Đurić i Tahiri postigli dogovor o mostu na Ibru

Edita Tahiri tvrdi da je postignut dogovor o postepenom uklanjanju prepreka i barikada na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, i oko njega. Marko Đurić kaže da je dogovoreno da Park mira ostaje.

Srbija 22.07.2014 | 19:03
Đurić i Tahiri postigli dogovor o mostu na Ibru

Park mira do daljnjeg ostaje na mostu na Ibru koji povezuje severni i južni deo Kosovske Mitrovice, ishod je današnjeg sastanka u Briselu direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marka Đurića i zamenice kosovskog premijera Edite Tahiri, tvrdi predstavnik Beograda.

Đurić je izjavio Tanjugu da je sastanak protekao u boljoj atmosferi nego prethodni susret, iako je na početku bilo spora oko toga gde će sedeti predstavnici opština sa severa Kosova i Metohije, što je rešeno postavljanjem okruglog stola.

"Dogovoreno je da Park mira ostaje, da će EU izvršiti vizualnu procenu stanja mosta i da će u narednim nedeljama biti nastavljeni razgovori o tome na koji način će trajnije biti rešeno stanje vezano za pojas u neposrednoj blizini mosta", rekao je Đurić.

On je naglasio da je iznenađen izjavom Edite Tahiri posle sastanka da je tobože dogovoreno uklanjanje Parka mira, i istakao da je rezultat sastanka upravo suprotan.

"Mi ćemo u narednim nedeljama sa pokrajinskom vladom, kada bude formirana, razgovarati o budućnosti ukupnih političkih odnosa u pokrajini i siguran sam o mnogo detalja poput onih o kojima smo razgovarali i danas u Briselu", rekao je Đurić, objasnivši da je današnji sastanak pre svega bio posvećen snižavanju tenzija vezanih za pojas oko mosta u Kosovskoj Mitrovici.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je svima na terenu uputio apel da se uzdrže od bilo kakvog jednostranog delanja i da rade na smirivanju tenzija.Nešto pre Đurića, u obraćanju medijima zamenica premijera Kosova Edita Tahiri izjavila je  da je postignut dogovor o postepenom uklanjanju prepreka i barikada na mostu na Ibru u Kosovskoj Mitrovici, i oko njega.

Tahiri je dodala da su se dve strane dogovorile da se na osnovu evropskih standarda i kosovskog zakona omogući potpuna sloboda kretanja ljudi i vozila preko mosta na Ibru, koji spaja severni i južni deo Kosovske Mitrovice.Ona je, takođe, istakla da će radno telo Prištine, Beograda i EU do septembra dati konačnu ocenu i potom rokove da se sve to sprovede.

Komentari / 0

Ostavite komentar