Sedam sati sna - prava mjera odmora

Koliko sna vam je zapravo potrebno?

Zdravlje 24.07.2014 | 18:13
Sedam sati sna - prava mjera odmora

Nova istraživanja pokazala su da je osam sati sna ipak previše i da je sedam idealno.

Pošto potrebe za snom variraju od osobe do osobe, stručnjaci sugerišu da bi trebalo da otkrijete svoje idealno vreme spavanja, tako što ćete pred odlazak u krevet izbegavati kofein, alkohol, računar, a ujutru
dozvoliti sebi da se probudite prirodno, bez budilnika. Ako se osećate sveže i odmorno, to znači da ste "pogodili" svoju idealnu dužinu spavanja.

Ako sebi ne možete da priuštite takav eksperiment, vredi znati da je u studiji, kojom je obuhvaćen 1,1 milion pacijenata obolelih od raka, dokazano da su oni koji su spavali sedam sati dnevno imali nižu stopu
smrtnosti.

Druga studija pokazala je da isto važi i među starijim ženama.

Jedno zanimljivo istraživanje u kom je pet zdravih odraslih osoba na dva meseca simuliralo kameno doba (bez satova i struje) pokazalo je da je prosek sna tokom noći iznosio 7,2 sata.

Studije su takođe pokazale da sedmočasovni san telo i mozak drži u najboljem radnom stanju, dok se previše sna povezuje s dijabetesom, gojaznošću, kardiovaskularnim bolestima i višom stopom mortaliteta. Premalo sna vodi neraspoloženju, slabom zdravlju i dobijanju na težini.

Komentari / 0

Ostavite komentar