NATO jača bazu za dejstvo na Rusiju

NATO namjerava da u Poljskoj napravi veliku bazu iz koje bi hiljade vojnika moglo da krene u "brzu akciju" protiv ruskih trupa - navodi britanski "Tajms", dok u Moskvi ovu najavu tumače kao "pripremu za blickrig na Rusiju".

Svijet 25.07.2014 | 13:40
NATO jača bazu za dejstvo na Rusiju

NATO komanda zalaže se za znatno jačanje baze u Poljskoj novim oružjem, municijom i svom drugom potrebnom opremom, koja bi bila dovoljna u potencijalnoj direktnoj vojnoj konfrontaciji sa Rusijom. General Filip Bridlav, koji je zagovornik ove ideje, predstaviće plan članicama NATO-a tokom samita u Velsu u septembru. NATO razmatra nekoliko potencijalnih lokacija, ali se ističe da je baza u Šćećinu, na poljsko - njemačkoj granici, glavni kandidat.

"Radilo bi se o funkcionalnom centru iz kojeg bi snage mogle brzo reagovati po potrebi", prenosi britanski list. Vojni stručnjaci podsjećaju da Bridlav od početka ukrajinske krize zagovara veću NATO prisutnost u Evropi, naročito na istoku. NATO već ima ojačane snage na prostoru Baltika i Crnog mora, a u NATO članice na istoku Evrope prebačeni su dodatni vojni avioni. Kao razlog navodi se "strah istočnih članica Alijanse od potencijalne ruske agresije".

Ruski mediji, pak, prenose de će ruski generali ovakvo gomilanje snaga u Poljskoj protumačiti kao jasnu pripremu za brzi napad na Rusiju. Poljska je ključni američki saveznik na prostoru Istočne Evrope, a premijer Donald Tusk tražio je znatno veću NATO vojnu prisutnost u zemlji. S druge strane, NATO članice Češka i Slovačka ne žele trupe Alijanse na svojoj teritoriji.

 

Komentari / 12

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

25.07.2014 11:56

E, glupi Poljaci, kako ne mogu da predvide da će oni ubjedljivo najviše nastradati u slučaju konflikta.

ODGOVORITE
Name

Zoki

25.07.2014 12:13

Ima li iko da zgazi te američke bitange,nadam se da će to biti Rusija!!

ODGOVORITE
Name

kuma

25.07.2014 13:02

Mi u tu i takvu Evropu poleteli! SNSD I Trisicka hoce da nas uvede u taj NATO! Da li je nama i trun mozga ostao. Samo pre nekolimo godina nas bombardovali i mi nista!

ODGOVORITE
Name

budale

25.07.2014 13:37

Rusija bila konacno krenula ka ekonomskom oparavku a sada ce uci u potpunu izolaciju. Bit ce nova Sjeverna Koreja u Evropi.

ODGOVORITE
Name

miki

25.07.2014 15:59

Sad nesto razmisljam, da li je Hitler bio ili ne u pravu, kada je napao prvo Poljsku? Sve nekako razmisljam da ce se nama dogoditi 25 mart ali sa NATO.

ODGOVORITE
Name

Djeneral

25.07.2014 16:02

Imam utisak da Ameri podcjenjuju Ruse... Vidjet cemo... Licno sam ubjedjen da je sve to farsa...

ODGOVORITE
Name

ssss

25.07.2014 21:48

Poljaci su ludi. Rusi su ih sikanirali stoljecima, ali njima jos nije dosta.

ODGOVORITE
Name

potpala...

25.07.2014 22:19

Haha...ovo je shala jel tako? Amerika (NATO) nece nikad napasti Rusiju..i obratno...jer to bi bio kraj obje velesile i naravno takav sukob bi izbacio Kineze na sami vrh vladavine svijetom..

ODGOVORITE
Name

beep

26.07.2014 09:37

Stalna tenzija ide u prilog i jednima i drugima a naročito kini koja će izrasti u supersilu,naše je da gledamo u nastavak hladnog rata još narednih pedeset godina,gladni i zavađeni

ODGOVORITE
Name

mrsic

27.07.2014 13:08

Mislim da Amerika i Rusija nemaju razloga da se svadaju i da nastaje novi hladni rat.Suradivanje bi donijelo koristi objema stranama.Za razliku od mnogih ja mislim da je suradnja sa Kinom opasna po Rusiju.Malo prejaka rijec "opasna" ali u svakom slucaju kinezi ce ih dugorocno gledano nategnuti.SAD,Rusija,Njemacka,Engleska,Francuska pa i Kina imaju vaznije zadatke od medusobne svade.To su razvoj ekonomije,borba protiv terorizma itd.

ODGOVORITE
Name

bosna

27.07.2014 17:41

Poljaci ne zaboravljaju Rusima kada su u poljskim sumama u Kathinu Rusi streljali cak 20.000 poljskih oficira.

ODGOVORITE
Name

Svetlin

11.11.2014 20:35

Bosna je napisao: "Poljaci ne zaboravljaju Rusima kada su u poljskim sumama u Kathinu Rusi streljali cak 20.000 poljskih oficira". Pa jesi li normalan covece, to su bile Ruske sume i sto nasedas na zapadne lazi, danas imas internet i mozes sam da pronadjes sledece: 1. Poljaci su napali mladu Sovjetsku Rusiju tokom gradjanskog rata od 1918 do 1921 i zauzeli istocnu Ukrainu i Belorusiju proglasivsi ih poljskim teritorijama. U to vreme Poljaci ubijaju oko 100 hiljada crvemoarmejaca kao ratne zarobljenike. 2. Kada je 1939 Nemacka okupirala samo pravu poljsku teritoriju, Staljin je povratio istocnu Ukrainu i Belorusiju, te je tom prilikom zarobljeno oko 20 hiljada poljskih vojnika i postavljeno u logoru navodno u selu Katenj. 3. Odmah nakon napada Nemacke na SSSR, Crvena armija je odstupila, a kada su naisli Nemci su svake noci ubijali te Poljake u mesto Kozji Rogi i vozili ih kamionima u Katensku goru. Dakle, Rusi nisu imali vremena da to rade jer su odsupali, pa da su i uradili imali bi pravo za osvetu svojih 100 hiljada ranije nastradalih i cinjenica da se ti poljski vojnici nisu borili protiv Nemacke da brane svoju pravu teritoriju, vec su se borili za okupirane teritorije? Konacno, da su Rusi hteli da streljaju te zarobljene Poljake oni bi to mogli da ucine jos 1939 a ne 1941 kada su morali da odstupaju i kada nisu imali vremena za tu akciju. 4. Nemci 1943 "pronalaze" grobnicu Poljaka i nalaze da su ubijani nemackom municijum. Dakle Staljin je 1941 "raspolagao" sa nemackom municijijom. 5. Zasto su Nemci cekali i tek 1943 objavili masakar?

ODGOVORITE