Ðurić i Tahiri u Briselu o Kosovskoj Mitrovici

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Marko Ðurić danas će se u Briselu sastati sa predstavnicima Prištine, a kako je najavio, glavna tema razgovora biće situacija u Kosovskoj Mitrovici.

Srbija 22.07.2014 | 07:56
Ðurić i Tahiri u Briselu o Kosovskoj Mitrovici

 

Ðurić je juče rekao da očekuje da čuje nove ideje vezano za rešavanje problema na mostu, da se nada da će se tenzije smiriti i da će se razgovarati i o načinima na koji se sprovodi "pravda" prema našim građanima.

Podsećajući da je Oliver Ivanović u zatvoru već šest meseci, a da protiv njega nije pokrenuta čak ni optužnica, Ðurić je rekao da je Ivanović "tamo gotovo na pravdi boga" i da za to nema nijednog ozbiljnog argumenta.

Direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju je istakao da je i zamenica kosovskog premijera Edita Tahiri posetila Park mira, prešla preko nečega za šta je tvrdila da je nesavladiva barikada i posetila severnu Kosovsku Mitrovicu i da taj park jeste u funkciji normalizaciji odnosa i razgradnje nepoverenja.

"Normalizacija, stabilnost i mir trebalo bi pođednako da budu u interesu i Albanacima, a ne samo nama", rekao je Ðurić i dodao da je važno da "učešćem na izborima konačno dobijamo dobijamo poluge uticaja".

Od toga kako se Srbi pozicioniraju, zavisi u dobroj meri kako će izgledati buduća vlada i kroz razgovore o formiranju vlade nastojaće da reše pitanja otimanja imovine, stvaranja zajednice srpskih opština, položaja naše crkve, rekao je Ðurić.

Na pitanje novinara kada mogu da se očekuju pregovori o učešću Srba u pokrajinskoj vladi, Ðurić je rekao da će to biti predmet razgovora narednih nedelja i dodao da će se razgovori o formiranju pokrajinske vlade voditi između predstavnika Srpske liste i kosovskih Albanaca.

Ðurić je rekao da je sada došao trenutak da se formira zajednica srpskih opština, da je to prioritet i da će se i o tome razgovarati u narednim nedeljama.

Prištinski mediji izveštavaju da Tahiri putuje u Brisel na poziv visoke predstavnice EU Ketrin Ešton i iznose očekivanje da će na današnjem sastanku biti iznet jedan konkretan plan sa jasnim rokovima za uklanjanje barikada i omogućavanje slobode kretanja na mostu preko Ibra i oko njega u skladu sa kosovskim zakonima i Briselskim sporazumima.

Na sastanku će, kako navode prištinski mediji, učestvovati i gradonačelnici dve opstine grada Mitrovice kao i predstavnici Ministarstva za prostorno planiranje, lokalne samouprave i unutrasnjih poslova Kosova.

Ðurić i Tahiri na prethodnom sastanku u Briselu, 11. jula, ni posle desetočasovnih razgovora nisu se dogovorili o problemu "parka mira" na mostu u Severnoj Mitrovici.

Komentari / 0

Ostavite komentar