Ko je Dik Advokat, novi selektor Srbije?

U Sankt Peterburgu je počasni građanin zbog osvajanja Kupa UEFA 2008, dok ga navijači Rendžersa smatraju jednim od glavnih krivaca za propast njihovog kluba. Voli disciplinu, za sebe kaže da mu nije važno šta ljudi misle o njemu, već da ga zanima isključivo rezultat.

Fudbal 25.07.2014 | 18:00
Ko je Dik Advokat, novi selektor Srbije?

Sada je sasvim jasno da u Fudbalskom savezu Srbije nijednog trenutka nije ozbiljno razmatrana mogućnost da Ljubinko Drulović bude trajno rešenje na klupi Orlova. Kao i obično, iza kulisa se događalo potpuno suprotno od onoga što je Tomislav Karadžić izjavljivao - bila je to grozničava potraga za strancem.

Kao motiv se nameće činjenica da Srbija zaista ima odličnu generaciju, i da će, u slučaju neuspeha u predstojećem ciklusu, celokupna javnost biti besna - na Ljubinka Drulovića i Savez koji mu je dao priliku, ili na poznatog stranca koji je, eto upropastio zlato koje smo mu dali u ruke. Imajući izbor između ovakva dva raspleta, Karadžić, naravno, nije imao dilemu - izabrao onaj koji će mu omogućiti da se sakrije iz velikog imena ako stvari ne krenu onako kako svi očekujemo.

Na kraju, kada nisu uspeli pregovori s Valterom Zengom, izbor je pao na Dika Advokata, iskusnog 66-godišnjeg Holanđanina, čije će prezime u kombinaciji s mestom rođenja (Hag) biti neiscrpna inspiracija ovdašnjim novinarima, ali to je sada manje bitno.

Advokat će biti zvanično promovisan u ponedeljak, i tada bismo od čelnika FSS mogli da čujemo zašto je izabran baš on, ali dotad ne možemo, a da ne kažemo da, uz Radomira Antića svakako, Srbija otkad je nezavisna država nikad nije imala veće trenersko ime na svojoj klupi. Jer Advokatova karijera na klupi počela je davne 1980. godine, protkana je usponima i padovima, a treba napraviti razliku između njegovog rada u klubovima i u reprezentacijama.

Nas, naravno, više zanima učinak u nacionalnim timovima, a već njegov prvi angažman te vrste bio je iznenađujuć. Naime, po završetku uspešne igračke karijere na pozicije defanzivnog veznog, Advokat je preuzeo nižerazredni klub DSVP, a 1984. legendarni Rinus Mihels izabrao ga je za svog pomoćnika na mestu selektora Holandije. Otud i nadimak Mali general, s obzirom na to da je Mihels bio poznat kao General.

Posle još jedne epizode na mestu Mihelsovog asistenta, Advokat je 1992. samostalno preuzeo Narandžaste, a ta da mu se dogodilo ono što će ga kasnije često pratiti - nezadovoljan svojom pozicijom u timu Rud Gulit je napustio reprezentaciju. Holandija je 1994. stigla do četvrtfinala Mundijala, gde ju je izbacio kasniji pobednik Brazil u sjajnoj utakmici koja je završena rezultatom 3:2.

Nakon toga ponovo ulazi u klupske vode, preuzima slavni PSV Ajndhoven i sa napadačkim tandemom Ronaldo – Luk Nilis osvaja nacionalni kup i obezbeđuje plasman u Kup kupova. Godinu dana kasnije dovodi Japa Stama u tim, osvaja titilu i ulazi u Ligu šampiona. Ipak, u junu 1998. godine odlazi sa klupe Filipsovaca i preuzima Glazgov Rendžers i postaje prvi strani menadžer u klubu.

U Glazgovu su ga veličali, u drugoj sezoni im je doneo sve moguće trofeje, zbog čega su mnogi navijači tokom tokom finala škotskog FA kupa čak i nosili naradnžaste dresove u njegovu čast. Pored domaćih trofeja Rendžers je i dve godine uzastopno igrao Ligu šampiona, ali su sve te rezultate pratila ogromna ulaganja u pojačanja.

Uz finansijsku podršku predsednika Dejvida Mareja klub je potrošio ogroman novac na dovođenje Đovanija van Bronhorsta, Artura Njumana, Andreja Kančeljskisa i Torea Andrea Floa, pa se danas u klubu smatra da je upravo ta Advokatova era zaslužna za banktor koji je Rendžers nedavno doživeo.

Posle odlaska Luja van Gala 2002. godine, Advokat se vratio na klupu Holandije. Tamo je bio u velikim problemima, pošto se na Evropsko prvenstvo plasirao tek posle baraža protiv Škotske. Prvi meč u Glazgovu dobili su Škoti minimalnim rezultatom 1:0, a Advokat se našao na strašnom udaru medija, zbog kojeg su nakon revanša i ubedljivog trijumfa Holandije od 6:1, mnogi igrači odbili da daju izjave posle utakmice.

Na Evropskom prvenstvu ponovo kritike, iako su Lale stigle do polufinala i tamo izgubili od Potrugala. Javnost je bila razočarana načinom na koji je igrao nacionalni tim i taktikom za koju se Advokat odlučio. Takođe, Advokat je bio i na žestokom udaru i posle meča grupne faze protiv Češke, posebno zbog izvođenja Arjena Robena iz igre, koji je do tog trenutka bio neuhvatljiv za rivala. Nakon turnira iskusni stateg je dobijao čak i pretnje smrću, pa je odlučio da još jednom napusti nacionalni tim.

Nakon kratkotrajnog boravka u Menhengladbahu, a zatim i vođenja selekcija Ujedinjenih Arapskih Emirata i Južne Koreje, Advokat je došao u Sankt Peterburg i sa Zenitom za tri godine osvojio prvenstvo, Kup Rusije, Superkup Rusije, Kup UEFA i Superklup Evrope. Ipak, strast prema vođenju nacionalnih selekcija odvela ga je 2009. godine na klupu Belgije, a godinu dana kasnije i na klupu Rusije.

Zbornaju je odveo na EURO 2012 i prvi meč na turniru protiv Češke dobio sa 4:1. Ipak, već nakon remija sa Poljskom ta euforija je spasla, a potpuni sunovrat dogodio se u poslednjem kolu, kada su Rusi porazom od Grčke i definitivno završili učešće na takmičenju.

Iako je još nakon sezone 2012/2013. i vođenja PSV-a odlučio da napusti klupski fudbal, Advokat se u oktobru prošle godine odlučio za preuzimanje AZ Alkmara, koji je nakon sasvim solidne sezone napustio po završetku prošle sezone. Možda je tim odlaskom i definitivno zatrvorio vrata klupskom fudbalu, ali je širom ušao na jedna druga, u prostor koji vapi za uspeh na velikom takmičenju.

Komentari / 0

Ostavite komentar