Složen izbor

Intenzivni oružani sukobi na dve tačke u svetu neminovno nadražuju istančani geopolitički instinkt svakog Srbina koji drži do sebe. Taman kada je delovalo da su neprijatnosti kroz koje su prošli Srbija i srpski narod bile nešto jedinstveno i neponovljivo i da se nikada neće ostvariti naša kletva kako su to opasni presedani, ispostavilo se da smo sve vreme bili u pravu.

Srbija 26.07.2014 | 08:52
Složen izbor

Ipak, položaj Srbina koji drži do sebe danas je teži od položaja velikih zapadnih sila u vreme rata za jugoslovensko nasleđe, utoliko što aktuelni sukobi ne nude stranu s kojom se lako možemo identifikovati. Zapad se lako identifikovao sa svakim protivnikom Srba, a Srbi danas imaju složen izbor pred sobom, iz prostog razloga što i u ovim udaljenim tačkama mi imamo neke svoje interese i prijateljstva.

U Gazi Srbi imaju sukob Izraela, koji ne priznaje Kosovo i imao je određenu ulogu u nastanku Republike Srpske, i Palestinaca, koji su slabiji, pa se u skladu sa kućnim vaspitanjem s njima lakše identifikujemo. U tom sporu između političke lojalnosti najbližem savezniku SAD, koji uprkos svojoj vitalnoj vezanosti za jedinu supersilu nije zabio nož u leđa Srbima, i emocionalne reakcije na stradanje Palestinaca - na koje smo doduše senzibilizovani u vreme SFRJ - krije se zapravo duboka identifikacija s obe strane.

U proteklih četvrt veka, Srbi su bili i u poziciji Palestinaca i u poziciji Izraelaca. Bili su i žrtve i dželati koji su to postali da ne bi opet bili žrtve, tako da duboko razumemo obe strane.

U Ukrajini Srbi imaju još težu dilemu. S jedne strane, tu su Rusi koji pokušavaju da "spasu deo Ukrajine od zapadnog jarma" i zaštite svoju teritoriju od širenja NATO-a, a s druge strane, tu je međunarodno pravo koje je više na strani kijevskih pučista, a na koje se mi pozivamo u vezi sa Kosovom. Za razliku od višedecenijske pat-pozicije u Palestini, čije je periodično otvaranje neminovno, sukob u Ukrajini zasad deluje kao glupost koja nije bila potrebna ni meštanima, ni nama, čija je dužnost da to pratimo.

Ali ta zamršena geopolitika valjda i jeste istorijski ispit pred kojim su se neprestano nalazila dva kerbera - SAD i SSSR, i jedna sfinga - SFRJ, a sada moraju da ga polože jedini preostali kerber i Srbija, nova sfinga. Zvanična srpska politika se o ovim složenim odnosima zasad ne izjašnjava, što je dosta dobro po nas, imajući u vidu šta su rekli o onome o čemu su se izjasnili. Uostalom, sfinga koja ćuti bolja je od one koja pita gluposti, piše Dimitrije Vojnov dramaturg, scenarista i filmski kritičar.

Komentari / 0

Ostavite komentar