika, osim svojim miljenicima, drastično smanjio, ukinuo primanja na ime zimnice, smanjio primanja na ime regresa, trinaeste plate itd. Svoju platu duplo je uvećao u odnosu na prethodnog direktora, a kroz investicije koje su radjene u ZTC "BANJA VRUĆICA", raznim malverzacijama, zgrnuo u svoj džep ogromna sredstva. Samo jedan od primjera je da je predračunska vrijednost renoviranja terapijske zgrade iznosila oko 2 miliona KM, da bi na kraju vrijednost radova iznosila oko 4 miliona KM. Sve ostale investicije bile su u sličnom stilu. Bogatio se, hvalio se kako je uspješan menadžer, a sve preko grbače radnika. Sramota je kakve bijedne plate imaju radnici u ZTC "BANJA VRUĆICA", gdje mu sada poslušnik čuva radno mjesto i igra kako on kaže.

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

28.07.2014 15:08

Ovi Dodikovci kao da se takmice ko vise moze slagati.Svaka cast za Vaskovica i BN

ODGOVORITE
Name

miki

28.07.2014 15:22

Dize se buka oko toga zato sto je u pitanju Banjaluka, a zdravstveni sistem istocnog dijela je u rasulu i kolapsu godinama i jos niko nije digao glas protiv toga.

ODGOVORITE
Name

MarkoMM

28.07.2014 15:39

Škrbić počeo, ti završavaš

ODGOVORITE
Name

Iron mike

28.07.2014 15:42

A ko ga je pitao? Željko Šukalo? Pa taj je veci lopov od njega! Kao bori se za pravo radnika a zapravo radi samo za sebe i svoj dzep! Od novca clanova sindikata pravi vikendicu...svako ziv zna da je pokrao pare a paravan mu je sindikat i "prava radnika"! Sve lopovi i gamad od sindikata do ministara!

ODGOVORITE
Name

doktor

28.07.2014 16:11

A sistem DTS i porodicna medicina ,to niko ne spominje,to nas je pojelo i od nas ostavilo ljusturu praznu!

ODGOVORITE
Name

seksan

28.07.2014 16:43

Kakva crna porodicna medicina od kada he to uvedeno to je haos vratiti Titin sistem zato primaju platu ima da bude stalno dezurstvo ljekara ljude bolesne vracaju iz domova zdravlja kaze havite se svom porodicnom doktoru ko da neko moze cekat jad he bolestan da moze cekat nebih isao u hitnu!

ODGOVORITE
Name

YU

28.07.2014 17:35

Poen za Vaskovića, čestitam.

ODGOVORITE
Name

simke

28.07.2014 19:34

vjerovatno kriju šta je urađeno uz pomoć Škrbića.

ODGOVORITE
Name

ja

28.07.2014 20:38

Samo ga pogledajte i bice vam jasno,rodjen zbunjen jadni mi svi uz ovakve likove...

ODGOVORITE
Name

teslicanin

03.08.2014 17:20

@Teslic: gde su po tvome misljenu sve te pare koje je Bogdanic ukrao? Pitaj radnike Banje jesu li zadovoljni ili nisu.

ODGOVORITE