EUFOR pojačava snage u BiH

Predizborno vrijeme je uvijek prilika za podizanje međunacionalnih tenzija u BiH, ali i prilika sindikatima i brojnim drugim grupacijama građana da izraze nezadovoljstvo onim što je vlast uradila ili bolje rečeno nije uradila.

Bosna i Hercegovina 26.07.2014 | 18:01
EUFOR pojačava snage u BiH

Kako se približavaju izbori EUFOR pojačava snage radi sprečavanja građanskih nemira. Vidljivo je to iz navoda na stranici vlade Velike Britanije, ali stručnjaci za bezbjednost vjeruju da do značajnijeg narušavanja bezbjednosne situacije neće doći.

Uoči oktobarskih izbora iz Velike Britanije u sastav EUFOR-a stiže 100 vojnika kao i više oklopnih vozila, s ciljem očuvanja mira i stabilnosti u BiH, a neke od njih su građani mogli vidjeti ovih dana na ulicama Sarajeva.

Predsjedavajuća komisije za odbranu i bezbjednost Parlamenta BiH Dušanka Majkić je ovo prokomentarisala ovako:

"Mi imamo saradnju sa EUFOR-om, ali to ne znači da komandant EUFOR-a svoje operativne podatke koji su vezani za rad vojnika zemalja koje učestvuju u evropskim snagama u BiH razmjenjuje sa Komisijom, to nije ni njegov, ni naš posao. Vjerovatno prema njegovoj ocjeni ima potrebe za tim, s obzirom na situaciju u zemlji i na tako strašnu predizbornu kampanju koja se očekuje, to kod stranaca izaziva potencijalni strah da bi se nešto moglo dogoditi, pa pretpostavljam da je to razlog. To, šta mi vidimo ili ne vidimo da se dešava, ponekad nije dovoljno, i važnije je kako nas vide drugi", smatra Majkićeva.

Dodala je da pretpostavlja, s obzirom da je general Dieter Heidecker, komandant EUFOR-a, koji je snažno bio angažovan i tokom poplava, da će svi vojnici imati i konkretne zadatke.

"Nadam se da dodatni pripadnici EUFOR-a neće biti potrebni zato što Heidecker misli da će se bezbjednosne prilike u BiH narušiti. Ovome ide naruku i njegova procjena stanja bezbjednosti i ovaj cirkus koji je napravljen u pokušaju smjene direktora SIPA-e, jer je praktično time narušen bezbjednosni sistem i niko ne može predvidjeti šta se može dogoditi sutra. To su sve stvari za koje smo sami krivi", ocijenila je Majkićeva.

Predsjedavajuća Komisije je, očekivano, uputila kritike na račun Tužilaštva BiH, optužujući tu instituciju da vrši pritiske na izvršnu vlast i "nezakonito utiče na odluke izvršne i zakonodavne vlasti, onda kada se SIPA-a mora braniti i tražiti zaštitu od Savjeta ministara, to znači da glavna policijska agencija ne može raditi svoj posao".

Dodala je da bi se zbog toga trebalo zabrinuti, ne komentirajući i zanemarujući kontra argumente koji ukazuju na to da je do paljenja Predsjedništva BiH tokom februarskih protesta došlo jer SIPA-a, odnosno njen direktor, nije reagovao.

Prof. dr. i stručnjak za pitanje bezbjednosti Vlado Azinović kaže da smatra da većih bezbjednosnih problema ne bi trebalo biti.

"Izazovi i krize su uvijek mogući i BiH nije nikakvo posebno mjesto gdje bi trebalo da se očekuje neka posebna kriza i posebno žarište. Nažalost, situacija pred izbore je uvijek prilika za nerede.
Mislim da sukoba kakve smo imali devedesetih godina više ne može biti, ali živimo u svijetu koji je pun raznih bezbjednosnih izazova, što prirodnih katastrofa, što izazvanih ljudskim faktorom", ocijenio je Azinović.

Profesor Azinović još dodaje da uprkos tome što ne smatra da je BiH posebno izloženo područje pogodno za nerede, ipak, navodi da bi trebalo imati u vidu da obično pred izbore naše političke elite manipulišu strahom da bi obezbjedile podršku svojih izbornih baza za, kako je rekao, inače nepostojeće političke platforme.

"Mislim da je ojačavanje operativnih sposobnosti EUFOR-a jedan signal da EU prije svega neće tolerisati eskalaciju i zloupotrebu nasilja u vrijeme pred izbore. Mislim da nema osnova vjerovati da će biti većih nereda, ali naravno ne možemo proricati budućnosti", kaže Azinović.

Komentari / 13

Ostavite komentar
Name

Ma daj

26.07.2014 06:41

Ubedjen sam da pojacavanje broja tih stranih naoruzanih vojnika u Bosni sigurno nije zbog "suzbijanja straha i zastite naroda".Od koga, koga da stite,narod je doveden do prosjackog stapa,gleda da sastavi kraj sa krajem i sigurno mu nije do sukoba bilo koje vrste.

ODGOVORITE
Name

Lija

26.07.2014 06:50

Stičem utisak da se ova zemlja nikada neće osloboditi NATO siledžija. Jasno je svima da se radi o klasičnoj okupaciji i demostraciji sile.

ODGOVORITE
Name

Edo , Slatina - Tuzla

26.07.2014 07:07

Ovi " naši " na vlasti , mislim na sve tri strane , bi napravili rat , ali mislim da nema više budala da za njih ginu , samo da prikriju svoju krađu , učinili su dovoljno zla ovom(im) narodu(narodima) više nego prošli rat i sve vremenske nepogode ! Lagumdžija , Dodik , Čović , Izetbegović su spremni na sve , zato ako treba protektorat zvanični neka , sve je bolje od rata kojeg " naši " političari očekuju !

ODGOVORITE
Name

jagerosa

26.07.2014 07:39

Mozda vladajuci misle da pokradu izbore, a ako im ne uspije mozda misle da se silom odrze na vlasti, jer znaju sta slijedi nakon gubitka izbora. Niste o tome razmisljali kao o mogucem povodu slanja dodatnih trupa u BIH.

ODGOVORITE
Name

trta

26.07.2014 08:03

može samo biti da spriječe pošten i pokraden narod u oba entiteta da lopovima sudi na svoj način. samo lud može drugačije razmišljati .

ODGOVORITE
Name

bosna

26.07.2014 08:55

Sukoba ce, sigurno biti.Ne zna se samo kakvih.

ODGOVORITE
Name

stojeprevisepreviseje

26.07.2014 09:12

i do sada su bili izbori nije bilo snaga eufora, priča političara o pretpostavkama njihovog dolaska, malo smjesna, iz mog ugla posmatrajući oni spremaju neku silu po narodu, kako u BiH tako i entitetu. Izgleda da će biti zastrasi, udri, hapsi..... ja moram dobit izbore inače mi je ćuza

ODGOVORITE
Name

Vladika

26.07.2014 09:16

Meni EUFOR ne smeta. Nijesu oni obezvrijedili radnika, penzionera, nezaposlene, borce, ekonomiju itd. Vidjeli ljudi da se predizborna retorika vladajućih svodi na nacionalizam, a ne na razvoj ekonomije. Mi građani BiH bilo koje vjeroispovjesti ne želimo nikakav sukob, već život dostojan čovjeku, što nisam siguran za vladajuću argelu, da bi ostali na vlasti. Kakvi da smo, mi građani BiH još smo domaćinski najuljudniji i najhumaniji, ne samo u Evropi nego u cijelom svijetu.

ODGOVORITE
Name

re bosna

26.07.2014 09:31

Tvojo komentari su pesimistični i isuviše radikalni.Onaj ko želi rat neka ga ima svakodnevno u svojoj kući u krugu porodice.

ODGOVORITE
Name

bosna

26.07.2014 10:53

re bosna Bolje u porodici nego da budu sukobi medju narodom,narocito medjunacionalni.

ODGOVORITE
Name

bosanac

26.07.2014 13:51

zivim na zapadu i kako sam shvatio misljenje ovde ne misli se tu na sukobe medju narodima, nego se smatra da bi narod poslije izbora( ako pobijede trenutne vlade) mogao silom da ih srusi, tako reci malo jaca verzija majskih protesta, izgleda da ce to u federaciji biti neizbjezno, dok u RS sve zavisi dali ce Dodik priznati poraz(koji ce se vjerovatno desiti)ili ce se pokusati silom zadrzati na vlasti, sto bi naravno izazvalo masovne nemire.

ODGOVORITE
Name

PatriotB

26.07.2014 16:52

Želim samo da se složim sa mišljenjem g.dina sa nadimkom vladika. Svaka čast!

ODGOVORITE
Name

Gamad

27.07.2014 03:07

Protjeraj tu gamad iz države , koje smo mi budale puštamo da nam se svaka šuga gazi po zemlji i nauružava

ODGOVORITE