10 lijekova iz kućne apoteke

 

Bolove, posekotine, opekotine, kašalj možete zalečiti kod kuće – koristeći biljke i hranu koje verovatno već imate pri ruci

Zdravlje 25.04.2012 | 09:38
10 lijekova iz kućne apoteke

 

Soda bikarbona

Ukoliko imate infekciju urinarnog trakta, pomešajte četvrtinu kašičice sode bikarbone sa 2,4 decilitaravode. Konzumiranje ovog leka svakodnevno povećaće alkalnost u bešici, što će bakterijama otežati razmnožavanje.

Đumbir

Grickanjem korena đumbira možete se rešiti mučnine. Brojne studije su dokazale da đumbir umiruje stomak i smanjuje osećaj mučnine i nagon za povraćanjem. Takođe, možete staviti đumbir u toplu vodu da odstoji nekoliko minuta, a zatim to popiti.

Hladan čaj

Čaj je bogat antioksidansima i fitonutrijentima, zbog čega je dobar saveznik kod manjih opekotina. Natopite krpu hladnim čajem i stavite ga na deo kože gde ste se opekli. Osim toga, hladne kesice čaja možete da koristite kako biste "skinuli" podočnjake ili otoke oko očiju. Takođe, tople kesice čaja od nane ublažavaju svrab očiju, naročito ako je uzrok alergija.

Aloja

Iz dela ove biljke iscedite gel i nanesite ga na opekotine od sunca. Gel od aloje ima antiinflamatorna svojstva, a takođe pomaže i kod iritacija na koži, kao što su akne.

Med

Ova hrana može vam biti višestruko korisna – osim što je i inače zdrav, med pomaže i kod kašlja, poboljšava kvalitet sna, koji bi inače bio isprekidan zbog kašlja. Med sadrži antibakterijske supstance i enzime, zbog čega pomaže kod zarastanja rana i umanjuje iritacije na koži

Nar

Koru nara možete staviti u ključalu vodu i tako napraviti čaj, koji pomaže kod dijareje i sličnih problema sa stomakom.

Tost i čaj

Prepečen tost i crni čaj pomažu u otklanjanju posledica trovanja hranom, tvrdi direktorka američkog Nacionalnog instituta zdravlje Džordžijana Donadio. Ona objašnjava da ova kombinacija hrane i toplog napitka neutrališe toksine u organizmu, zbog tanične kiseline koju sadrže.

Karanfilić

Ova biljka ima antiseptička i anastetička svojstva, zbog čega je dobar saveznik u održavanju higijene usta, kao i lek za zubobolju. Možete napraviti tečnost za ispiranje usta tako što ćete staviti deset suvih kafanfilića u pola šolje vode i ostaviti da odstoji oko deset minuta. Zatim izvadite listiće i isperite usta tečnošću kako biste ublažili bol i ubili bakterije. Takođe, za ublažavanje zubobolje možete naneti esencijalno ulje karanfilića direktno na zub.

Beli luk

Da biste održali nivo holesterola u granicama normale, jedite svakog dana po malo belog luka. Stručnjaci tvrde da ova namirnica pomaže i ljudima koji imaju visok holesterol, umanjujući ga za čak deset odsto.

Sok od trešanja

Ovaj sok umanjuje različite markere zapaljenja u organizmu, kao što je C reaktivni protein. Sok od trešanja takođe pomaže kod smanjenja bolova u zglobovima uzrokovanih artritisom, kao i kod upale mišića.

Komentari / 0

Ostavite komentar