15 godina od nekažnjenog zločina

U Starom Gracku, opština Lipljan, danas je ispred spomen-ploče stradalim srpskim žeteocima služen parastos povodom 15 godina od ovog još nerazjašnjenog, najvećeg zločina koji su Albanci počinili nad Srbima na Kosovu i Metohiji.

Srbija 23.07.2014 | 11:49
15 godina od nekažnjenog zločina

Parastosu su prisustvovali rodbina i prijatelji ubijenih, te predstavnici vlasti iz Beograda i delegacija Srba iz kosovskih institucija.

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Marko Đurić, poslije polaganja vijenca, izjavio je da je parastos služen za pokoj duša onih koji su prije 15 godina ubijeni samo zato što su govorili srpskim jezikom i što su u očima zlikovaca, koji ni do danas nisu kažnjeni, bili krivi.

"Još niko nije odgovarao ni 15 godina od ovog stravičnog zločina. Međunarodna pravda ćuti i još nema naznake da će odgovorni biti izvedeni pred lice pravde", rekao je Đurić novinarima.

Naglašavajući da Srbi žele da žive u miru sa svima, Đurić je apelovao na sve Srbe da je sada potrebno da budu svi kao jedan.

"Cela Srbija je sa Kosovom i Metohijom, tako će biti i u narednom periodu. Nastavićemo da insistiramo da oni koji su počinili ovaj zločin ne uspeju da ostvare svoj cilj - da nas Srba ne bude na Kosovu i Metohiji", rekao je Đurić.

Završavajući svoje obraćanje, Đurić je poručio da će Srbija ostati uz svoj narod i da će insistirati da ovaj zločin bude rasvijetljen, te da zločinci budu izvedeni pred lice pravde.

Parastosu su prisustvovali i poslanici u kosovskom parlamentu, predvođeni ministrom za povratak i zajednice Daliborom Jeftićem, koji je podsjetio da 15 godina traju zahtjevi i apeli porodica da zločinci budu pronađeni.

"Ispred ove spomen-ploče ponavljam danas apel onima koji su odgovorni za međunarodnu pravdu da moraju dati odgovor ko su ubice i zašto je ubijeno 14 žetelaca iz Starog Gracka. Sve dok ne dobijemo odgovor ne možemo govoriti o procesu pomirenja", poručio je Jeftić.

Parastosu ubijenim srpskim žeteocima prvi put nisu prisustvovali predstavnici Kfora.

Na njivi u Starom Gracku, 23. jula 1999. godine iz zasjede je ubijeno 14 Srba, među kojima je najmlađi imao 17 godina. Ubijeni su Milovan Jovanović, Jovica i Rade Živić, Andrija Odalović, Slobodan, Mile, Novica i Momčilo Janićijević, Stanimir i Boško Đekić, Saša i LJubiša Cvejić, Nikola Stojanović i Miodrag Tepšić.

Policija Unmik je oktobra 2007. godine uhapsila Mazljuma Bitićija, iz sela Veliki Alas kod Lipljana, zbog sumnje da je učestvovao u ubistvu. Bitići je nakon dva mjeseca pušten iz pritvora usljed nedostatka dokaza.

Ubistvo žetelaca je jedan od najtežih zločina nad Srbima od dolaska međunarodnih misija na Kosovo. Porodice ubijenih i dalje čekaju da se počinioci privedu pravdi.

Među najteže zločine, za koje do sada niko nije odgovarao, spadaju i ubistva djece u Goraždevcu, porodice Stolić u Obiliću i dizanje u vazduh autobusa "Niš ekspresa" kod Podujeva.

Izvor: Srna

Komentari / 0

Ostavite komentar