Krim ojačao Putina

Vladimir Putin, predsjednik Rusije, otkako je preuzeo Krim, doživio je enorman porast popularnosti, dok je njegova opozicija potpuno utihnula, navedeno je u danas objavljenoj analizi "Associated Pressa".

Svijet 25.04.2012 | 09:38
Krim ojačao Putina

AP dodaje da Putinova popularnost iznosi čak 80 odsto, što je najviša u posljednje vrijeme, a upravo ta popularnost među narodom daje mu za  pravo da ne toleriše prohtjeve drugih i da ignoriše Zapad u vezi s Ukrajinom. Podsjetimo, na referendumu da se Krim otcijepi od Ukrajine i pridruži Rusiji glasalo je oko 95,5 odsto glasača.

Takođe, francuski list "Le Figaro" navodi da je Zapad "gromoglasno aplaudirao" nakon što je Kosovo jednostrano proglasilo nezavisnost, a šest godina kasnije "urla" kada je Krim upotrijebio istu metodu da bi se ponovo pripojio Rusiji.

"Oslobodilačka vojska Kosova, koju je do 1998. američki Stejt  department svrstavao u kategoriju terorističke organizacije i koja se finansirala uglavnom putem trgovine drogom, odjednom je postala
saveznica", piše autor teksta i dodaje da "na kraju krajeva, u neko drugo vrijeme i na nekom drugom mjestu, Amerika bi možda sklopila pakt i sa Bin Ladenom, bivšim vođom Al Kaide, ne bi li se izborila sa ruskim čudovištem".

Istovremeno, u aprilskom izdanju "Le Monde diplomatique", takođe se govori o odnosu Zapada i zapadne štampe prema Putinu.

Tretiranje nedavnih događaja u Ukrajini u zapadnim medijima potvrđuje činjenicu da Zapad međunarodne krize vidi kao konflikte dobra i zla, gdje je značaj istorije iskrivljen.

"Klišei zapadne štampe, ne samo od početka ukrajinske krize, već posljednjih 15 godina, su možda jedino što čitaoci sa Zapada znaju o ruskoj spoljnoj politici. Riječ je o krajnje negativnom stavu štampe, koja naginje karikaturisanju, gdje se uvijek naglašava totalitarizam kao nastavak Staljinove politike, što je inače omiljena tema francuskih  kolumnista i američkih neokonzervativnih mislilaca", navedeno je u analizi "Le Monde diplomatique", koji zaključuje da je "možda došlo vrijeme da se zabrani izraz 'hladni rat' iz svih članaka o Rusiji. Ovo je istorijski neprikladna fraza koja samo ponavlja stare fantazije".

Sa druge strane, Sergej Lavrov, ruski šef diplomatije, govoreći o krizi u Ukrajini, poručio je da će Rusija uzvratiti ukoliko interes njenih građana ili sami građani budu direktno ugroženi u Ukrajini.

Lavrov je za "Russia Today" rekao da smatra da napad na ruske građane jeste napad na Rusku Federaciju i da ne vidi drugi izbor do "odgovora u skladu s međunarodnim pravom".

Govoreći o gomilanju trupa na granici s Ukrajinom, on je istakao da ruske trupe nisu prešle granicu i da su i dalje na ruskoj teritoriji.

Lavrov je ponovo optužio Vašington da želi da manipuliše situacijom i rekao da SAD imaju velikog udjela u ukrajinskoj krizi.

"Nema razlogda da ne vjerujemo u to da Amerikanci vuku sve konce.

Indikativno je to što su za posjetu Ukrajini potpredsjednika Džoa Bajdena izabrali trenutak nastavka operacije vlasti u Kijevu, nakon što se pokretanje operacije dogodilo poslije posjete šefa CIA Džona
Brenona", rekao je Lavrov.

Lavrov je rekao da je Ukrajina "samo još jedna manifestacija američke nevoljnosti da popusti u geopolitičkoj borbi".

Lavrov je ranije razgovarao sa Džonom Kerijem, američkim državnim sekretarom, koji je zaprijetio dodatnim sankcijama Rusiji ukoliko se ne smire tenzije u istočnoj Ukrajini.

Lavrov je poručio da Ukrajina mora hitno da preduzme korake s ciljem implementacije sporazuma iz Ženeve i ublažavanja krize.

Ruski šef diplomatije poručio je ovo u danu u kom je nastavljena "antiteroristička akcija" ukrajinskih vlasti.

Oleksander Turčinov, v.d. predsjednika Ukrajine, naredio je nastavak "antiterorističke" operacije pokrenute protiv proruskih demonstranata na istoku te zemlje.

Takođe, vlasti samoproglašene Narodne Republike Donjeck smatraju da je najbolji izlaz iz nastale situacije na istoku Ukrajine potpisivanje privremenog Ustavnog sporazuma po pitanju ovlaštenja regiona, navodi se na sajtu Donjecke oblasne državne administracije.

Da bi dodatne sankcije protiv Rusije razbuktale tenzije između Moskve i Kijeva, upozorio je juče Verner Fajman, austrijski kancelar, pozivajući umjesto toga na deeskalaciju sukoba.

"SAD i Zapad su izazvali ukrajinsku krizu", izjavio je Vaclav Klaus, bivši predsjednik Češke.

Igor Ivanov, bivši šef ruske diplomatije, ocijenio je da Vašington koristi Ukrajinu kao "piona u svojoj velikoj geopolitičkoj igri", upozorivši da je ta zemlja "bure baruta koje će prije ili kasnije da eksplodira".

Komentari / 2

Ostavite komentar
Name

sale

23.04.2014 17:50

Putin je mudar i hrabar politicar. Dizem kapu. Napred u nove pobjede i da bog cuva tebe i bratski ruski narod.

ODGOVORITE
Name

VRS RVI

23.04.2014 23:43

Čovjek koji je bio u KGB-u uz to patriota i mudar političar digao je posrnulu Rusiju od raznih "predsjednika" prije njega. Pa ko će uvesti sankcije najvećoj zemlji na svijetu koja još nije ni ispitala koliki su joj resursi ili možda SAD i EU misle da nema niko drugi osim njih. NATO će se grdno prevariti ako se bude vojno umješao, to bi značilo konflikt ogromnih razmjera. Problem je što oni još misle da su još najjači.

ODGOVORITE