Čemu služi Krivični zakon Srpske?

Republika Srpska nema a neće uskoro ni imati listu srama na kojoj su poslodavci koji ne isplaćuju plate.Ali ima, a kao da nema, Krivični zakon koji se odnosi na poslodavce koji nisu pet ili više mjeseci isplatili obaveze prema radnicima.

Republika Srpska 22.07.2014 | 15:47
Čemu služi Krivični zakon Srpske?

Efekti zakona koji je stupio na snagu prije godinu dana– zanemarivi! Krivične prijave postoje ali ne i poslodavci u zatvoru. Kako sazanjemo protiv četiri preduzeća radnici su podnijeli krivične prijave zbog neisplaćenih pet ili više plata. Osim dobojskog ''Trudbenika'' krivična prijava, po svemu sudeći, prijeti i
bijeljinskoj ''Agrosemberiji''. U ovom preduzeću radnici nisi primili 13 plata. Rukovodstvo ima objašnjnje za sve.

''Ja sam spreman da dođe bilo ko od revizora ili inespekcijskih organa da prekontroliše moj rad. Ako utvrde da je direktor zloupotrijebio položaj i imao pare a nije isplaćivao plate radnicima neka me odmah uhapse. Potpisaću izjavu i neka me odmah vode u zatvor'',  kaže direktor Agrosemberije, Mile Mirković.

Slovo zakona, ipak, kaže da poslodavac krivično ne odgovara ako postoje objektivni razlozi zašto obaveze nije izmirio. A u Agrosemberiji su, tvrdi, Mirković upravo takvi razlozi. Krivicu prebacuje na državne barijere. Problem je, kaže, i nemogućnosti knjiženja imovine.

Slovo zakona je isto za sve. Pa tako i kad je država u pitanju. A Gerontološki centar ''Slateks'' iz Laktaša je upravo investicija Vlade RS tj. republička Institucija u kojoj radnici nisu primili šest odnosno sedam plata. Do sada niko nije odgovarao pa se ispostavlja da Zakon krše upravo oni koji su ga i skrojili.

U Sindiktu RS kriju imena preduzeća koja su zaradila krivične prijave. Ali ne kriju i broj prijava. Do sada je, kažu, 119 radnika u Republici Srpskoj podnijelo prijavu protiv poslodavaca.

''Imamo nekoliko situacija gdje se duguje više od pet plata i uglavnom smo vršili utuživanje i ti procesi se vode na sudu. Taj strah da će zbog toga morati da ode u zatvor će ga natjerati da poštuje Zakon. Nama nije cilj da ljudi idu u zatvor već da ispoštuju Zakon i da radnici dobiju zarađene plate. Pokušavamo da nađemo saveznike u onima kojima to jeste posao ali vidite i sami da teško ide'', kaže predsjendik Saveza Sindikata RS, Ranka Mišić.

U Inspektoratu Republike Srpske imaju pune ruke posla. U poslednjih šest mjeseci inspektori su više od 600 puta provjravali isplaćivanje plata. Prekršaja je i te kako bilo.

''Izdali smo preko 50 prekršajnih naloga gdje smo naložili da se obezbjede prava radnika u skladu sa zakonom. Izrekli smo novčane kazne od 42, 5 hiljade maraka i pokrenuli smo 12 prekršajnih postupka pred nadležnim sudovima’’ , istakla je portparol Inspektorata Republike Srpske, Dušanka Makivić.

Izgleda da i sa i bez Krivičnog zakona radnici nisu mnogo dobili. Za godinu dana nije se mnogo toga pomjerilo od početka osim što se sve vrti u krug!

BN TV

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

off skroz

22.07.2014 13:51

Primjenjivaće se na radnike koji traže platu.

ODGOVORITE
Name

valter

22.07.2014 14:04

Krivicni zakon Republike Srpske postoji da bi stitio lopove!

ODGOVORITE
Name

rade brzi

22.07.2014 14:09

Ne razumem da neko moze dugovati drzavi, tj. Poreskoj upravi. Da lose posluje, a da mu se daju poslovi na tenderu. Da se ljudima koji posteno izmiruju sve obaveze prema drzavi to pravo uskracuje. Gospodo sve je u kolapsu a niko ne dira ljude milionske duznike ili one sto duguju po dvjesta ili pedeset hiljada uzmite pare od njih i vratite u budzete. Nece biti krize ne dirajte bijedu i sirotinju.

ODGOVORITE
Name

Advokat

22.07.2014 14:49

Krivično zakon u RS! Šta je to?

ODGOVORITE
Name

Eu

22.07.2014 15:17

To ti ona uzrecica ne mozes i radit i platu dobijat. U Republici Srpskoj samo jedno od toga moze il radis bez plate, il si necije dijete iz vlasti.

ODGOVORITE
Name

zvornik

22.07.2014 17:39

Krivicni zakon sluzi da bi oslobadjao kriminalce

ODGOVORITE
Name

Dahija

22.07.2014 20:31

Zastiti Dodika i njegovr kompanije Dodik-el mito korupcija

ODGOVORITE