Krasić: Neprihvatljive garancije koje je izdiktirao Tribunal

Zoran Krasić, šef pravnog tima za odbranu Vojislava Šešelja, izjavio je da se iz diplomatske forme saopštenja Vlade Srbije, povodom garancija za privremeno puštanje na slobodu lidera radikala, vidi da je prihvaćeno sve što traži Haški tribunal, a što je za njegovog branjenika neprihvatljivo.

Srbija 02.07.2014 | 14:58
Krasić: Neprihvatljive garancije koje je izdiktirao Tribunal

"Ako ovo saopštenje Vlade Srbije znači da prihvata i one uslove koje je naveo Haški tribunal, onda je Šešelj već odgovorio na njih - da se ne igraju glavom i ne daju nikakve garancije, jer će postati saučesnici", rekao je Krasić za "Politiku".

On je podsjetio da je Šešelj ranije poručio da se neće povinovati uslovima koje je propisao Tribunal, odnosno da se neće periodično javljati policiji, niti nositi ogrlice, narukvice i nanogice, kojim se vrijeđa ljudsko dostojanstvo, te da će učestovati u političkom i javnom životu Srbije i kritikovati sud u Hagu.

Krasić je naglasio da se u dosadašnjoj sudskoj praksi o ovim postupcima odlučivalo na osnovu zahtjeva optuženog, dok se u slučaju Šešelj radi po nalogu, koji je obavezujući.

"Do sada se u praksi uvek poštovalo mišljenje optuženog zato što sadržina naloga zavisi od toga da li je optuženi saglasan sa privremenim puštanjem na slobodu. U ovom slučaju se radi po nalogu, a nalog je obavezujući... Ako ide po službenoj dužnosti, teoretski može da bude i suprotno volji optuženog", rekao je Krasić.

Vlada Srbije saopštila je da je spremna da Haškom tribunalu pruži garancije za privremeno puštanje na slobodu Šešelja, pod uslovom da se lider radikala u pravno obavezujućoj formi izjasni da će poštovati sve uslove koje odredi ili sa njim dogovori nadležno sudsko vijeće.

Šešelj je obavijestio 17. juna pretresno vijeće Haškog tribunala da, ukoliko bude odlučeno da ga privremeno puste na slobodu, neće prihvatiti nikakva ograničenja, osim onog da neće napuštati teritoriju Srbije i odbacio bilo kakve garancije Vlade Srbije.

Izvor: Srna

 

Komentari / 7

Ostavite komentar
Name

xxl

02.07.2014 13:08

Dr.Šešelj je čovjek od principa što svako i prijatelj i neprijatelj mora poštovati.Samo kratak je ovaj život?Nekada će čovjek poželjeti da mu Bog da još koji dan života sa svojom familijom*?

ODGOVORITE
Name

sreca_nasa

02.07.2014 13:24

sto dalje i duze ovaj sjedi van Srbije to bolje za nas.

ODGOVORITE
Name

Kum

02.07.2014 13:39

Bog na nebu a Kum na zemlji!

ODGOVORITE
Name

brane

02.07.2014 13:49

On je spasitelj

ODGOVORITE
Name

re_xxl

02.07.2014 13:55

Inteligentan ne znaci istovremeno biti i pametan. Principi tvrdoglavosti nepostivanja volje vecine i razlicitog misljenja, principe koje podrzava mahanjem pistoljem u Skupstini. Prncipi jednog covjeka gdje kako sam rece jedino podrzava i vjeruje Kim-Jongu i Gadafiju. To su ti prnicipi koji su Srbiju doveli do ovoga gdje jesmo dno dna Evrope. On nije moj uzor bas upravo zbog principa. Kontas?? ;)

ODGOVORITE
Name

re_xxl

02.07.2014 14:11

Ne znam kako do postujem te principe ako kako sam dr. Seselj jednom rece za te principe nalazi podrsku od Kim Jonga i Muamera Gadafija i jedino njima vjeruje. Ja ne mogu sebe a niti Srbiju da vidim u takvom drustvu niti su Kim Jong i Gadafi moji uzori.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

03.07.2014 20:39

Pa kako sada žive u Libiji posle Gadafija?! Plemena opet vode ratove a da ne pominjem o blagostanju koje su svi imali za vrijeme Gadafija. Glupi američki pristup "demokratiji" da bi pljačkali naftu zajedno za Francuzima. Dodro nam došao Vojislave!

ODGOVORITE