Moskva iznenađena odnosom Podgorice

Ambasador Rusije u Podgorici Andrej Nesterenko izjavio je danas da je Moskva iznenađena odnosom Crne Gore prema Rusiji i ukrajinskoj krizi, posebno ako se ima u vidu da je crnogorska vlast do sada sebe predstavljala kao ruskog prijatelja.

 

Svijet 25.04.2012 | 09:38
Moskva iznenađena odnosom Podgorice

Govoreći o tome koliko je svrstavanje zvanične Podgorice na stranu trenutnih vlasti u Kijevu i pridruživanje sankcijama EU prema Rusiji uticalo na odnose Crne Gore i Moskve, Nesterenko je rekao da ne vidi ništa pozitivno u takvom stavu Crne Gore.

"Naglašavam da se upravo Crna Gora pridružila pomenutim sankcijama. To se desilo iako imamo
dugogodišnje prijateljske odnose. Sa svoje strane, mi nismo rekli nijednu riječ na adresu Crne Gore", kaže Nesterenko za portal "IN4S".

On je rekao da je iznenađen time što se zvanična Podgorica priklonila EU i SAD, iako većina građana Crne Gore gaji prijateljske odnose prema Rusiji i ima potpuno razumijevanje za politiku Moskve prema krizi u Ukrajini.

"Od onih koji nazivaju sebe prijateljima takvi postupci su uvijek iznenađujući", istakao je Nesterenko. Odgovarajući na pitanje kako bi se eventualno članstvo Crne Gore u NATO moglo odraziti na odnose Podgorice i Rusije, odnosno kako Moskva gleda na namjeru da se tako važna odluka donese bez konsultacije građana Crne Gore na referendumu, Nesterenko je podsjetio da Rusija ima jasan stav o tom pitanju, kao i da pitanje pristupanja Alijansi treba da bude stav izbora naroda.

"Deklarisano pristupanje Crne Gore NATO, kao što je poznato, jedan je od spoljnopolitičkih prioriteta zemlje. O ovoj temi su u više navrata ruski zvaničnici razgovarali sa svojim crnogorskim partnerima i davali odgovarajuće zvanične izjave. Pri tome se višekratno isticalo da to treba da bude izbor naroda", naveo je ruski ambasador.

Kompanije i pojedinci iz Rusije spadaju u najveće investitore u Crnoj Gori u posljednjoj deceniji, a ruski turisti su lani činili trećinu svih inostranih turista na Crnogorskom primorju.

"Ne vidim veliki priliv u Crnoj Gori turista i investicija iz zemalja - budućih saveznika", dodao je Nesterenko.



Komentari / 1

Ostavite komentar
Name

VRS RVI

25.04.2014 09:48

Onda nisu dobro upoznali Mila ako je tako.

ODGOVORITE