Čudne istine o parfemima

Koko Šanel je za popularnu "peticu" inspiraciju pronašla u mirisu sapuna, a jedan kreator mirisa je osigurao svoj nos na milion dolara.

Moda i ljepota 28.07.2014 | 08:25
Čudne istine o parfemima

Ah, ti zavodljivi mirisi prefinjenih parfema, koji ispunjavaju sva naša čula! Zavodljivi muški parfem često zna da navede na greh, dok određene note ženskih mirisa zavode muškarce i bez dodira...

Svakodnevno ga upotrebljavamo, ali ne znamo najskrivenije tajne parfema. Od porekla sastojaka najlepšeg mirisa, do najčudnijih aroma, ovih deset činjenica će vas verovatno iznenaditi!

Ambra je jedan od najcenjenijih sastojaka parfema, a zapravo nastaje u crevima kita. Sastojak je vrlo redak, što podiže cenu parfema, a brojne modne kuće zbog toga koriste sintetičke verzije. Ona daje miris koji podseća na okean.

Parfem je najbolje naneti na kosu, a ne na kožu. Koren kose se tako "podmazuje" prirodnim uljima koja upijaju parfem, pa se miris duže zadržava nego na koži.

Čulo mirisa se vremenom navikne na parfem koji često koristite i počne da oseća samo početno nanošenje. Zato se najčešće pretera sa parfemom.

Mošus je zapravo esencija koju luče jeleni i ona se retko koristi u parfemima. Najčešće se koriste sintetičke varijante koje oponašaju taj miris.
Francuska kuća parfema "Molinard" je 1921. godine lansirala parfem sa mirisom cigareta.

Žan Karls, francuski kreator parfema kao što je kultni "Miss Dior", osigurao je svoj nos na milion dolara!

Note jasmina koje se koriste u parfemima zapravo su proizvedene iz sintetičkog materijala indola. Indol je derivat katrana, ali ako se koristi u niskoj koncentraciji, ostavlja utisak slatkog cvetnog mirisa.

Ljubitelji slanine takođe imaju svoj miris. Pariški mesar je dvadesetih godina stvorio "Bacon by Fargginay", parfem koji miriše na slaninu. On je shvatio da kombinacija 11 različitih mirisa sa dodatkom slanine drastično podiže raspoloženje njegovih kupaca.

Najskuplji parfem na svetu je "Imperial Majesty", delo britanskog dizajnera Kliv Kristijana. Boca od 500 mililitara ovog prefinjenog mirisa košta više od 200 hiljada dolara, a sama bočica ukrašena je 18-karatnim zlatom i peto karatnim dijamantom!
Bijonse je ponosna vlasnica najprodavanijeg selebriti parfema svih vremena. Njen "Heat Mrs. Carter" zaradio je skoro 400 hiljada dolara!

Inspiraciju za kultni parfem "Chanel No.5" Koko Šanel je pronašla u svojoj majci, koja je radila u perionici veša. Ona je uvek mirisala na sapun i taj miris je dizajnerka želela da stavi u bočicu. Između 10 primeraka koje je napravio kreator parfema Ernest Boks, Koko je izabrala upravo miris sapuna.

Komentari / 0

Ostavite komentar