Netransparentno trošenje predsjedničkog budžeta (VIDEO)

Objelodanjeno je da je Služba predsjednika Republike Srpske u 2013. godini iz budžeta Predsjednika za sanaciju i rekonstrukciju školskih objekata u Srpskoj izdvojila 723 hiljade maraka.

Republika Srpska 25.04.2012 | 09:38
Netransparentno trošenje predsjedničkog budžeta (VIDEO)

U Ministarstvu prosvjete obavještavaju da ih je kabinet predsjednika konsultovao oko ulaganja u odredjene škole.

Saznanje da je Kabinet predsjednika potrošio gotovo milion maraka na sanaciju školskih objekata frapiralo je pojedine opozicione poslanike.
Ne zbog činjenice da je novac uložen u škole već zbog toga što se na ovaj način brutalno omalovažava institucija Ministarstva prosvjete i zbog toga što se predsjednik bavi stvarima koje nisu propisane ustavom.

Amandmani koji su trebalo da smanje budžet Predjsednika i dovedu ga približno u isti položaj sa prethodnim predsjednicima nisu prošli u Skupštini. U Kabinetu Predsjednika tvrde da sve rade u skladu sa donešenim Pravilnikom.

Služba predsjednika Republike Srpske sredstva za sanaciju, rekonstrukciju i opremanje škola, odobrila je u skladu sa Pravilnikom o uslovima i načinu za dodjelu novčane pomoći za podršku projektima humanitarnim i radnim akcijama i podrška projektima za izgradnju objekata za djecu i omladinu.

Sa pravilnikom ili bez njega nedopustivo je da predsjednik Republike igra vrhovnog poglavara Srpske i da određuje kako će novac iz budžeta da bude potrošen, a to nije slučaj samo u sanaciji škola uporna je opozicija.

Zvaničnih podataka o utrošku sredstava iz budžeta predsjednika za tekuću godinu nema. Podaci za prošlu nisu, iako smo ih tražili, dostavljeni na uvid BN televiziji iz Kabineta predsjednika. Isplivali su na površinu mimo redovnih procedura. Kao da su tajna.

(BN TV)

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

Сотир Српско Сарајево

23.04.2014 22:18

Па ако му смање буџет како ће онда кружити прича, дао Миле паре за ово или оно. Као да их даје из свог џепа, а не народне паре, уствари он их и посматра као да су његове.

ODGOVORITE
Name

Gradiska RS

24.04.2014 04:29

Nije problem sto to Mile kao predsjednik daje,poenta je sto se ti racuni naduvaju,pa onda ide pola pola...Kad se radila rekonstrukcija kasarne Vrbas davale su se pare da bi se dobio posao.Mikerevic bio premijer.Dali mu ljudi iz Gradiske 25 hiljada.On skonta da moze jos i posalje svog covjeka kaze treba jos 25 hiljada.Tako i sad funkcionise.Cijene se naduvaju na papiru a onda ide pola pola.

ODGOVORITE