Jeremića u UN gura Dačić

Nekadašnji šef diplomatije Srbije Vuk Jeremić ima podršku prvog potpredsednika Vlade Ivice Dačića da učestvuje u utakmici za generalnog sekretara UN 2015.

Srbija 25.07.2014 | 19:59
Jeremića u UN gura Dačić

Jeremić je predsedavao Generalnom skupštinom UN krajem 2012. i 2013. godine i još tada je došao na ideju da se kandiduje za mesto Ban Ki Muna, ali još nije dobio zvaničnu podršku Vlade Srbije.

Iako bez zvanične odluke ne može da počne da vodi kampanju u UN, Jeremić je krenuo u to i, kako je juče pisao „Blic”, delio medaljone na kojima zlatnim slovima piše da je „Njegova ekselencija Vuk Jeremić
kandidat Repulike Srbije” za generalnog sekretara UN od 2017. do 2022. Kako „Blic” saznaje, Jeremić se na ovaj korak odlučio jer kandidati drugih zemalja uveliko vode kampanju, dok je on u zakašnjenju.

U Vladi Srbije juče nisu hteli da komentarišu vest da je Jeremić krenuo u kampanju. Šef srpske diplomatije Ivica Dačić nije odgovorio na naše pitanje da li je znao za Jeremićeve medaljone i da li podržava njegovu kandidaturu, ali je ranije izjavio da „nije bilo u planu da Vlada sada donosi tu odluku”. Ministarka Jadranka Joksimović kaže za „Blic“ da ne zna ništa o načinu i metodi kojom Jeremić namerava da se kandiduje.

- Jeremić je krenuo u to jer je dobio obećanje od Dačića da će ga Vlada podržati. Nije tajna da Dačiću pomaže i operativnim savetima za sastanke u Briselu i Oebsu, a zauzvrat očekuje da ga Srbija kandiduje za generalnog sekretara UN. Jeremić je o tome razgovarao i s Aleksandrom Vučićem, ali koliko se zna, nije postigao dogovor - kaže izvor „Blica”.

Aleksandra Đurović, kadar SNS i šefica Odbora za spoljne poslove Skupštine Srbije, rekla je za „Blic” da Srbija nema kandidata za generalnog sekretara UN, a da bi trebalo razmisliti da li je dobro da to
bude Jeremić.

- Treba videti koliko on uopšte ima šansi da prođe, da nam se ne dogodi da mi kandidujemo nekoga ko nema šansi i da se tako kompromitujemo. Vuk Jeremić je bio solidan na mestu predsedavajućeg GS UN, a trebalo bi proceniti da li kandidovati njega ili nekog drugog za poziciju generalnog sekretara - kaže ona.

 

Komentari / 0

Ostavite komentar