Kad Rim slavi rođendan

 

Gladijatori, konjanici i žene sa cvećem u kosi oživeli su slavnu istoriju večitog grada proslavljajući dan njegovog osnivanja

Putovanja 25.04.2012 | 09:38
Kad Rim slavi rođendan

 

Postoje različite teorije oko trenutka osnivanja Rima, ali jedna legenda je njenim stanovnicima naročito draga – priča o Romulu i Remu. Braća bliznaci su rođeni iz vanbračne veze boga rata Marsa i vestalke Silvije.

Kada je za to saznao kralj Amulije, naredio je da se braća udave u reci Tibar, međutim, sluga ih je stavio u korpu, pa su se blizanci ubrzo ponovo dokopali obale.

Tu je njihov plač čula vučica, koja je danas simbol grada Rima, došla i podojila ih svojim mlekom. Kada su odrasli, ubili su kralja Amulija i zauzeli vlast. Međutim, ubrzo je između brate došlo do svađe oko prevlasti i Romul je ubio Rema uz reči: "Neka svako ovako prođe ko pređe moje zidove" misleći na suverenitet večnog grada.

Svakog 21. aprila u čast tog događaja, koji se prema predanju desio 753. godine pre nove ere, u Rimu se organizuje velika proslava, a ove godine u njoj je učestvovalo čak 1.600 glumaca.

Odeveni u kostime gladijatora, konjanika, dama iz tog perioda, šetali su glavnim ulicama Rima pružajući turistima priliku da uživaju u prizoru kakav se retko viđa.

Komentari / 0

Ostavite komentar