Hrvati prodaju jahtu Željka Mitrovića

Podneli smo ustavnu žalbu je jer smatramo da su nam uskraćena ustavna prava, a ostale postupke vodili smo zbog niza proceduralnih propusta pri oduzimanju jahte, rekao je Mitrovićev advokat

Željko Mitrović, vlasnik TV Pinka, podneo je nedavno ustavnu žalbu jer mu je hrvatska carina zaplenila jahtu El Bosco 2010. tražeći da plati dva miliona evra carine i takse.

Region 26.07.2014 | 19:52
Hrvati prodaju jahtu Željka Mitrovića

Mitrovićev advokat Neven Cirkveni otkriva da su se, nakon što im je Upravni sud odbio žalbu, odlučili na ustavnu žalbu.

"Podneli smo je jer smatramo da su nam uskraćena ustavna prava, a ostale postupke vodili smo zbog niza proceduralnih propusta pri oduzimanju jahte", rekao je advokat.

Jednu tužbu podneli su i na Opštinskom sudu u Dubrovniku, a ovih dana donesena je nepravosnažna odluka prema kojoj Mitrović ipak ostaje bez jahte.

"Žalićemo se višem sudu", najavio je Cirkveni. Reč je o nepravosnažnoj presudi suda u Dubrovniku u procesu koji je firma El Bosco iz Splita pokrenula protiv Ministarstva financija, odnosno Carine u Dubrovniku, a zbog zaštite od nezakonite radnje, odnosno objave oglasa o prodaji jahte od strane države.

Sud u Dubrovniku odbio je zalbe  i naložio je tužitelju namirivanje troškove postupka u iznosu od 372.540 kuna. Jahtu je Mitroviću Carinska uprava zaplenila 2010. tražeći da plati carine i takse. Brod je zaustavljen kad je iz crnogorskog uplovljavao u hrvatsko teritorijalno more.

Carinici su ocijenili da su tada počinjena dva prijestupa. Prvi je bio to što Mitrović, većinski vlasnik tvrtke El Bosco sa sedištem u Gibraltaru na koju je brod registriran, nije bio na jahti u trenutku ulaska u Hrvatsku.

Drugi propust bio je to što su četiri člana posade zatečena na jahti uposlena u Mitrovićevoj firmi sa sjedištem u Hrvatskoj. Po hrvatskim propisima, jahta u vlasništvu inostrane firme ne može zapošljavati posadu zaposlenu u hrvatskoj firmi. Mitrović je odbio da plati carine i takse i upustio se u pravnu bitku. Carinska uprava je 2011. pokušala jahtu prodati putem oglasa, ali to je advokat Mitrovića uspeo da zaustavi.

Mitrovićev advokat Neven Cirkveni otkriva da su se, nakon što im je Upravni sud odbio žalbu , odlučili na ustavnu žalbu.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

H&M

26.07.2014 11:17

Opet udario svoj na svojega!

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

26.07.2014 11:42

Nevjerovatna pravna država ova Hrvatska. Očito je jahta zapela nakom za oko.

ODGOVORITE
Name

Istina

26.07.2014 12:22

Hoće jahtu a radnicima šest mjeseci nije dao plate... Za njega nije ni gumeni čamac na vesla.

ODGOVORITE
Name

Slija

26.07.2014 12:37

Mitrovic vise nikome nije zanimljiv. Najnakaradniji program ima Pink televizija, od farme pe nadalje. A za jahtu - neka se bori na sudu

ODGOVORITE