Tegeltija: Uspješna borba protiv kriminala

Očuvanje nezavisnosti pravosuđa, te brže i efikasnije procesuiranje ratnih zločina, korupcije i organizovanog kriminala prioriteti su Milana Tegeltije, novoizabranog predsjednika Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH (VSTS).

Bosna i Hercegovina 28.07.2014 | 21:22
Tegeltija: Uspješna borba protiv kriminala

Tegeltija kategorično odbacuje optužbe da je čovjek lidera SNSD-a Milorada Dodika i građanima i političarima poručuje da će pravosuđe ispuniti njihovu želju da se više radi na procesuiranju korupcije i organizovanog kriminala.

NN: Šta će sve biti Vaši prioriteti u radu?

TEGELTIJA: Očuvanje dostignutog nivoa nezavisnosti pravosuđa je osnovni zadatak Visokog sudskog i tužilačkog savjeta. Podjela vlasti na izvršnu, zakonodavnu i sudsku je od ključne važnosti za demokratizaciju društva. U demokratskom društvu nema prostora za pričanje o previše nezavisnosti pravosuđa. Ostali prioriteti su efikasnost i smanjivanje broja predmeta. Radićemo na ubrzanju procesuiranja ratnih zločina i ubrzanju i efikasnosti procesuiranja korupcije i organizovanog kriminala. Unaprijedićemo u VSTS proces izbora i imenovanja sudija i tužilaca u cilju njegove maksimalne objektivizacije kako bismo dobili najbolje kandidate na pozicijama za koje raspisujemo konkurse.

NN: Hoćete li Vi biti nezavisni? Pitam zbog medijskih navoda da ste "čovjek Milorada Dodika"?

TEGELTIJA: Ti medijski navodi nisu samo tvrdnja o upitnosti moje nezavisnosti. Ta tvrdnja je degradacija svih sudija iz 30 sudova u RS koji su glasali za mene, a njih je većina. To je degradacija i svih sudija i članova VSTS, koji su po definiciji najautoritativniji članovi pravosudne zajednice, a glasali su za mene, a takvih je većina. Prema tome, ako se govori o pitanju moje nezavisnosti, govori se o pitanju nezavisnosti cijelog sudstva. Nema govora da sam Dodikov ili bilo čiji čovjek i da sam ovdje došao po bilo čijem nalogu jer bi to po sadašnjim propisima bilo nemoguće izvesti.

NN: Izjavili ste da će sudije i tužioci imati Vašu snažnu podršku da se prihvate ozbiljnog posla u borbi protiv korupcije i kriminala. Zar dosad nisu imali dovoljnu podršku?

TEGELTIJA: Ta će podrška biti jača i usmjerenija. U moru aktivnosti koje provodi VSTS, borba protiv organizovanog kriminala i korupcije je bila samo jedna od njih, a težište je stavljeno na procesuiranje ratnih zločina. Mi ćemo, uporedo sa ratnim zločinima, staviti fokus na predmete organizovanog kriminala i korupcije, što podrazumijeva jačanje potencijala pravosudnih institucija kako bi se efikasnije mogle nositi s tim problemom.

NN: Šta znači Vaše obećanje da ćete uraditi sve da političari ubuduće manje pričaju o pravosuđu?

TEGELTIJA: Pravosuđe će, pod vođstvom VSTS-a, učiniti sve da suzi prostor za kritike o procesuiranju ratnih zločina, korupcije i organizovanog kriminala. Dobronamjerni i pošteni političari zbog naših rezultata imaće manje razloga da nas kritikuju. Oni nepošteni i nedobronamjerni političari neće biti u prilici da bilo koga kritikuju, jer će, ako postoji razlog, zakonski osnov i dokaz oni "završiti" tamo gdje im je mjesto. Pošto su političari često pričali o potrebi većeg angažmana pravosuđa u borbi protiv korupcije, mislim da će im u vremenu koje dolazi ta želja biti ostvarena.

NN: Smatrate li dobrim sadašnji način izbora sudija i tužilaca putem VSTS-a i kako gledate na prijedloge da se parlamenti direktno uključe u izbor?

TEGELTIJA: I u postojećem sistemu, koji obezbjeđuje nezavisnost izbora nosilaca pravosudnih funkcija, spekuliše se pitanjima ko je čiji čovjek. Zamislite šta bi bilo u zemlji kakva je BiH da to rade parlamenti?! U ovakvoj zemlji je vrlo kontraproduktivno sudije i tužioce izvesti izvan postojećeg načina izbora.

NN: Šta mislite o prijedlogu da ubuduće VSTS ocjenjuje sve sudije i tužioce, uključujući i predsjednika Suda BiH, što dosad nije bilo moguće?

TEGELTIJA: Moj stav je da svi nosioci pravosudnih funkcija, bez obzira na kojem su nivou i na kojoj su funkciji, moraju biti ocijenjeni za svoj rad i tu ne smije niko biti izuzetak. Osnovno mjerilo vašeg rada je ocjena. Ocjena rada je usvojena i kao kriterij napredovanja sudija i tužilaca u njihovoj karijeri, pa čak i za rukovodioce institucija. Ne treba dozvoliti da bilo ko u pravosudnoj strukturi ne bude ocjenjivan i smatram da ocjenjivanje treba vršiti VSTS.

NN: Kada pravosuđe BiH može riješiti problem starih sudskih predmeta?

TEGELTIJA: Pravosuđe u BiH je, u pogledu efikasnosti, učinilo značajan rezultat. Prošle godine je godinu završilo sa 455.000 neriješenih predmeta, koji nisu komunalne prirode, a primilo je oko 520.000 novih. To znači da je zaostatak pravosuđa već sad manji od jednogodišnjeg priliva novih predmeta.

Ratni zločini su balast koji opterećuje pravosuđe BiH. Preduzećemo sve da to brže rješavamo. Razgovarao sam s glavnim tužiocima tužilaštava BiH, RS, FBiH i Brčko distrikta da bi se učinili maksimalni napori na ispunjavanju svih zadataka iz Državne strategije za procesuiranje ratnih zločina. Činjenica je da oni neće biti ispunjeni u roku i da nismo učinili dovoljno. Zato moramo uraditi što više da se predmeti što prije završe. Dobio sam podatak da je Tužilaštvo BiH od početka ove godine do danas podiglo 19 optužnica za ratne zločine, a cijele prošle godine 23 optužnice. Glavni tužilac Tužilaštva BiH očekuje da će do kraja godine biti podignuto minimalno 50 optužnica za ratne zločine.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 35

Ostavite komentar
Name

KS

28.07.2014 10:14

Sta izjavi a osta ziv!?

ODGOVORITE
Name

rubin

28.07.2014 10:52

Ovaj put ne vjerujemo nikome koga je Dodo postavio na bilo koju poziciju.Došli smo dotle da gladan sitom ne vjeruje.Pa ti si tu,Tegeltija,samo da zataškaš afere i prijavljenu i neprijavljenu korupciju i kriminal.Ne bi li se Dodikova sekta kako iskoprcala iz blata u koje se sama uvalila ,zahvaljujući svojoj pohlepi i nezasitosti.Ali, narodu je došlo iz gu..ce u glavu!

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

28.07.2014 11:17

Не...не...овај приучени и корумпирани ћелавац није човјек Милорада Баје Додика. Јок. Ја сам... Не , овај ћелавац није пријатељ људи из криминалног миљеа...Јок. Ја сам. Али, шта ја ту даље да пишем - интервју је пренесен из новина које су у рукама приученог новинарског тајкуна - лимара по занимању... Јединог "новинара" који ке успио да се обогати једући новинарски лебац са седам кора... Најрадије бих замјерио БН ТВ-у, што овакво смеће од новина уопште и преноси...али...свјесан сам да је у томе величина овог медија и његове отворености... Иначе, знам да је БН као медијска кућа апсолутно на другим позицијама од ових који фабрикују овакве памфлете из кухиње разних Козом(о)ра, Васића, Копања и сличне полуписмене свите...која вири из чмара великом Баји!

ODGOVORITE
Name

Nataša BL

28.07.2014 11:21

Jednostavno ne mogu ni da pročitam šta je to sve ovaj čovjek izjavio. On je živi dokaz da moraš da ne moraš da budeš visoko moralna osoba kako to zakon nalaže, da bi došao na neku bitniju funkciju. Izbor njega na mjesto predsjednika VSTS je stamota i degradacija mnogih poštenih i vrijednih sudija koji nisu Dodikovi poltroni, kao on. Jad i bijeda je bio sam izbor njega na mjesto predsjednika Osnovnog suda u Banjoj Luci, a o ovom izboru za predsjednika VSTS i da ne pričam. Koliko je samo nas jadnih koji studiramo pravo razočarano njegovih izborom, učim o tome koje kvalitete treba da ima jedan pravnik, ali nas izgleda pogrešno uče. Očigledno da se ne trebamo znati izražavati, da ne moramo da poznajemo pravni sistem naše države, da ne moramo biti načitani, elokventni ... bitno je samo da smo bliski Dodiku. Samo da dođe OKTOBAR, da odu sa vlasti ovaki, da možemo da živimo!

ODGOVORITE
Name

Maja89

28.07.2014 11:26

Kad pročitam kako se uspješno borimo protiv kriminala, rekla bih da živimo u idealnoj državi, da kriminalaca uopšte nema, a ono gle čuda kod nas strava i užas u stvarnom životu, kod nas mito i korupcija ne predstavljaju krivična djela, potpisivanje štetnih ugovora je izgleda korisno za RS itd. Blago nama, nisam ni znala da nam je tako dobro.

ODGOVORITE
Name

trta

28.07.2014 11:39

Primjeni zakon i ništa više,sa vrha do dna ,ako nisi samo piun!?

ODGOVORITE
Name

srbin

28.07.2014 11:42

Halo druze sve ok ali objasni mi majke ti kako neko moze biti sudija a pocinio je krivicno djelo pravosnazno i sudjen za to djelo prisvajanje nezakonito novca od gradjana slucaj bivse presjedice suda u Mrkonjic Gradu sada sudija Nedjija Sehelic presuda kojom je osudjena je u okruznom sudu u Doboju dvije godine uslova tj sest mjeseci zatvora il obrnuto.Nije li to ispod morala i kaljanje ugleda i casti pravosudja i institucije.

ODGOVORITE
Name

domaci stranac

28.07.2014 11:51

Kako onda da si na slobodi ???

ODGOVORITE
Name

Slaven75

28.07.2014 12:08

Samo ne obecavajte, uvijek uradite kontra od obecanog!

ODGOVORITE
Name

ilija

28.07.2014 12:10

Ovaj čovjek je lud 100%

ODGOVORITE
Name

Nikola91

28.07.2014 12:15

Loš smisao za humor ima ovaj ministar...

ODGOVORITE
Name

stojan

28.07.2014 12:41

Ako mislis da smo mi ludi, onda si ti zaista budala koja radi po necijem naredjenju narod je imao vremena da se otrijezni.

ODGOVORITE
Name

Sudija

28.07.2014 13:19

On je sef sudske mafije koja radi za politicko - drzavnu mafiju Milorada Dodika.Jedan je od najbogatiji ljudi iz laktaskog klana.Njega treba istraziti pod hitno.

ODGOVORITE
Name

Sofronije

28.07.2014 13:26

Ode čovjek na visoku poziciju po stranačkoj zasluzi i tome slično i tako dalje,skeptik sam po pitanju njegovog opstanka na tako visokoj funkciji,neće dugo,akoBogda

ODGOVORITE
Name

мајмун

28.07.2014 13:37

Oваквих мајмуна је на претек у овој нашој јадној држави и БХ и РС и само помоћу њих може велики баја да нас све држи у шаци и да управља са нашим животима и судбинама, њему не требају стручни и одговорни људи, него само послушници који буду награђени неограничено ако су послушни, па видите да он петоразредног Селмана поставља за предсједника Уставног суда, сада и овог окорелог коцкара коме увјек треба народних пара јер знате како је то на коцки, више доњи, па видите гдје нам је крај, народе будимо разумни и паметнији од њих и да их казнимо за почетак побједом на изборима, а онда бајбук, угледајмо се на Србију, могуће је вјерујте, вриједи покушати, ко год да не учини ништа у мандату мјењајмо, до нас је доста????

ODGOVORITE
Name

Banjalučanin

28.07.2014 14:37

Ovaj je jedan od najzaslužnijih za haos u Osnovnom sudu Banjaluka. On će sigurno krivično odgovarati nakon oktobarskih izbora.

ODGOVORITE
Name

GORAN VRS

28.07.2014 15:02

Zbog ovakvih stipsi u sudovima Srpske, mafijasi mogu krasti do mile volje te mirno spavati. Zbog ovakvih jajara poslodavci mogu maltretirati radnike, izbjegavati uplate staza, plata, poreza, progoniti radnike kao sto to rade Dodikovi sticenici iz naftne industrije bez imalo straha da ce snositi pravne posljedice jer su sudovi odavno kupljeni novcem opljackanim od naroda. Sudovi trebaju da su stubovi drustva a ne stubovi srama te legla korupcije. Jadni su sudovi u kojima sjede ovakvi ljudi poput ovog Tegeltije.

ODGOVORITE
Name

Eu

28.07.2014 15:49

Dovoljno je samo prvu recenicu procitat"ocuvanje dostignutog nivoa nezavisnosti pravosudja". Ako ti je to cilj da ocuvas to sto " je do sada postignuto"jaoooo blago nama s tobom

ODGOVORITE
Name

mima

28.07.2014 16:48

Uvesti kazne zatvora za sudije za nerad i propuste. Pricine ljudima stete svjesno i onda nikom nista ne odgovaraju tacnije, ako im ne tusnete kovertu vasa presuda ili tuzba nece proci il zalba, bez obzira sto imate zakonsko uporiste i materijalne dokaze jer ih sudija nece uvaziti namjerno, jer nikom zato ne odgovara pravdajuci se na nezavisan rad.

ODGOVORITE
Name

stole

28.07.2014 17:32

Hehe, izgleda da su nastupili novi standardi u pravosudju, da bi se doslo na vrha nije samo bitna politicka podrska, mora se nabaciti koja tetovaza, kockati u vece novcane sume, druziti i piti sa zelenasima i presudjenim krimosima i orgijati sa mladim djevojkama, pa ko voli nek izvoli. Valjda se tako lakse presudjuje sirotinja kad ukrade pijetla i steku cigara.

ODGOVORITE
Name

konan

28.07.2014 19:13

Gospodine, kakvo je pravosudje u BiH koliko postuje gradjane i gradjanska prava i Zenevske konvencije o ljudskim pravima najbolje svedoce presude Evropskog suda u Strazburu koji uvjek opali po samar BiH pravosudju. Ja bih se stideo da imam platu od par hiljda maraka a da pri tom krsim zakone i medjunarodne konvencije jel to nezavisno pravosudje o kom pricate?

ODGOVORITE
Name

ljubic

28.07.2014 19:27

Ovaj brbljo se prvo mora naučiti da priča. Gdje ja živim majko mila, ovakav ... predsednik VSTS.

ODGOVORITE
Name

miso

28.07.2014 21:39

Ljudi sve oprastaju, al uspjeh nikada...Sva podrska mladim snagama u borbi protiv korupcije. Bilo je vrijeme da stare sudije daju mac u prave ruke... Naprijed

ODGOVORITE
Name

bato

29.07.2014 06:30

Najbolji sudija, svaka cast!

ODGOVORITE
Name

banjaluka

29.07.2014 11:47

Oni kad lazu ne znaju ni da slazu! Ne samo da vrijedja nasu inteligenciju nego kako neko tako glup moze da se nadje na tom polozaju!!! Za koga ti Celavi radis???? Za narod ili protiv naroda?! Zakon je tu da stiti narod a ne da ti i takvi kao ti zloupotrebljavate zakon i kradete Srbe!

ODGOVORITE
Name

Srpko

29.07.2014 13:59

Ne može se kriminalac boriti protiv kriminala.

ODGOVORITE
Name

Srpko

29.07.2014 14:01

Jeste li to svi zaboravili kako mu je u Banjaluci izgorio dio suda u kome su čuvani dokazi? Poslije toga svi kriminalci protiv kojih se vodio postupak bili su slobodni.

ODGOVORITE
Name

joško

29.07.2014 16:37

Sve je to lakrdija. Teško samo onima koji rade u pravosudju iz reda radnika kojima je sva prava uništilo. Dalo im samo najnižu platu i stalo za vrat da šute. Ovo su vremena samo većinom loših sudija i predstavnika VSTS koji beru velike pare za veliki nerad. Sramota veća nikad nije bila u pravosudju, veće plate, regres,putovanja a veći nered i javašluk. Reforma je otjerala dobre, moralne, stručne i vrijedne Sudije a poprimala nove suprotno tome. Valjda će i ovom doći kraj, imajući na umu da je pravda spora ali dostižna. Ako iko presudi presudiće Bog najpravedniji sudija.

ODGOVORITE
Name

prijatelj

29.07.2014 19:45

Svi podaci u izvještajima o radu suda u kojem je bio predsjednik gospodin Tegeltija su netačni.Izjavljuje se kako se rješavaju stari predmet u velikom broju. Predmeti se stavljaju u evidenciju po nekoliko godina. O kakvoj ažuirnosti se govori ako predmeti stoje po nekoliko godina netaknuti i produžava im se samo evidencija. Molim vas lijepo to gospodin treba objasniti a ne prikazivati lažne podatke.U jednom predmetu se mijenja po pet sudija a ni jedan ne poduzme niti jednu radnju osim naloga za plaćanje takse za stranku koja je pokrenula postupak i produžene evidencije.Čast nekolicini sudija koji ipak dostojanstveno rade ali uprkos dostojanstvenom rada ne napreduju u struci, dok pojedini napreduju koji ni najmanje nisu pokazali svoju stručnost kako u kvalitetu tako i kvantitetu riješenih predmeta.

ODGOVORITE
Name

Ana

29.07.2014 20:57

Kriminala, korupcije i nepotizma više je u RS nego na cijelom Balkanu.Režimski ljudi su na ključnim mjestima i ništa se ne može promijeniti.Kum Stanković tuče ljude po BL, a sin mu je glavna faca u RUGIP RS. Kum Škrbić je uništio zdravstvo RS. Željka je sina udomila, dok su djeca poginulih boraca bez posla.Njihovi očevi dali su živote za RS i zato sad u njoj nemaju mjesta i moraju da se iseljavaju i traže drugu domovinu.To je naša realnost. Žalosno, ali istinito.Ovo se ne rješava bez uplitanja streanaca!

ODGOVORITE
Name

banjaluka 1

29.07.2014 21:35

sve vlade svijeta imaju 100 dana rada pa pustite i ovog covjeka da radi , pa tek onda donosite odredjene zakljucke ... odgovorite mi sta su to prethodni uradili za dobro sviju nas... da li su svi prethodni bili posteniji od ovoga i sta to prethodni imaju od imovine ..neka to javno objave i gdje im djeca rade ... ovaj je manji lopov od ovih kulturnih ..

ODGOVORITE
Name

pokušavam biti objektivan

30.07.2014 10:11

a šta kad njega sklonimo , kad njega uklonimo , kad njega diskreditujemo .... da vidim koga ćemo onda dovesti . Jer stvarno svi vi mislite da će tu doći neki nezavisan , koji će koristiti zakon socijalističke Jugoslavije , Bosne i Hercegovine , Republike Srpske ..... ma dajte ... neka odradi svoj mandat i da što manje uprlja ruke za svog mandata

ODGOVORITE
Name

scorpion

30.07.2014 14:13

Strasno... Covjek nije u stanju da poveze jednu prostu recenicu, a kamoli da vodi i rukovodi VSTS-om. Sta je samo napravio kao predsjednik OS Banjaluka. Pa dokaze iz depozita neko zapali, pa ljudi sta vam je....

ODGOVORITE
Name

nikola

30.07.2014 20:49

Samo naprijed sudija, uspijesno ste krenuli, pale su daktilografkinje, monteri, ulicni panduri, jos postari, cistaci i medicinske sestre i vi ste ocistili drzavu od kriminala. Sto se malo ne pozabavite Kljajcinom, Sekom Kuzmanovic i sinovima, Skrbicem, Kovacevicem i drugim postenjacinama...

ODGOVORITE
Name

tego

30.07.2014 21:38

ko o cemu ''Tegeltija'' o postenju...ako smo dosli u situaciju da on gradi pravosudni sistem, onda jad i cemer..

ODGOVORITE