EU: Bez jačih sankcija Rusiji

EU odlučila da proširi spisak osoba kojima su uvedene sankcije zbog ukrajinske krize, uključujući ruske državljane i entitete, saopštila je Ketrin Ešton.

 

Svijet 22.07.2014 | 19:19
EU: Bez jačih sankcija Rusiji

Šefovi diplomatija zemalja EU, međutim, nisu na današnjem sastanku doneli odluku o jačanju sankcija Rusiji.

"Danas smo odlučili da ubrzamo pripreme ciljanih mera dogovorenih na prošlonedeljnom samitu", izjavila je visoka predstavnica EU za spoljnu i bezbednosnu politiku na konferenciji za novinare posle sastanka Saveta EU za spoljne poslove.

Kaznene mere će, prema njenim rečima, biti proširene i na pojedince i kompanije povezane "s ruskim poslanicima odgovornim za aneksiju Krima i destabilizaciju istočne Ukrajine".

Ona je, odgovarajući na pitanje novinara, rekla da ne raspolaže detaljima o imenima sa spiska i precizirala da će lista biti dostupna čim bude kompletirana.

Ešton je najavila da će EU u četvrtak predstaviti predloge za dalje delovanje, koji će obuhvatati oblasti
pristupa finansijskom tržištu, odbrane, robe civilno-vojne namene i visoke tehnologije, uključujući energetski sektor.

Navodeći da je sastanak šefova diplomatija počeo minutom ćutanja za žrtve iz oborenog malezijskog aviona, Eštonova je poručila da je od ključnog značaja da proruske snage koje kontrolišu to područje smesta obezbede potpun i bezbedan pristup medjunarodnim istražiteljima i pozvala Rusiju da iskoristi svoj uticaj kako bi se to postiglo.

Komentari / 0

Ostavite komentar