Transporteri EUFOR-a u Sarajevu

Glavnom sarajevskom saobraćajnicom, tačnije ulicom Zmaja od Bosne u srijedu su prošla vojna vozila sa oznakama EUFOR-a.

Bosna i Hercegovina 25.07.2014 | 10:34
Transporteri EUFOR-a u Sarajevu

Građani, pomalo uplašeni, posmatrali su vozila koja su ih uveliko podsjetila na rat i pitali se zbog čega vozila prolaze kroz Sarajevo i koja je njihova svrha. Vozila i vojnici su u BiH kako bi spriječili građanske nemire.

Iz press službe EUFOR-a su nam rekli da su to vozila na terenu kojima upravlja britanska vojska, a nazivaju se “Šakal” i “Kojot”. Međutim, na zvaničnoj stranici Vlade Velike Britanije navodi se da su vozila u BiH stigla u slučaju potrebe za očuvanje reda tokom oktobarskih izbora.

“Radi se o vojnim vozilima za sve vrste terena koja mogu imati veliki broj namjena. Nedavno su korištena u Afganistanu, ali će se svakako koristiti i ubuduće u bilo kom području gdje budu potrebna, bilo da se radi o vježbama u Velikoj Britaniji, operacijama u Evropi ili negdje drugo”, izjavila je za Klix.ba gportparol EUFOR-a Elis Vilijams – Alden.

Dodala je da u Bosni i Hercegovini ova vozila nisu specijalno instruisana, nego se koriste kao standardno prevozno sredstvo britanskih jedinica.

“Vojnici nose zaštitne šljemove (kacige) i oklop kako bi se zadovoljili zdravstveni i sigurnosni zakoni, jer su vozila otvorena”, dodala je ona.

Postoje različite vrste ovakvih vozila kao što su Panter, Šakal, Kojot i Kran.
Ovakvih vozila je u Bosni i Hercegovini ukupno 24.

Međutim, na zvaničnoj stranici Vlade Velike Britanije se navodi da u Bosnu i Hercegovinu uoči oktobarskih izbora stiže 100 vojnika kao i više oklopnih vozila, s ciljem očuvanja mira i stabilnosti.

Naime, 95 članova jedinice Lajt dragons, zajedno sa rezervistima još jedne jedinice raspoređeno je nakon što je Ministarstvo odbrane Velike Britanije saopštilo da će pružiti dodatnu pomoć mirovnoj misiji EU-a u BiH.

Kako je navedeno, britanske trupe trebaju pomoći u nadziranju i sprečavanju građanskih nemira te će u BiH ostati najmanje šest mjeseci.

Na stranici Vlade Velike Britanije se navodi da su oktobarski izbori u BiH važan događaj i da je njihova misija osigurati da se održe u stabilnom i sigurnom okruženju.

Izvor: Kliks

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

GASTARBAJTER

25.07.2014 08:53

NISAM ZNAO DA JE KORUPCIJA U BIH DOVEDENA NA NIVO DA SU ZA BORBU PROTIV KORUPCIJE POTREBNA BORBENA VOZILA... GRADJANI BIH SPREMITE SE ZA SVJETLU BUDUCNOST KOJA USKORO DOLAZI...

ODGOVORITE
Name

Same

26.07.2014 00:11

Pa eto i nama te američke Demokratizacije

ODGOVORITE