Čak 31 zvaničnik u BiH ima policijsku zaštitu

U Japanu, gdje živi više od 126 miliona stanovnika samo premijer zemlje ima pravo na policijsku zaštitu i vozilo pod pratnjom. Poruka je ovo ambasadora Zemlje izlazećeg sunca političarima BiH, koja ima manje od četiri miliona stanovnika.

Bosna i Hercegovina 22.07.2014 | 20:45
Čak 31 zvaničnik u BiH ima policijsku zaštitu

Osim broja građana, drastična razlika između BiH i Japana je i u smislu ekonomije gdje je Japan nekoliko svjetlosnih godina ispred. Ali bez obzira na ekonomsku neopravdanost to bh. vlasti ne sprečava da u broju takozvanih štićenih lica i vozila pod pratnjom bude vjerovatno rekorder u svijetu.

Ko su ti zvaničnici BiH kojima se dodijeljuje policijska pratnja i koliko se novčanih sredstava izdvaja iz budžeta za te namjene? Da li gotovo 20 godina nakon završetka rata u BiH, zaista postoje objektivni razlozi za provođenje ovakvih bezbjednosnih mjera? Postoje li bolji načini trošenja novca poreskih obveznika u BiH?

Sve su ovo pitanja Hideo Jamazakija, ambasadora Japana u BiH, na koja danas nije bilo odgovora.

Sigurno je da postoji bolji način trošenje novca, ali naši političari, kada ne mogu razvojem države i masovnim zapošljavanjima, ovako skreću pažnju na sebe. Tužno da tužnije ne može biti.

Policijsku zaštitu i vozilo pod pratnjom u Japanu ima samo premijer, a u BiH slovom i brojem 31 zvaničnik na državnom i entitetskim nivoima.

Direkcija za koordinaciju policijskih tijela štiti i obezbjeđuje policijsku pratnju posebno za svakog od tri člana Predsjedništva, zatim za predsjedavajućeg Savjeta ministara i svih ostalih devet članova Savjeta, te po trojicu članova kolegija kako Predstavničkog tako i Doma naroda. Dakle, to je 19 ljudi.

Članovi predsjedništva imaju svaki po minimalno tri čuvara, ukupno njih devet, s mogućnošću da ih se delegira i veći broj u skladu s procjenom bezbjednosti. Tako da jednog člana predsjedništva tokom jedne posjete zna pratiti i po 7 do 8 telohranitelja.

Isti slučaj je i s članovima Savjeta ministara.

Predsjedavajući i zamjenici predsjedavajućeg domova državnog Parlamenta imaju po jednog čovjeka koji se brine za njihovu bezbjednost.

Federalna uprava policije štiti devet lica.  Uredbom o određivanju ličnosti i objekata u Federaciji BiH koji se posebno obezbjeđuju i način njihovog obezbjeđenja propisano je da se posebno obezbjeđuje predsjednik i potpredsjednici Federacije, premijer i zamjenici premijera Federacije, predsjedavajući Predstavničkog i Doma naroda Parlamenta, te federalni ministar unutrašnjih poslova. Broj službenika angažovanih na osiguranju se određuje na osnovu procjene.

MUP RS štiti osoba kao tri Japana – dakle tri osobe. Štiti se predsjednik RS, premijer, te predsjednik NS RS. Kako nam je navedeno iz MUP-a, broj službenika koji štite političke zvaničnike takođe zaisi od bezbjednosne procjene.

Poseban apekt su kolone vozila koje idu uz ovu pratnju.

Političari nižih nivoa vlasti nemaju policijsku zaštitu, ali da bi lakše prošli na cestama neki od njih su se dosjetili da u službene automobile ugrade takozvane blinkere, to jest rotaciona svjetla ispod prednje maske automobila. Iako za ovo ne postoji nikakva zakonska odredba, njih niko ne dira, mada su u nekoliko slučajeva bili ugroženi i ljudski životi.

Niko od indirektno porzvanih u rekaciji japanskog ambasadora danas se nije udostojio niti oglasiti.


Vijesti.ba

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

1389

22.07.2014 18:59

Imaju Policijsku zastitu i opet su najvise pokrali,opljackali drzavu.Mozete mislit da nemaju zastitu sta bi tek uradili?

ODGOVORITE
Name

bkgc

22.07.2014 21:29

Jad i čemer. Niko od njih ne treba da ima zastitu.Sve čoban do čobana.

ODGOVORITE
Name

Gradjanin

23.07.2014 04:10

Pa da nisu krali ko sto jesu i da se ne boje svake svrake na grani, ne bi im ovi ni trebali.

ODGOVORITE
Name

BOA

23.07.2014 04:15

Majkicka je prijetila policajcu u Knezevu jer se eto drznuo da nju zaustavi. Bilo je smijenicu te, neces vise raditi, znas ti ko sam ja itd. Onako damski se ponasala kao sto i izgleda.

ODGOVORITE
Name

super hik

23.07.2014 04:40

Mozes mislit kako dobro rade i vode ovu drzavu,kada se od naroda moraju zastititi.

ODGOVORITE
Name

edo

23.07.2014 05:14

Cuvaju ih od naroda da im narod ne cestita.

ODGOVORITE
Name

romanijac

23.07.2014 08:23

Čist primjer je onaj Košarac. Dok je Tadic bio na njegovom mjestu hodao je čovek sam po Lukavici,u autu sam sa vozačem.Kad ga je ovaj zamijenio,brže bolje okupio svitu,kao da je u svatovima. Eto ista funkcija,isto vrijeme, ali mozak je čudan organ!

ODGOVORITE