Džinovski mravojedi ubijaju i ljude

Pogibija dvojice lovaca u Brazilu koje su ubili džinovski mravojedi, posledica je drastičnog smanjivanja njihovog prirodnog staništa zbog čega su i te životinje sve agresivnije.

Zanimljivosti 26.07.2014 | 11:19
Džinovski mravojedi ubijaju i ljude

Te nezgrapne, obično plašljive, dlakave životinje uske i dugačke njuške, nestaju jer im je opstanak je ugrožen sečom šuma u kojima žive.

Džinovski mravojed koji može da dostigne dužinu od dva metra i težinu od 45 kilograma, ima loš vid, ali, kada se uplaši, a nema kuda da pobegnem, brani se dugim i, kao nož, oštrim kandžama kojima inače kopa zemlju tragajući za mravima.

Dva takva smrtonosna napada je dokumentovao američki časopis "Wilderness and Environmental Medicine" i objavio na internetu.

Dve žrtve - od 47 i 75 godina, bili su lokalni, brazilski poljoprivrednici koji su lovili mravojede. U oba slučaja, životinje su ih napale prednjim šapama, i kandžama im iskidale arterije te su brzo umrli od krvarenja.

Ti napadi iz 2010. i 2012. godine do sada nisu bili dokumentovani.

Računa se da je u Centralnoj i Južnoj Americi preostalo 5.000 mravojeda što je za trećinu manje nego pre deset godina, zbog gubitka staništa, lova, šumskih požara ili stradanja životinja na putevima izgrađenim u dojučerašnjoj džungli.

Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

Pantelija

26.07.2014 16:49

A tek koliko je kod nas mravojeda.

ODGOVORITE
Name

Lija

27.07.2014 12:04

Ja da je nama ovih mravojeda da ih dresiramo i pustimo u centralu SNSD-a

ODGOVORITE
Name

Bogoljub

17.08.2014 15:23

Ko zna sta je bilo.U clanku se moze procitati da se jadne zivotinje brane kandzama samo u izuzetnom slucaju.To znaci ipak da su ga ta dvojica svojim ponasanjem naterali da se brani.Vecih zivotinja od ljudi nema.

ODGOVORITE