Prisluškuju nas kako hoće

Direktor Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH Petar Kovačević upozorio je da se prisluškivanje i presretanje komunikacija u BiH vrši mimo evropskih standarda.

Bosna i Hercegovina 26.07.2014 | 17:03
Prisluškuju nas kako hoće

Kovačević je istakao da niko ne zna šta se radi sa nastalim materijalima, nema statistike o tome koliko je zakonitog presretanja komunikacija od policije u toku godine i nema mogućnosti revizijskog postupanja.

Prema njegovim riječima, dodatni problem predstavlja nezainteresovanost za rješavanje ovog pitanja.

"Stiče se utisak da ovakvo stanje odgovara svima, što nije istina", rekao je Kovačević.

On je naglasio da je inspektorima Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH nedavno u sva tri vodeća telekom operatera u BiH onemogućena kontrola zakonitosti presretanja telekomunikacija, odnosno pristupa ličnim podacima.

"Naše inspektore, koji imaju sertifikat za pristup tajnim podacima, samo je interesovalo da li iza svakog naloga za prisluškivanje postoji odobrenje suda, što bi bio dokaz da je to presretanje zakonito", pojasnio je Kovačević.

On je naglasio da će Agencija nastaviti sa aktivnostima koje podrazumijevaju saradnju sa nadležnim komisijama Parlamentarne skupštine BiH i zajedničkim upravnim odborom, a nije isključeno i kažnjavanje operatera.

Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

Ana

27.07.2014 08:58

Naravno ruzno je kada sa nekim razgovarate a nakon toga se na toj lokaciji dogovorenoj za kafu pojave famozni inspektori MUP-a, kao FBI-a. Jasno je da ima zloupotreba jer ce za takve radnje i pracenje uvijek dobiti usmeni nalog od tuzioca, a kasnije ce se to potkrepiti pismeno, nije problem. Problem je sto se ovde prisluskuju ljudi koji nemaju veze sa bilo cim, a oni koji su vrsioci krivicnih djelanormalno hodaju i cak dobiju uslovne osude, i ne prisluskuju se njihovi telefoni. U svim normalnim zemljama nakon sluzbenih radnji i pracenja stranka ili lice prema kojoj je ta metoda primjenjena bude obavestena o tom cinu jedino kod nas uzme vas neki inspektrocic na zub, ili neko kome niste po volji pa vas danima mjescima i godinama slusa i stavi vas svjesno pod prismotru ili operativno lice , jer on je sluzbeno lice u odnosu na vas, i to i jeste ogroman problem sto se te radnje ZLOUPOTREBLJAVAJU...

ODGOVORITE