Premijer Ukrajine podnio ostavku

Ukrajinski premijer Arsenij Jacenjuk podnio je ostavku na tu funkciju, javile su agencije.

Svijet 24.07.2014 | 20:14
Premijer Ukrajine podnio ostavku

Kako je preno Ukrinform, Jacenjuk je u parlamentu rekao da ostavku podnosi zbog raspada vladajuće koalicije i blokiranja vladinih inicijativa.

"U vezi sa raspadom skupštinske koalicije, kao i zbog neprihvatanja nekoliko važnih predloga zakona, saopštavam svoju ostavku", rekao je Jacenjuk.

Dvije ukrajinske stranke saopštile su danas da napuštaju većinsku koaliciju u parlamentu, kako bi omogućile predsjedniku Petru Porošenku da ga raspusti.

Nešto kasnije, ukrajinski predsjednik Porošenko pozvao poslanike da nastave da rade na rješavanju
važnih pitanja, bez obzira na raspad parlamentarne vladajuće koalicije. On je dodao da društvo želi resetovanje vlasti.

Arsenij Jacenjuk (40), koga podržava Zapad, postao je premijer 22. februara, poslije svrgavanja predsjednika Viktora Janukoviča koga je podržavala Moskva. U svojoj karijeri bio je ministar ekonomije Ukrajine 2005-2006. ministar inostranih poslova 20047. i predsjednik Vrhovne Rade od 2007. do 2008. Lider je druge najjače stranke u Ukrajini, sveukrajinska unija "Otadžbina".

Vlada sa njim na čelu do danas nije uspijela da iskontroliše krizu na istoku zemlje, koja je počela poslije svrgavanja Janukoviča, zatim odvajanjem Krima i pripajanjem tog poluostrva Rusiji. I danas se u Donjeckoj oblasti vode žesatoke borbe proruskih separatista, koji zahtjevaju široku autonomiju, i ukrajinske vojske.

Komentari / 4

Ostavite komentar
Name

Sanja

24.07.2014 19:34

Isplaćen je od strane zapada a narod nek se kolje

ODGOVORITE
Name

Mediha

24.07.2014 20:31

Normalno, trebao je to učiniti čim su njegovi srušili avion a ne čekati satelitske snimke da se dokaže da su ipak njegovi to učinili. Američki plaćenik.

ODGOVORITE
Name

Nena

25.07.2014 11:06

Uveo zemlju u rat da uništi Putina i ruski narod, posto nije uspeo put pod noge.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

25.07.2014 11:46

Više mu ne odgovara ova poza na fotografiji. Ako nije dobio ogroman novac za "ulogu" premijera onda je velika budala. Uglavnom sami će sebi doći glave uz malu pomoć sa strane hehe

ODGOVORITE