Srbi, sad morate pobjediti!

Vaterpolisti danas (16.00) na Evropskom prvenstvu nemaju izbor protiv Španije. Prlainović: Za nas je duel sa „furijom“ ravan polufinalu.

Ostali sportovi 21.07.2014 | 13:50
Srbi, sad morate pobjediti!

Bez prava na grešku. Vaterpolisti Srbije više ne mogu da se „kockaju“ na 31. EP u Budimpešti. „Delfini“ danas (16.00) u poslednjem kolu grupe B ne smeju da izgube od Španije ukoliko žele da izbore četvrtfinale. Zato evropski prvaci okršaj sa „crvenom furijom“ doživljavaju kao biti ili ne biti i zanima ih samo pobeda.

- Nije nam ovo prvi put - ističe Andrija Prlainović. - Nemamo pravo na grešku. Za nas je duel sa Špancima ravan polufinalu. Uostalom vidi se da je naša grupa veoma izjednačena, teška, da će jedan od kandidata za medalju ispasti. Nije nimalo lako odigrati tri derbija za redom.

Sjajni igrač, koji se još nije iskazao u pravom svetlu, jer se muči u napadu, primećuje da su kvalitetniji od rivala, ali i da to ništa ne znači:

- Svesni smo koliko je utakmica važna. Motiv nam ne nedostaje, ali moramo bolje, naročito u napadu. Sa Špancima smo igrali toliko puta da se poznajemo odlično. Najčešće smo ih pobeđivali, ali uvek tesno. I danas je važno da ih savladamo.

Nekadašnji kapiten Crvene zvezde i dalje žali za propuštenom pobedom protiv Hrvata:

- Uvek sebi postavljamo visoke ciljeve, tako da svaku utakmicu koju ne dobijemo doživljavamo kao neuspeh. Samo i da smo prekjuče slavili ne bismo smeli da izgubimo. Duel sa Špancima je jedan od onih koji moraju da se dobiju.

Naši su juče imali dva treninga. Analizirali su Špance, razgovarali. Sa rivalom su od 2006. odigrali 28 mečeva i samo šest izgubili. Ali, to su bili bolni porazi kao u meču za bronzu na SP 2007. u Melburnu.

- Ne pamtim kada smo bili u ovakvoj situaciji. Drugačije smo planirali, verovali da poslednji meč u grupi neće biti presudan. Mogli smo sve ranije da završimo, malo smo se pribojavali ovakvog spleta okolnosti. Moramo da se izdignemo i pobedimo - smatra centar Duško Pijetlović.

Iskusni centar priznaje i da se muče u napadu:

- Nismo loše igrali, ali smo promašivali i ono što nikad nismo. Ne znam koji je razlog, valjda ćemo biti precizniji kada je najvažnije. Ipak, najbitnije je da je sve u našim rukama. Uvek smo teško igrali sa Špancima, njihov stil nam ne odgovara. Odlični su plivači, brži, dok smo mi snažniji, dominantniji na centrima i tu vidim našu šansu. Ne služi me šut, ali se nadam da ću to uspeti da prekinem.

Jasno je našima da i pobeda nad Špancima ne garantuje drugo mesto u grupi i da mnogo toga zavisi od duela Mađara i Hrvata. Domaćin je osigurao polufinale, pitanje da li će biti motivisan kao i „barakude“.

- Moramo da zaboravimo na Hrvate, mada još žalimo za pobedom. Za nas je okršaj sa Špancima biti ili ne biti. Idemo na pobedu, verujem da će konačno da proradi i igrač više. Prekjuče smo popravili igru u odbrani, protiv Hrvata smo delovali daleko čvršće, igrač manje je funkcionisao. Ali, muči nas taj igrač više. Sa Mađarima smo srljali, protiv Hrvata bili malo bolji, verujem da će sa Španijom biti onakav kakav nam je neophodan - opitmista je Ranđelović.

RASPLET
POSLEDNjE kolo najbezbrižnije dočekaće Mađari, koji su obezbedili prvo mesto u grupi B i direktan plasman u polufinale. U grupi A za siguran plasman među četiri bore se Italija i Crna Gora i ukoliko ostanu poravnati odlučivaće gol-razlika. „Azuri“ večeras igraju sa Grčkom, a „ajkule“ pre podne sa slabom Gruzijom.

MANDIĆ: ZAVISI OD NAS
DUŠAN Mandić smatra da protiv Španaca ne sme da se kalkuliše i da mora da se igra iz sve snage:
- Sve zavisi od nas. Verujem u saigrače, u pobedu. Neophodno je da se presaberemo, da pokažemo kvalitet. Španci su odlični plivači, imaju sjajnu kontru. Srećom, sve je u našim rukama i imam utisak da se dižemo, da smo bolji iz utakmice u utakmicu. Nemamo više luksuz da grešimo, ali siguran sam da je sve loše iza nas.

GRUPA B
Francuska - Nemačka 14.30
Srbija - Španija 16.00
Mađarska - Hrvatska 20.30
1. Mađarska 4 4 0 0 48:30 12
2. Hrvatska 4 2 2 0 40:32 8
3. Srbija 4 2 1 1 42:28 7
4. Španija 4 2 1 1 41:33 7
5. Nemačka 4 0 0 4 28:49 0
6. Francuska 4 0 0 4 28:55 0

Komentari / 0

Ostavite komentar