Niko nema prava da dijeli lekcije Srbiji

Prvi potpredsednik Vlade i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je danas da nema novih pritisaka na Srbiju da uvede sankcije Ruskoj Federaciji, nakon obaranja malezijskog aviona u Ukrajini.

Srbija 25.07.2014 | 10:12
 Niko nema prava da dijeli lekcije Srbiji

"Srbija brani teritorijalni integritet Ukrajine, ali ne može ga braniti više nego što brani teritorijalni integritet Srbije", poručio je Dačić.

Ističe da niko nema "pravo da nam drži lekcije o narušavanju teritorijalnog integriteta", jer je Srbija očekivala i prilikom našeg teritorijalnog integriteta da se ogalse sve članice UN.

Srbija, dodao je, ima obavezu da postepeno, u skladu sa poglavljem 31 "Spoljna, bezbednosna i odbrambena politika" usaglašava svoju spoljnu politiku sa Evropskom unijom.

"Srbija će sigurno svoju politiku usmeravati ka usaglašavanju, naravno vodeći računa o državnim i nacionalnim inateresima kao što to rade i druge zemlje. Samo što su su njihove pozicije drugačije u odnosu na Srbiju. Oni svoje međusobne razlike usaglašavaju u procesu donosenja odluka, a Srbija nije deo tog procesa", rekao je Dačih gostujući na RTS.

Kaže i da Srbija nema nikakve sporove sa EU, da smo suverena zemlja, koja gleda svoje državne i nacionalne interese, te da mi nepodržavamo nikakvo narušavanje teritorijalanog integriteta bilo kopje zemlje.

Naš interese je, dodao je, da razviojamo dobre odnose sa Rusijom, Kinom, i drugim zemljama, te da je naš nacionalni i ekonomski interes da se izgradi Južni tok.

Ponovio je i da Srbija najoštrije osuđuje obaranje malezijskog aviona, da traži nezavisnu istragu i da odgovorni za to budu kažnjani.

Govoreći o kongresu SPS-a i izborima unutar te stranke, koji će kako je ranije najavio najverovatnije biti održan 14. decembra, Dačić tvrdi da ohrabruje svoje stranačke kolege da na njih izađu ukoliko imaju program sa kojim mogu da se kandiduju.

"Voleo bih da mi neko bude protivkandidat sa drugacijim programom i politikom... Ako imate drugačiji program kandidujte se, ako ne, onda prihvatite moj program", rekao je Dačić i dodao da će izbori u stranci biti demokratski.

Inače, Glavni odbor SPS-a će na današnjoj sednici razgovarati i o radu Vlade Srbije.

"Mislim da smo pokazali rezultate koji opravdavaju to što se nalazimo u vladi", poručio je Dačić, navodeći da unutar vlade nije bila nijedna kriza koja bi ugozila njen rad.

Komentari / 5

Ostavite komentar
Name

ko te sta pitao...

25.07.2014 08:39

Dačiću nemoj previše da brineš dobićeš šecer.

ODGOVORITE
Name

Antifasista

25.07.2014 10:19

Dacicu, bojim se da ces biti poslusan. I te kako... Samo ces pitati: " Sta treba da radim? OK!"

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

25.07.2014 11:15

Čim ga pozovu u Brisel opet će nestati njegovog patriotizma

ODGOVORITE
Name

PatriotaB

25.07.2014 15:55

Pa ti si Dacicu upravo prodao Kosovo, zar treba šta još reci??!

ODGOVORITE
Name

Same

26.07.2014 00:07

Daj Dačiću okani se te Rakije više

ODGOVORITE