Građane prisluškuju sa svih strana

Prisluškivanje u BiH vrši se mimo svih evropskih standarda i veliki problem je što ne postoji zainteresovanost da se ovo pitanje riješi.

Bosna i Hercegovina 28.07.2014 | 09:23
Građane prisluškuju  sa svih strana

Na to je upozorio Petar Kovačević, direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka, ističući da niko ne zna šta se radi sa nastalim materijalom i da nema statistike o tome koliko je zakonitog presretanja komunikacija od strane policije u toku godine.

"Stiče se utisak da ovakvo stanje odgovara svima, što nije istina", rekao je Kovačević.

On je naglasio da je inspektorima Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH nedavno u sva tri vodeća telekom operatera u BiH onemogućena kontrola zakonitosti presretanja telekomunikacija, odnosno pristupa ličnim podacima.

Agencija za zaštitu ličnih podataka BiH u svom izvještaju o radu za prošlu godinu takođe je istakla probleme sa kojima se suočavaju prilikom kontrola u telekom operaterima u BiH.

"Prilikom vršenja inspekcijskih nadzora stav telekom operatera bio je da se ne dozvoli da inspektori ostvare uvid u bilo koji dokument koji je označen stepenom tajnosti. Zbog toga nije bilo moguće izvršiti kontrolu zakonitosti obrade ličnih podataka u postupcima presretanja telekomunikacija, odnosno utvrditi da li postoji sudska naredba kao osnovni uslov za zakonitost ove radnje", navodi se u izvještaju Agencije za zaštitu ličnih podataka za 2013.

U ovoj agenciji upozoravaju da i pored toga što njihovi inspektori koji kontrolišu zaštitu ličnih podataka u BiH imaju potrebne sertifikate i odobrenja za pristup tajnim podacima, te im informacije budu uskraćene.

"Naše inspektore samo je interesovalo da li iza svakog naloga za prisluškivanje postoji odobrenje suda, što bi bio dokaz da je presretanje zakonito", rekao je Kovačević, dodajući da nije isključeno kažnjavanje telekom operatera zbog toga.

Zbog svega ovoga, a kako se navodi u izvještaju o radu, Agencija za zaštitu ličnih podataka pokrenula je inicijativu koja ima za cilj da se iz svih zemalja EU analiziraju evropski standardi i praksa u oblasti prisluškivanja.

Inače, svim zakonima u BiH definisano je da za prisluškivanje mora postojati nalog suda sa navedenim jasnim informacijama zbog čega se neko prisluškuje. Takođe, definisano je da onaj ko je prisluškivan mora u roku od 30 dana od dana kada je prestalo prisluškivanje biti obaviješten o tome.

Predrag Ćeranić, stručnjak za bezbjednost, kaže da, nažalost, ta tema nikoga u BiH ne interesuje, posebno politiku, bez koje je nemoguće prisluškivanje staviti pod institucionalnu kontrolu.

"Imate slučajeve da čak u novinama objave transkripte prisluškivanih razgovora i nikom ništa. U svim zemljama EU normalno je da se objavi statistika o tome koliko je građana prisluškivano, a kod nas ništa", kaže on.

Naglašava da u BiH postoje mehanizmi da se nelegalnom prisluškivanju stane ukraj i u zakonodavnoj i u izvršnoj vlasti, ali da očigledno u ovom trenutku to nikoga ne zanima.

Izvor: Nezavisne novine

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

anti baja

28.07.2014 07:45

To je clanak od Nezavisnih novina,pa njih Baja kontrolise.

ODGOVORITE
Name

nomad

28.07.2014 08:05

Sve se prisluskuje. I telefonski razgovori i fejsbuk. Pa vi pricajte i pisite sta god hocete.

ODGOVORITE
Name

Peter

28.07.2014 08:13

Sve to je dokazano 2004 u Skupstini BiH.Predsjedavajuci istrazne komisije je bio Tihomir Gligoric.Afera prisluskivanja se zvala " drzavni udar" .Tada su mnogi bili prisluskivani ali Tuzilastvo BiH nikada nije postupilo po zakljuccima Skupstine BiH.

ODGOVORITE
Name

ОКСИГЕН

28.07.2014 08:16

Проблем је што нас прислушкује Бајина и полиција и параполиција...и ово што сад пишем провјерава преко ИП адресе Бајина приватна Удба.. Ипак, ако имамо циљ, а циљ је срушити режим...морамо наставити. По сваку цијену!

ODGOVORITE
Name

Рубин

28.07.2014 08:19

Е,а пошто смо ми у сваком погледу ненормална земља,за разлику од Европе,пошто су избори на прагу,па још који податак и информација треба да буде искориштена од ове кабадахијске ,и за свој народ,злочинске,власти,зато нема ама баш никаквог интереса да се заштите информације и подаци.Али ,само до октобра,издржи напаћени народе!

ODGOVORITE
Name

rr

28.07.2014 08:27

Postoje mehanizmi,naravno.Ali to ne vazi za vlast ni jednu,njih kad tuzis sudstvo to odbaci. A kad nisi neki racun platio ili RTV preplatu,odmah sud presudi protiv tebe i rebne ti sudske troskove,pravi reket.

ODGOVORITE
Name

tigar

28.07.2014 09:27

Jasno je svakom da se vecina gradjana nezakonito prisluskuje to se vidi na osnovu parametara pojacan eho telefon vam se grije baterija se brzo prazni itd.Nazolist vecina informacija i podataka prilikom pridluskivanja se zloupotrebljava.

ODGOVORITE
Name

Наташа БЛ

28.07.2014 09:32

Иако су Независне извор, мислим да је ово тачно. Пријатељ који се бави овом врстом посла ми је рекао да се прислушкују многи, а лако је то и утврдити. Довољан је само један позив према особи коју прислушкују да би и тебе прислушкивали одређено вријеме. Ето нам државе, заштите приватности, интереса грађана и сл., када поред Законом утврђене процедуре они раде шта хоће ( као и увијек).

ODGOVORITE
Name

kiklop

28.07.2014 09:34

U svim normalnim zemljama morate imati debeo razlog da bi nekog pratili i prisluskuvsli jer se cesto desi da oni koji to rade zloupotrebljavaju to kad hoce da nekom nesto napakuju i nekog diskredituju ulazecii u neciju privatnost!To je propust direktno tuzilastva i tuzioca jer zakonski slucaj bi mirao da bude pokrenut protiv stranke da bi se slusala i pratila.

ODGOVORITE
Name

Nikola_istok

28.07.2014 09:36

Pa jasno je kome stanje haosa i neodgovornosti najviše odgovara. I tako će i biti dok se ne promijene ljudi koji vode ovu državu.

ODGOVORITE
Name

srbin

28.07.2014 11:54

Samo ujedinjenje nas moze spasit od ovih kriminalaca

ODGOVORITE
Name

Crni

29.07.2014 03:12

Toga je bilo I bit će uvijek. Prije kad nije bilo tih sprava svako mjesto je imalo čovjeka jednog za te stvari koji je bio plaćen.

ODGOVORITE