Poslodavci varaju radnike u Rusiji

Bratunčanin Slaviša Šuvajlo vratio se prevaren iz ruskog Borodina, jer za četiri mjeseca teškog fizičkog rada na gradilištima nije dobio ni jedan od 4.500 zarađenih evra, za šta optužuje preduzimača iz Srbije
koji je sve organizovao.

Republika Srpska 25.04.2012 | 09:38
Poslodavci varaju radnike u Rusiji

On se požalio novinarima da su radnici, koji se tamo nalaze na privremenom radu, prevareni, ali da ne mogu da se vrate.

"Među tridesetak ljudi čiji je odlazak organizovao preduzimač Zoran Smiljanić iz Ljubovije bio sam i ja. Uzeo nam je pasoše kada smo 17.  decembra stigli na prvo gradilište u Bogorodskom, da bi, navodno,
prijavio naš boravak u Rusiji. To nije učinio i radili smo na `crno`" - tvrdi Šuvajlo.

On želi da putem medija informiše javnost "o prevari i bahatosti tog preduzimača", kao i da pokuša da spasi ljude koji su tamo ostali.

Šuvajlo kaže da je ta grupa radnika u velikoj nevolji, jer nemaju lične dokumente, niti novac za povratnu kartu.

"Radili smo po 12 sati dnevno po izuzetno hladnom vremenu, uz oskudne obroke i smještaj u neuslovnim limenim kontejnerima", ističe Šuvajlo.

Prema njegovoj tvrdnji, Smiljanić je obećavao da će im 5. februara isplatiti sav novac koji su do tada zaradili, ali je taj rok stalno produžavao.

Slaviša Šuvajlo ne krije da je bio prinuđen da upotrijebi fizičku silu da bi dobio svoj pasoš i kartu do Beograda.

"Sa mnom su krenula još dvojica radnika. Kada smo stigli u Beograd, pozvali smo jednog prijatelja iz Bijeljine, koji nas je dovezao kućama", priča Šuvajlo.

On ističe da mu to nije bio prvi odlazak na rad u Rusiji i da je vjerovao da će kao iskusan mašinac i tesar uspjeti da zaradi novac za petočlanu porodicu i školovanje troje djece.

Šuvajlo precizira da je sa grupom radnika prešao 13. januara na gradilište "Strana detei" u Borodinu.

Radili su i po 20 sati neprekidno, a Smiljanić im je obećao da će biti plaćeni po sedam dolara na sat.

Šuvajlo je odlučio da se po svaku cijenu izvuče kada je shvatio da je prevaren i da bez dozvole za rad može završiti u ruskom zatvoru.

"U mojoj grupi bili su radnici iz Bratunca, LJubovije, Šapca, Šida, Niša i Kuršumlije. Preduzimači izvaraju ljude s jednog područja, a onda traže radnike u drugim mjestima", tvrdi Šuvajlo.

On poručuje svima koji namjeravaju da odu na privremeni rad u Rusiju da prije takve odluke provjere s kakvim će se ljudima dogovarati o radnim angažmanima u toj zemlji.


Komentari / 0

Ostavite komentar