Bankrot: Ukinut KBC Banjaluka

Mirko Stanetić, v.d. direktora KBC Banjaluka juče je (24.07.) ukinuo ovaj Kliničko-bolnički centar i Republiku Srpsku ostavio bez ijedne ustanove tog nivoa.

Republika Srpska 25.07.2014 | 22:42
 Bankrot: Ukinut KBC Banjaluka

Stanetić je KBC Banjaluka u nadležnom sudu preregistrovao u Univerzitetsku bolnicu Banjaluka, što je mnogo niži nivo od Kliničkog centra.

Ova vijest potvrđena mi je iz nekoliko izvora, a svi oni kažu da je ovdje riječ o Nacionalnoj Izdaji, iza koje stoji Vlada Republike Srpske, Dragan Bogdanić, ministar zdravlja, Mirko Stanetić, Ranko Škrbić i, naravno, Milorad Dodik.

Suštinski je to ostavljanje Republike Srpske bez ijednog KC-a.
Tako sada Klinički centri postoje samo u Sarajevu, Tuzli i Mostaru.

Banjaluka više nije referentni centar i, što je veoma značajno, u najvećem gradu Republike Srpske više se ne mogu edukovati specijalizanti, već će oni na specijalizacije morati ići u Sarajevo, Mostar ili Tuzlu.

Niko od uvaženih banjalučkih ljekara više ne može biti mentor bilo kom specijalizantu, jer ne radi na klinici, što je uslov Zakonom strogo propisan.

Jednostavnije rečeno, ovim postupkom doktori nauka iz bivšeg KBC-a Banjaluka i ostalo visokostručno osoblje je potpuno degradirano.

Ova šokantna i suluda odluka eksplicitno indukuje ukidanje svih dosadašnjih klinika u okviru KBC Banjaluka i njihovo spuštanje na nivo odeljenja, kakva, recimo, postoje u Prijedoru, Trebinju, Doboju….
 
Bivši KBC Banjaluka više nije srce zdravstvenog sistema Republike Srpske, već je, kao Univerzitetska bolnica, sveden na regionalnu bolnicu.

Ukidanjem KBC-a Banjaluka ministar Dragan Bogdanić i v.d. direktora Mirko Stanetić sahranili su Klinički centar  i udarili zadnji kiln u mrtvački kovčeg zdravstva Republike Srpske.

Stanetić je ovaj potez povukao pod Bogdanićevim pritiskom, a na njega je pritisak izvršio Ranko Škrbić. I Milorad Dodik, koji stoji iza svih Škrbićevih postupaka i poslova.

Zakon o zdravstvenoj zaštiti iz 2009. kojeg je donio Ranko Škrbić, kao ministar zdravlja u Vladi Republike Srpske, čiji je premijer bio Milorad Dodik, predviđa ovakav rasplet, ali niko do sada od direktora KBC Banjaluka nije htio da potpiše jednu takvu suludu odluku.

Tu odluku nisu htjeli potpisani ni Brano Topić, ni Duško Račić, pa čak ni Mirko Stanetić u svom prvom mandatu na čelu KBC-a.

Čak je tada Stanetić sa Stankom Stanićem, rektorom banjalučkog Univerziteta potpisao Memorandum, koji je bio inicijativa o radu na unapređenju KBC-a u Univerzitetsko-klinički centar, što je još viši nivo od tada postojećeg.

Ali, Stanetić je u svom drugom mandatu potpisao ono što mu je Bogdanić poturio pod nos-izdaju nacionalnih interesa.

Bogdanić je to učinio po dogovoru sa Dodikom i Škrbićem, tu dileme nema. Jer čitav ovaj užasni posao nije se mogao sprovesti bez Dodikovog nadzora i njegove odluke.

I Igor Radojičić je tvrdio da je Škrbićev Zakon štetan, ali nikada ništa nije učinio da se on promijeni, iako se zna da je takav Zakon pripremljen. Međutim, nikada nije iz Vlade RS upućen u parlament.

Sve ovo znači i novi Pravilnik o sistematizaciji i unutrašnjoj organizaciji u Univerzitetskoj bolnici, što će za sobom povući masovna otpuštanja.

Malo je onih koji u ovom trenutku znaju stvarne razloge ovog brutalnog nasrtaja SNSD-ove vlasti na zdravstvo RS, ali mnogi ukidanje KBC povezuju sa izgradnjom Klinike “Agram-Euroherc” u Banjaluci, koju investiraju moćne osiguravajuće kuće iz Hrvatske. To se doživljava kao utiranje puta hrvatskom kapitalu da preuzme zdravstvo RS.

Bilo kako bilo, ovim postupkom su Dodik, Škrbić, Bogdanić, Stanetić i svi koji su im ovo dozvolili, pokazali da im je jedini cilj uništenje sopstvenog naroda. I da na njemu rade istrajno i vrlo vrlo efikasno.

slobodanvaskovic.blog

Komentari / 51

Ostavite komentar
Name

Ekonomista

25.07.2014 07:36

Naravno sve je lobo, samo daj novčanice Dodiku i sve može,slobodan uvoz svega, mesa, vode itd... sada se i ovo radi da se hrvatski kapital uvuče u Republiku Srpsku i naravno da zavisiš od njih - sramota, ali ima nade posle oktobra, u zatvor sa njima i sve da se preispita i vrati u normalu.

ODGOVORITE
Name

pero

25.07.2014 07:41

Ne znam kakav je zakon ali znam da doktori idu na specijalizacije u Kasindo i Foču koje nisu klinicki centri.

ODGOVORITE
Name

justice

25.07.2014 07:45

Eto ko ruši Republiku Srpsku i ko pravi unitarnu BiH. SNSD-ove izdajice!!!

ODGOVORITE
Name

Sale

25.07.2014 07:46

Mislim da treba završiti ovaj zatvor u I Sarajevu! Valja nam u oktobru pripremiti pun pansion za Mila i njegovu rodbinu kumove prijatelje poznanike. Laktaski klan.!!

ODGOVORITE
Name

kuma

25.07.2014 07:49

Hronika najavljene smrti! Bravo Škrbiću! Sve institucije Republike Srpske doživeće istu sudbinu, a mi ćemo izgleda i dalje nemo stajati u pogrebnoj koloni! Bravo SNSD!

ODGOVORITE
Name

ilija

25.07.2014 07:53

Lopovi će naštimati izbore, hajmo narode pre izbora na ulice, nema nam spasa sa ovim lopovima.

ODGOVORITE
Name

JovanBL

25.07.2014 07:57

Poslije izbora za novu vlast ce najveći problem biti mali broj zatvorskih ustanova! Koliko ovih ima plasim se da nece biti mesta za sve!

ODGOVORITE
Name

Shaban

25.07.2014 08:01

Apsolutno ukinuti sve bolnice i domove zdravlja, i da ovi iz ministarstva zdravlja i fonda zdravstva liječe narod.

ODGOVORITE
Name

gradanin R.S.

25.07.2014 08:02

Ovaj gospodin Vasković se u sve odlično razumije, nema teme i problema koji on ne bi mogao da riješi. A samo sjedi za računarom i piskara gluposti, pola ili više informacija nije provjereno i o njima samo nagađa tako da samo unosi u narod nemir i pravi zavadu. Zar smo zaboravili kakve su neistine sve pojedini novinari pisali u ratu i koje su im namjere bile.Molim da budemo mudri i staloženi i razne informacije koje do nas dolaze da uzmemo sa rezervom , ne mora značiti da su tačne.

ODGOVORITE
Name

Kum

25.07.2014 08:04

Ma Baja bi i givit pokvario, što njemu u ruke dođe piši propalo...

ODGOVORITE
Name

brane

25.07.2014 08:22

Kako rade, malo po malo, ovi SNSD-ovci, ukinuće i Republiku Srpsku!

ODGOVORITE
Name

re građanin R.S.

25.07.2014 08:26

Sve je ovo tačno i provjereno, moj građaninu Republike Srpske.

ODGOVORITE
Name

Dr Mrr Scii

25.07.2014 08:27

Cijelo zdravstvo u BiH je korumpirano,to nema dvojbe,Univerzitetsko klinički centar Tuzla je najbolja zdravstvena ustanova u BiH,nepotizma i korupcije naravno da ima ali po uslugama su najbolji,Klinika za srce je najbolja na ovom dijelu Balkana,možda neki nisu znali,UKC Tuzla je čak odlikovan i od strane SPC. Upitajte Srbe koji su bili na liječenju u Tuzli kako su se"proveli",da vam ja kažem,samo riječi hvale.

ODGOVORITE
Name

Srpko

25.07.2014 08:29

Baja Čuvarkuća je Kum svih kumova u Republici Srpskoj!

ODGOVORITE
Name

srpsko sarajevo

25.07.2014 08:35

Ovo je samo još jedan pokazatelj da treba kazniti i OTJERATI motkama ovu lopovsku i nesposobnu vlast !!! DOSTA JE

ODGOVORITE
Name

Sanja

25.07.2014 08:42

Ljudi, pa oni će do oktobra uništiti sve što se može uništiti, a za sve što nam se dešava smo glavni krivci mi, jer smo glasali za ove ološe i dali im mogućnost da rade ovo što rade. A mi samo ćutimo, ćutimo i ćutimo. Oktobar nam nije nikad dalje bio!

ODGOVORITE
Name

Crni Gruja

25.07.2014 08:49

Ne razumijem čemu se čudite. Gospodo Vi ste glasali za Dodika i svoju propast. Vi ste prodavali glasove za 20.00 KM. Vi ste jeli bika pod šatorom, dok vam je Dodik vikao na mikrofon. Vi ste se smijali dok je vrijeđao novinarke RTV BN. Vi ćete ponovo u oktobru uraditi isto kao na prošlim izborima. Prosto Vi ne zaslužejete bolju vlast. Ponovo ćete se prodati za prikolicu šljunka ili uličnu sijalicu. Vas ne zanimaju buduća pokoljenja. Važno vam je ugurati se u neku firmu preko SNSD-a. A to što za koju godinu neće biti ni SNSD-a, ni te firme a ni Republike Srpske, to Vas ne zanima. Važno je da vam danas Vaš ljubljeni vođa pruži koju mrvicu, preostalu od njegovog ručka. Naprijed Milorade uništi sve do kraja. Lijepo si govorio, prije par godina, narod je stoka. I to je jedino u čemu si u pravu. Pljačkaj, ruši, otimaj, stoka bolje nije ni zaslužila... KAKAV NAROD, TAKVA MU I VLAST...

ODGOVORITE
Name

sasars

25.07.2014 09:05

I sada se pitam čemu sve to bogastvo Ranku Škrbiću, kada svako normalan zna i govori o kakavoj vrsti lopova se radi?! Koliko je ojadio pacijenta da ne mogu da prime svoju terapiju? Koliko je usmrtio pacijenata lošim rukovođenjem zdravstva u Republici Srpskoj? Koliko ljudi nosi na duši? Pa nesrećo jedna, džaba ti sve pare svijeta, kad te narod proklinje!

ODGOVORITE
Name

p

25.07.2014 09:31

Škrbić, Stanetić,Bogdanić.....Žali Bože srpski rod sa ovakvim lažnim patriotama!

ODGOVORITE
Name

MarkoMM

25.07.2014 09:38

Grobari, ugnjetavači... I ti Baja braniš interese RS. Ti znaš samo praznu slamu mlatiti. Namjere su ti druge. Uništavao si RS u ratu, uništavaš je u miru.

ODGOVORITE
Name

miki

25.07.2014 09:40

Vaskoviću, svaka čast na hrabrosti da izneseš sve na vidjelo. ali malo provjeri informacije prije nego što ih izneseš u javnost. Nije istina da se specijalizacije mogu obavljati samo u kliničkim centrima. Svi doktori koje ja poznajem su bili na specijalizaciji u Kasindolu ili u Foči.

ODGOVORITE
Name

pajo

25.07.2014 09:41

jel to bolji entitet

ODGOVORITE
Name

Aleksandar

25.07.2014 09:45

Dokle više da nas uništava ovaj SNSD klan? Sve što je vrijedilo u državi su uništili.

ODGOVORITE
Name

Nikola

25.07.2014 09:53

Opet vaskovic pise nebuloze.NJega ce mrznja pojest nece izbore docekat.Amin

ODGOVORITE
Name

крејААА

25.07.2014 10:14

Довољно је рећи Ранко Шкрбић!!! Одмотаће се све на крају, али до тада ће ,,гузоње,, све да уруше...

ODGOVORITE
Name

LAKTASI

25.07.2014 10:15

Sto ne proglasite bankrot u Niskogradnji jer nije nam dala plate 5 mjeseci a pardon on je povlasten ortak izvinite

ODGOVORITE
Name

Stojan

25.07.2014 10:21

Rijec je o velikom spinu Vaskovica i njemu slicnih. Vjerujem da ce uskoro trenutni, a sasvim sigurno i buduci, Predsjednik Dodik izaci sa obrazlozenjem za ovo. Ko je napravio tolike bolnice, koliko je samo univerziteta otvoreno za vrijeme ove vlasti a neko sada prica da nasi strucnjaci nece imati koga poducavati. Ostavite kuci te price za malu djecu.

ODGOVORITE
Name

Vladika

25.07.2014 10:25

Škrbić i njegov kum su nas doveli za 8 godina da jedva dišemo i na škrge.Izdržaće patriotska pluća do oktobra.Dole kumovski klan.

ODGOVORITE
Name

Nikola_istok

25.07.2014 10:36

Bruka i sramota! Trebace godine rada poštenih i vrijednih ljudi da se isprave greške i malverzacije ove vlasti.

ODGOVORITE
Name

re Nikola

25.07.2014 10:36

Nikola ..ne pricaj gluposti..Ja radim u KC Banja Luka i to je istina da smo svedeni na nivo bolnice..

ODGOVORITE
Name

ZoranaBL

25.07.2014 10:50

Da li je moguće? ?? Taman kad pomislimo da nam Dodik i njegovi tajkuni ne mogu državu upropastiti više nego što su, desi se ovo. Ovo ne samo da je sramota i poniženje za RS, nego i za sve doktore koji rade u sad već bivšem Kliničkom centru. Zar mislite da oni neće spakovati kofere i otići kao i svi specijalizanti. Škrbić nas je uništio, a ovi nas još zgazili nogom. Dopuštamo da nas par ljudi uništava i manipuliše nama. DOKAD???

ODGOVORITE
Name

Kompas

25.07.2014 10:53

Bravo, Vaskoviću, čitam tvoj blog redovno i sve što si napisao se pokazalo kao istina. Za ove što tvrde da se na specijalizciju ide u Foču i Kasindo- prvi put čujem jer, koliko znam, naši iz istočnog dijela RS-a ne idu u Foču i Kasindo na specijalizaciju. Uostalom, ako je to i istina, zar nije BLučanima ispod niženja da idu u Istočni dio RS-a da se obrazuju za viši nivo u oblasti medicine. Svašta ćemo dočekati, nadam se i to da će Hercegovina ubrzo postati bolji dio RS-a što bi bilo i logično s obzirom na inteligenciju i prosvijećenost ovdašnjeg naroda.

ODGOVORITE
Name

Рубин

25.07.2014 11:01

Ништа друго него покушај камуфлаже свих лоповлука додика и шкрбића,и њихових општепознатих тајкуна.Па и закони који дозвољавају да се упропаштене фирме пререгиструју у ниже категорије и да се покушају сакрити лоповлуци снсд-а су кројени у тајкунско-владајућим спрегама.Можетекако хоћете,али само до светог октобра!

ODGOVORITE
Name

Aco

25.07.2014 11:02

Lako ce se to ispraviti,momci ukidaju sami sebe.

ODGOVORITE
Name

Рубин

25.07.2014 11:38

Република Српска-ЗАДЊА РУПА НА СВИРАЛИ ДОДИКА И ЊЕГОВИХ ТАЈКУНА!

ODGOVORITE
Name

Srpko

25.07.2014 11:59

Ove "čuvarkuće" ukinuše sve. Na kraju će ukinuti i Republiku Srpsku. Zar ste već zaboravili da su je prekinuli na Brčkom!?

ODGOVORITE
Name

grbavci 2

25.07.2014 12:02

Nadam se da ce oktobar donijeti novu vlast koja ce aktere ovakvih djela trpati u zatvor. Mora tako biti inace nece ovdje biti zivota za nasu djecu(kako stvari stoje vec ga nema)... zato bih zamolio glasace SNSD-a da malo mucnu glavom...

ODGOVORITE
Name

Zoran

25.07.2014 13:15

Ministar zdravlja Dragan Bogdanic je u cetvrtak 24.07 posjetio dijalizni centar u Banjaluci i trazio od dijaliznih bolesnika da se odreknu jednog tretmana u korist zdravstva da pokriju sto su pokrali. Molim admina da ovo objavi

ODGOVORITE
Name

Bivši SNSD Teslić

25.07.2014 14:15

Dragan Bogdanić, kvazi doktor, je najveće zlo što je zadesilo teslićki SNSD.

ODGOVORITE
Name

una

25.07.2014 16:36

Hoće li medicinski radnici izgubiti svoje sposobnosti ako im ustanova promjeni naziv.Jeli Vasković htio poručiti ako se ne zove klinika ne tražite pomoć ili favorizuje Tuzlu i Sarajevo

ODGOVORITE
Name

slobo mg

25.07.2014 17:54

Ako ne pobjedi SDS na izborima, naredne 4 godine ce da izbije novi rat mada ovaj put ce biti za hranu i vodu! Ljudi ce poceti da se bore za svoj zivot kad im se oci otvore.

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

25.07.2014 21:43

Sto posto radi za neku stranu silu koja hoće potpuno da nas uništi. Svjestan da mu nije ostalo još mnogo vrenema, ubrzano razvaljuje.

ODGOVORITE
Name

Vi ne razumijete ....

25.07.2014 22:07

Narod srpski ne razumije..kad je Dodik rekao da je glavni Baja ispred njega nisu bili ni Bosnjaci, ni Hrvati..ni ostali..vec njegov narod Srbi i cak su mu aplaudirali a da pri tom niko nije bio svjestan tezine njegove rijeci...

ODGOVORITE
Name

Simo

25.07.2014 22:22

Šta se drugo moglo očekivati od ove lopovske vlasti. Uništavaju sve što se može uništiti. Trebaće mnogo vremena da se poprave greške ove vlasti. Neka je Savezu za promjene Bog na pomoći trebaće im posle oktobra kada preuzmu vlast.

ODGOVORITE
Name

GASTARBAJTER

25.07.2014 23:48

ILEGALNOM I DUGO SKRIVANOM ODLUKOM ŽELJKA CVIJANOVIĆ, NJEN KOMŠIJA BOGDANIĆ, MALI STANETIĆ I ŠKRBIĆ ZVANI "PRLE ILEGALAC" PO ZADATKU VELIKOG BAJE, RAZVALIŠE USTAV REPUBLIKE SRPSKE UKIDANJEM KC BANJALUKA...SADA CE NAS MEĐUNARODNA ZAJEDNICA SA OSMJEHOM NA LICU LAKO KAZNITI.... DOBIĆEMO MINISTARSTVO ZDRAVLJA I SOCIJALNE ZAŠTITE BIH, A ILEGALNA DRUŽINA ĆE NAJVJEROJATNIJE U ZATVOR PO NAREDBI ISTE TE MEDJUNAORDNE ZAJEDNICE. OD PRIVATNE KARDOHIRURGIJE U SLATINI NEKE TAŠANA - MAŠNA FIRME SA SEJŠELA ISTO TAKO NEMA NIŠTA... OVAKVI LIJEVCANSKI MANGUPI ZA VRIJEME AUSTROUGARSKE MONARHIJE NISU IMALI BIRAČKO PRAVO I BILO IM JE ZABRANJENO DA SVJEDOČE NA SUDU... OVDE U BEČU SE POLAKO SPREMA AUSTRIJSKA EKIPA KOJA ĆE KAO 1875.GODINE NA DUŽI RAD U BOSNU... SAMO NEMA VIŠE NI GAVRILA NI FERDINANDA... DRUGA SU VREMENA IAKO SE ISTORIJA UVJEK PONAVLJA ALI NE DO KRAJA...

ODGOVORITE
Name

Oko sokolovo

26.07.2014 12:45

Bravo Gastarbajter, jedva čekam da ih vidim kako s lancima oko cjevanica i potežim kuglama na kraju tih lanaca čiste kaljave ulice gradova i sela širom Republike Srpske narednih koliko još imaju godina. Biće dati malo i u Federaciju da i tamo odrade malo i za njih. Izvršili su veleizdaju. Bika im predvodnika obavezno privezati u laktašima.

ODGOVORITE
Name

lun

26.07.2014 19:42

Pa ljecite se u Andricgradu, cist zrak, lijepa suma, divna planinska vrela, ukratko ljepota. Tako se nekad ljecilo u praistoriji.

ODGOVORITE
Name

Miki

26.07.2014 21:58

Prepoznatljivo Ne radi se ovdje ni o kakvoj izdaji nacionalonih interesa već o ličnim interesima pojedinca. Naime doći će do privatno-javnog partnerstva, svi ste zaboravili Savjetnika u KBC BL dr Talića, velikog građevinca, možda ''većeg'' i od samoga Ministra Bogdanića. Talić je nečijim novcem prije nekoliko godina izgradio prvu poslovnu zgradu u glavnoj BL ulici preko puta Pozorišta. Brat ga je u obračunu oko te zgrade upucao, posljedice od metaka su bile teške ali ne smrtonosne.... Talić je mozak svega izgradiće na ovaj ili onaj način kardiovaskularnu hitutgiju, preuzeti i operacionu salu za koronarografiju i zaključiti Ugovor sa državnom Bolnicom, crpiti iz Fonda stvoriti partnerskim odnosom UKC Banja Luka i spasiti ''ugroženi nacionaloni interes''. Ne treba zaboravitida u Talića novca ima 83 miliona je pokojni stric imao samo na banci u Beču....

ODGOVORITE
Name

pobjeda

27.07.2014 12:20

Kojicu, da ti je svaka zlata vrijedna i da govoris samo, i iskljucivo, istinu, govori i cinjenica da ti gase profil, kako bi te ucutkali! Ali dzaba im! Istina je procurila, sve cemo na vidjelo iznijeti i dokazati! Samo naprijed, uz tebe smo!

ODGOVORITE
Name

narod

27.07.2014 12:51

Dzaba vam sve, i RTRS, i Kusturica, i Dodik i Vuceta, mozete ukidati profile, iznositi lazi ali jedno ne mozete. NE MOZETE NAM ZABRANITI OKTOBAR! A ON SE BLIZI! E TADA CETE VIDJETI KAKO SE DEMOKRATIJA SPROVODI! ZIVI BILI PA VIDJELI!

ODGOVORITE
Name

Igi

27.07.2014 20:03

Sta god bili bio, sad je sve unisteno pa onda nema vise ni svrhe kad kazu da je PIO duzan 1 mijardu 200 miliona maraka. A Prijasnji klinicki centar nije imao sve odjele koje su bile potrebne da bude klinicki centar tako da su krsili zakon jer su se svali knicki centar. Sad su samo to uradili, pare su u dzepove stpali a bolnicu na Paprikovcu nisu zavrshili i na kraju je preimenovali u Bolnicu.

ODGOVORITE