I pored rata, kreću Ukrajinci!

Najteža situacija je u Donjecku i Luganjsku, dok se u Marijupolju situacija smirila, ali je još neizvesno gde će Iličivec igrati utakmice kao domaćin, kaže Željko Ljubenović.

Fudbal 25.07.2014 | 17:30
I pored rata, kreću Ukrajinci!

Lopta ne sme da stane. Zemlja u kojoj na istočnoj strani besni rat dočekala je pre dve noći start fudbalske sezone utakmicom Superkupa između Šahtjora i Dinama iz Kijeva (igrano u Ljvovu - 2:0), a u petak na istom mestu duelom Metalurga iz Donjecka i Dnjepra počinje prvenstvena trka.

U trenucima kada je malo kome u ratom izmrcvarenoj zemlji do fudbala, kada se broje mrtvi i nestali, Ukrajinci su rešeni da funkcionisanje na svim poljima, pa i u sportu, podvedu u koliko god je moguće normalne tokove. Srbiju će u novoj sezoni predstavljati osam fudbalera, a Ignjatijeviću i Ljubenoviću iz Zorije će svakako biti najteže da se adaptiraju na izmenjene okolnosti funkcionisanja. Iskusni vezista tima iz Luganska Željko Ljubenović za "Novosti" priča šta je sve dopratilo loptu na centar i šta sve može da se očekuje u novoj sezoni.

- Zorija za koju igramo Ignjatijević i ja spada u grupu klubova koji su najviše pogođeni aktuelnim dešavanjima na istoku zemlje. Posle povratka sa priprema iz Slovenije bili smo primorani da se izmestimo iz Luganska, jer je grad svakodnevno pod bombama i opsadom i tamo više ne postoje ni elementarni uslovi za život. Naša baza će do daljeg biti Zaporožje, gde ćemo živeti, trenirati i igrati fudbal - počinje priču kapiten Zorije.

Novu sredinu za život i rad moraće da potraže samo ekipe sa krajnjeg istoka zemlje.

- Najteža situacija je u Donjecku i Luganjsku, dok se u Marijupolju situacija smirila, ali je još neizvesno gde će Iličivec igrati utakmice kao domaćin. Za prvo kolo su promenili domaćinstvo sa Volinom, pa će se za dalje pratiti situacija. Šahtjor, Metalurg i Olimpik iz Donjecka su kao i mi izmešteni, a gradovi koji su izabrani kao zamene biće sigurno aktuelni do decembra.

Egzodus fudbalera iz ukrajinskih klubova poslednjih dana je daleko češća tema nego početak nove sezone.

- Najveću prašinu svakako je podigla vest da je šest fudbalera Šahtjora odbilo da se vrati u klub. Mi smo se pre dva dana suočili sa istom situacijom kada je Francuz Boli odlučio da ode iz Ukrajine. Černomorec je prvi ostao bez nekoliko kvalitetnih fudbalera. I nije samo rat problem već ono što vuče sa sobom. Klubovi finansijski mnogo slabije stoje, što se najbolje vidi na primerima Hoverle i Metalista.

Pored odlaska igrača iz Ukrajine na kvalitet fudbala u novoj sezoni će značajno uticati činjenica da je malo koji klub bio u situaciji da se pojača.

- Izvan tog istočnog dela zemlje situacije je mirna i moglo bi se reći da sve funkcioniše normalno. Ipak, malo ko je spreman da se u ovakvoj situaciji odluči za dolazak u Ukrajinu, što je potpuno razumljivo. Mi koji smo tu nastavljamo da funkcionišemo koliko god je moguće normalno, ali niko i ne očekuje neke senzacionalne transfere, jer sada ni novac više ne igra odlučujuću ulogu. Čak ima i klubova koji koriste situaciju i zbog ratnih zbivanja smanjuju ugovorne rate fudbalerima. Prvenstvo će sasvim izvesno biti slabije nego prethodnih sezona - zaključio je Željko Ljubenović.

Osam godina života je već ostalo iza Željka Ljubenovića u Ukrajini, od čega poslednje tri u Lugansku. Otud i ne čudi da je iskusni vezista planirao da se po završetku karijere skrasi u zemlji koja je do skoro važila za jedno od pitomijih mesta na Starom kontinentu.
- Malo pre svih ovih zbivanja sam kupio stan u Lugansku. Grad je konstantno pod bombama, a u njemu su ostali samo oni koji su morali i nisu imali gde, pa tako već neko vreme nemam nikakvu vest o tome šta se tamo dešava. Najvažnije je naravno da sam porodicu uspeo da izvučem na sigurno, a za stan ću videti kada ovo ludilo stane jednog dana - u dahu govori Ljubenović.

ZA razliku od domaće scene gde su klubovi mogli da biraju bezbedne lokacije, UEFA je za domaćinstvo klubovima iz Ukrajine propisala samo četiri lokacije. I Šahtjor i Zorija su izabrali isti grad. -
Juče smo igrali revanš protiv albanskog Lacija u Kijevu. Koliko sam upoznat i Šahtjor će kao domaćin utakmice Lige šampiona igrati u Kijevu - objašnjava Ljubenović.

SEOBE KLUBOVA
Šahtjor Donjeck - Harkov

Metalurg Donjeck - Ljvov

Olimpik Donjeck - Kijev

Zorija Lugansk, Zaporožje i Iličivec - ?

Komentari / 0

Ostavite komentar