Imamo li udžbenike i koliko koštaju?

Najveća briga roditelja pred početak nove školske godine je kako pripremiti dijete za školu.

Republika Srpska 22.07.2014 | 17:16
Imamo li udžbenike i koliko koštaju?

Pored nove odjeće i obuće, stavka koja troši najveći dio kućnog budžeta su knjige i školski pribor. Udžbenici su u prodaji u svih 17 knjižara Zavoda za udžbenike.

Greške u starim udžbenicima su ispravljene, a osnovci u Srpskoj su ove godine dobili dva nova – Osnove informatike za 6,7,8. i 9. i Muzičku kulturu za 2. i 3. razred.

Moguće je i da će biti štampan novi udžbenik za Engleski jezik i to za one koji u septembru kreću u treći razred.

- Na adresu Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske uputili smo jedan zahtjev za odobrenje još jednog udžbenika. Riječ je o Engleskom jeziku za 3. razred uz prateću radnu svesku i priručnik.Ovih dana čekamo tu povratnu informaciju, ukoliko ona bude pozitivna onda ćemo imati i taj novi udžbenik do nove školske godine, kazao je Dejan Kerleta, portparol Zavoda za udžbenike i nastavna sredstva.

Biće izmjena i u udžbenicima za srednjoškolce. Za gimnazijalce se pripremaju nova Fizika za treći i Hemija za prvi razred, a za ekonoimiste Monetarna ekonomija i bankarstvo. Samo se čeka na potvrdan odgovor ministarstva i ove knjige idu u štampu.

Dobra vijest za sve roditelje je da se cijene udžbenika u odnosu na prethodne godine nisu mijenjale. Tako je cijena svakog udžbenika 7,5 a radne sveske 5,5 konvertibilnih maraka.

U Zavodu za udžbenike kažu da se cijene godinama nisu mijenjale, a kompleti udžbenika za prvi i drugi razred se i dalje se dobijaju besplatno.

- Mi ćemo početi od trećeg razreda – 64,60 KM, četvrti razred 72 KM, peti 70 KM , šesti 135,50 KM, sedmi razred 119 KM, osmi 145,50 i deveti razred komplet udžbenika košta 141,50 KM s tim da napomenem da su ovo cijene bez stranih jezika. Dakle, znamo da određene osnovne škole rade po različitim programima tako da smo mi u ova 3 kompleta svrstali samo naše udžbenike, bez stranih jezika, ističe Kerleta.

Pored knjiga u knjižarama Zavoda u ponudi je i školski pribor, a zanimljivo je da se posljednjih dana u knjižari u Istočnom Sarajevu dobro prodaju najskuplje torbe. Cijene školskih torbi kreću se od 20 do
80 KM, a ove najskuplje, kažu prodavci, najviše se i kupuju.


Komentari / 3

Ostavite komentar
Name

miki

22.07.2014 15:47

Nije mi jasno sto se stampaju novu udzbenici bas ko da se nesto promijenilo od prosle godine. Sve isto se uci vec decenijama ali ajde da se i onako siromasnim roditeljima uzmu pare.

ODGOVORITE
Name

ch

22.07.2014 19:51

U "siromasnoj" Svajcarskoj knjige budu u skoli sa kojima se sluze generacije po deset godina i nije sramota!?

ODGOVORITE
Name

Balkanska

22.07.2014 21:35

Mi smo prodali proslogodisnje udzbenike i kupili polovne-nista im ne fali, i to po 5 puta nizoj cijeni.Ostaje nam novac za nove patike, ruksak ili sl.

ODGOVORITE