Ove stvari su vam besplatne širom Evrope!

Ono što uvek predstavlja glavni problem kada želimo da putujemo je novac, to jest manjak istog. Uz aranžman idu i dodatni troškovi, jer kada otputujete u stranu zemlju, želite da vidite i njeno kulturno
nasleđe.

Zanimljivosti 25.04.2012 | 09:38
Ove stvari su vam besplatne širom Evrope!

Organizovane ture, obilazak muzeja, festivali i izložbe su samo dodatni troškovi koji nisu zanemarljivi. Međutim, sve više gradova širom Evrope je rešilo da turistima, uz tradicionalnu gostoprimljivost, otvori
širom vrata nudeći im besplatnu hranu, muziku i umetnost.

ČOKOLADA

Tamna čokolada je karakteristična za Belgiju, a kompanije Godiva, Galer i Leonidas su samo neke od onih koje su prepoznatljive svuda po svetu. Mnoge radnje nude besplatnu degustaciju ove poslastice, dok u kafićima uz naručenu kafu dobijete kocku čokolade.

Za one koji preferiraju mlečnu čokoladu, Nestlova fabrika u Broku, u Švajcarskoj, ima besplatne ture sa degustacijom.

ALKOHOL

Belgija je takođe proizvođač preko 600 vrsti piva, uključujući Hahtovo voćno pivo. Haht ima u ponudi turu u trajanju od jednog sata u njihovoj fabrici, i degustaciju raznih ukusa piva.

Takođe, mnogi članovi društva vinara dozvoljavaju besplatne posete njihovim podrumima širom Francuske.

U zemlji galskih petlova se takođe toče i reke konjaka, koje možete da isprobate ako se odlučite za turu.

SIR

Rokfor Papijun je mesto gde čuveni plavi sir sazreva u pukotinama stena na Mont Kumbaluu. Ture kroz
pećinu uključuju i neki zalogaj pred kraj posete. U farmi Henri Vilig u Holandiji, uz razgledanje možete da uživate u ukusu poznatog sira – Gauda.

MUZEJI

Od 2001. godine u britanskim muzejima sa stalnim postavkama je besplatan ulaz. Turisti to rado iskoriste da vide mumije u Britanskom muzeju, Botičelijeva dela u Nacionalnoj galeriji i dinosauruse u Prirodnjačkom muzeju.

Umesto da čekate red u Luvru, probajte da odete u Muzej de Patit Pale. Naziv je pogrešan, jer se muzejska kuća sa 1.300 soba proteže kroz mnogo vekova. Mone i Sezan su, uz još nekoliko umetnika, prezentovani u njihovim objektima.

Pariz je sinonim za modu, a na stalnu kolekciju trendova od 17. do 21 veka možete da “bacite oko” u Muze Galeria.

KONCERTI

Bečka elegantna arhitektura je idealna za valcere i balove. Najjeftinija sedišta su ispred gradske skupštine, koja emituje najpoznatije koncerte tokom letnjih meseci.

Salcburg nudi takođe slične programe, prilikom kojih postavljaju velike ekrane na trg. Iako je Mocart rođen u Salcburgu, često je boravio u Pragu.

Vila Bertramka je sada kuća-muzej Mocarta sa koncertnom halom. Ulaznice nisu jeftine, ali vas ništa ne zaustavlja da sednete u okolne bašte do kojih dopire muzika.

TRANSPORT

Ulice Evrope možete da vidite besplatno – biciklom. Barselona, Lion, London, Berlin, Kopenhagen, Helsinki i Sevilja su među gradovima koji imaju takav sistem da možete da iznajmite bicikle širom grada na određenim lokacijama. Naknade su minimalne, a često je prvih pola sata korišćenja besplatno.

CRKVE

Evropske crkve su bogate riznice istorije, a ulaz je u većinu besplatan.
Vestminster Ebi u Londonu je poslednje mesto odmora britanskih monarha, a Pesnički ćošak je
posvećen čuvenim domaćim piscima.

Sam pogled na Višehrad brda je vredan vašeg novca. Katedrala Svetog Petra i Pavla, kao i groblje Višehrad, sadrži posmrtne ostatke mnogih poznatih ljudi iz istorije Češke.

U muzeju u Vatikanu, dom Sikstinske kapele, svake poslednje nedelje u mesecu nudi besplatan ulaz. Ulaz u baziliku Sveti Petar je takođe besplatan i tamo možete da vidite nekoliko poznatih umetničkih
dela, kao i grobove papa.

Turisti mogu da nađu utočište u Notr Damu u Parizu, gotičko remek delo koje je proslavio Viktor Igo. Besplatni koncerti se održavaju nedeljom u 16.30 časova.

BAŠTE I VRTOVI

Evropske javne bašte su više od samo redova drveća i cveća. Takođe, one mogu biti spoljni centri određenih zajednica i mesta gde se često održavaju likovne izložbe.

Margitsiget u Budimpešti je zelana oaza u Dunavu, između Budima i Pešte. Oko nje je staza džogiranje koja je okružena baštama, fudbalskim terenima, bazenima i zoološkim vrtom. Blomenmarkt u Amsterdamu je jedina plutajuća pijaca cveća na svetu. Tezge sa cvećem su preplavljene egzotičnim bojama i sorti koje možete da pazarite.

Botanička bašta u Glazgovu je međunarodno poznata po svojim staklenim kućama i zbirkom egzotičnog drveća iz Australije, kao i raznih biljaka sa drugih kontinenata. Organizuju se događaji tokom cele godine, uključujući i likovne izložbe i obilaske.

FESTIVALI

Najveći fetivali na otvorenom se dešavaju tokom jula u Gentu, Belgiji. Na svim gradskim trgovima se sluša pop, rok, hip hop, džez…

Posetioci takođe mogu da uživaju u predstavama, komediji, izložbama i izletima brodićima na reci Lis.
Džez festival u Kopenhagenu se održava u julu i tokom 10 dana umetnici sviraju na ulicama, kafićima i parkovima.

BESPLATNI VODIČI

Iako ova aktivnost nije skroz besplantna, posetioci daju prilog koliko misle da košta obilazak grada sa vodičem u trajanju od 3 sata. Ove ture su predstvaljene u Berlinu i Pragu.

 



Komentari / 0

Ostavite komentar