Sankcije Rusiji da se ne odnose na gas

Predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej zatražio je, u pismu upućenom liderima Evropske unije, da bilo kakve nove sankcije Rusiji koje evropski blok dogovori na polju tehnologija od strateškog značaja
izuzmu gas, ali ne i naftni sektor, navode izvori iz Brisela.

Svijet 25.07.2014 | 17:14
Sankcije Rusiji da se ne odnose na gas

Van Rompej je takođe predložio liderima evropskih država da prebace odgovornost za odlučivanje o sankcijama na ambasadore, da bi se izbegla potreba za održavanjem vanrednih samita, prenosi Rojters.

"Mere na polju tehnologije od strateškog značaja uticaće na naftni sektor samo u svetlu potrebe da se zaštiti energetska sigurnost EU", navodi su u pismu predsednika Saveta.

EU je juče predložila nove sankcije protiv Rusije na polju tehnologija od strateškog značaja, ciljajući na Gaspromov projekat Južni tok i Novatekov projekat istraživanja tečnog prirodnog gasa (TPG) na arktičkom poluostrvu Jamal.

Nacrt predloga uključuje paket mera koji bi Rusiji onemogućio pristup tržištu kapitala i zabranio članicama Unije sklapanje novih ugovora u odbrambeno-industrijskom sektoru, rekli su za Rojters evropski zvaničnici koji su želeli da ostanu anonimni.

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

EU

25.07.2014 19:13

Ah ta EU!

ODGOVORITE
Name

DULE NS

27.07.2014 15:43

E NECE MOCI, SVE JE U PAKETU VIDACETE KAD DODJE ZIMA.

ODGOVORITE