Vučić i ministri autobusom idu u Niš

Vlada Srbije, uključujući i premijera Aleksandra Vučića, putovaće do Niša i natrag u Beograd autobusom.
Kako bi mu brže prošlo vreme na putu do Niša, premijer će sa sobom poneti šah.

Srbija 28.07.2014 | 07:18
Vučić i ministri autobusom idu u Niš

Vlada Srbije održaće danas, povodom obeležavanja 100 godina od početka Prvog svetskog rata, svečanu sednicu u Nišu.

Sednica će biti održana u zgradi Univerziteta u Nišu u 16 sati i biće otvorena za medije, najavila je vladina Kancelarija za saradnju s medijima.

U zgradi Univerziteta, zgradi Banovine bilo je smešteno srpsko rukovodstvo tokom perioda u kome je Niš bio ratna prestonica Srbije, rekao je Tanjugu gradski većnik Žarko Ranković.

Sednica će biti održana na dan kada je pre 100 godina tadašnjem predsedniku vlade Nikoli Pašiću stigao telegram o objavi Velikog rata.

Objava rata upućena je Beogradu u prepodnevnim satima, običnom telegrafskom poštom. Telegram je sadržao tri rečenice.

U prvoj je stajalo da vlada Srbije nije "na zadovoljavajući način odgovorila na notu" iz Beča, dostavljenu 23. jula, odnosno na ultimatum.

Potom je sledio stav da je otuda Austro-Ugarska "prinuđena da se osloni na silu oružja". A treća, poslednja recenica glasila je: "Austrougarska smatra da se od ovog trenutka nalazi u ratu sa Srbijom".

Dan nakon objave rata, 29. jula, regent Aleksandar Karađorđević objavio je proglas narodu:

"Na našu Srbiju nasrnulo je veliko zlo. Austrougarska nam je objavila rat (... ) Ja sam prinuđen pozvati sve moje drage i hrabre Srbe pod srpsku trobojku..."

Zbog zasedanja Vlade, od 11 do 16 sati biće potpuno obustavljen saobraćaj u ulicama oko zgrade Banovine, a trase linija gradskog prevoza biće preusmerene.

U sklopu obeležavanja 100-godišnjice početka Velikog rata danas će biti organizovan svečani ispraćaj predstavnika Safari kluba na istorijsku ekspediciju "Putevima srpske vojske u Prvom svetskom ratu" koja polazi sa trga kralja Milana. Šest džipova sa posadom tokom 15 dana proći će kroz sva mesta za koje se vezuju značajni događaji Velikog rata u kojima je učestvovala srpska vojska.

Pored toga, biće položeni venci na spomenik Oslobodiocima Niša na Trgu kralja Milana, a biće i svečano otkrivena spomen ploča u znak sećanja na dan kada je telegram o objavi rata Srbiji od strane Austrugarske stigao u grad Niš na Univerzitetskom trgu.

Ranije je najavljeno da će na letnjoj pozornici u niškoj Tvrđavi danas biti odigrana pozorišna redstava "Devetsto petnaesta", koju su po tekstu Branislava Nušića u koprodukciji napravili glumci Niškog i Kruševačkog narodnog pozorišta.

Izvor: Blic.rs

Komentari / 9

Ostavite komentar
Name

Istina

28.07.2014 06:15

Bravo, I kod nas se stedi, sad su u pratnji sluzbenog auta, samo dva policijska.

ODGOVORITE
Name

pa sta

28.07.2014 06:17

I da idu sa autima ne bi potrosili vise od 300-400 KM goriva,a toliko ce platiti i prevoz sa autobusom,al je bitno da je to medijski propraceno,pa ce narod misliti hej vidi Boga ti nece da idu sa autima,jesu dobrice...eh to je problem sa nepisemnim narodom,koji nista ne zna staviti na papir i uporediti,nego samo gleda sta ko prepricava i tupi mozak po fejsbucima.

ODGOVORITE
Name

Re pa sta

28.07.2014 06:39

Mislim da ti matematika nije jaca strana. A ljudi su pismeni i u pravu. Uzmi ti olovku pa sracunaj troskove sluzbenih automobila velike litraze, vozaca, policijske pratnje,...

ODGOVORITE
Name

nomad

28.07.2014 06:54

Vucic autobusom na sjednicu a Baja na partijski rucak helikopterom. Uzas i sramota.

ODGOVORITE
Name

pa_sta_reply

28.07.2014 07:13

"pa sta" slažem se sa tobom. Da se ovo radi iskreno sumnjam da bi tako lako dospjelo u medije, a od Vučića se očekuju konkretni rezultati i poboljšanje života u Srbiji. Ne treba praviti megazvijezdu od njega pa da se završi kao sa Miloševićem, ili kod nas sa Dodikom koji je eto imao hrabrosti strancima i svima reći sto drugi kao nisu smjeli (i mi smo ga zbog toga veličali, a u suštini je nesposoban da uradi puno toga da poboljša život gradjana).

ODGOVORITE
Name

dare

28.07.2014 09:44

Obična demagogija i priče za radnike i penzionere kojima su smanjili penzije i plate po 10%.Ako će ovimi sličnim potezima izvući Srbiju iz krize svaka čast,ali nešto puno ministri finsnsija podnose ostavke.

ODGOVORITE
Name

Francuz

28.07.2014 10:02

Pocece i na biciklu da idu na poso .. te "fore" na zapadu odavno postoje kod politicara :)) mislim da je dobar potez al da treba mnogo vise od toga .. Mislim da se tu najavljuju neke takse na auta i na zagadjenst vazduha itd .. pozz svima

ODGOVORITE
Name

kuma

28.07.2014 10:51

Ove nase ne pustajte u autobus! Uhvatice ih kontrola bez karte!

ODGOVORITE
Name

tara

28.07.2014 11:03

Vožnja autobusom,smanjenje plata i penzija,dizanje kredita,povećanje cijena struje,smjene direktora i sl ,a nigdje nema Vučić otvorio fabriku zaposlio 500 ljudi.

ODGOVORITE